De boekenkast van...

De boekenkast van… Annemieke

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In ‘De boekenkast van..‘ kan je vanuit je luie stoel ongegeneerd naar boekenkasten van iemand gluren. Dit keer de boekenkasten van Annemieke.

Annemieke ‘ken’ ik vooral van Instagram waar we elkaar al lange tijd volgen. Haar zoontje is even oud als mijn dochter en daardoor maken we vergelijkbare situaties mee. Dochter L. en zoon M. krijgen zelfs verjaardagskaartjes van elkaar, hoe leuk is dat!

Hoi iedereen! Ik ben Annemieke, 31 jaar oud en moeder van een 2,5 jaar oud zoontje. Momenteel ben ik thuisblijf moeder. Daarnaast ben ik bezig met vrijwilligerswerk, mijn eigen boekenblog genaamd A Dance with Books en natuurlijk heel veel lezen. Heel veel.

Lezen is iets waar ik eigenlijk elke dag wel mee bezig ben. Lees ik een dag niet dan ben ik die dag wel bezig geweest met mijn blog of in discussie/gesprek geweest met iemand anders over lezen of een boek. Het is iets wat een constante is in mijn leven. Het is ook iets positiefs tussen in de depressie. En iets van mijzelf.

Mijn boekenkasten zijn dan ook mijn grote trots. Ik heb er beneden in de voorkamer drie en in de achterkamer nog een met daarnaast nog een minder brede. Het zijn de Billy kasten van Ikea en drie hiervan zijn tot twee keer toe uitgebouwd in de hoogte. De ene die niet is uitgebouwd is de limited editie blauw die ik heb staan in de voorkamer. Die ik overigens heb gekocht omdat ze een jaar lang mijn kleur Billy kasten uit assortiment hadden gehaald. Ondertussen hebben ze hem wel weer. Ach ja.

Overigens hebben ze allemaal glazen deuren vanwege de grijpgrage handjes van mijn zoon. Ik weet dat mensen dat gek vinden maar het zorgt er eigenlijk voor dat de kamer wat netter oogt ondanks de vele boeken. Ik heb er dan ook geen spijt van. Alleen dan dat ik ze moet schoonmaken. Dat dan weer wel.

blue shelf

Grote verzameling boeken

Ik heb in totaal beneden over de 600 boeken staan. En nee die heb ik niet allemaal gelezen. Ik heb elke boekenkast weer wat anders ingericht maar meestal zet ik de hardcovers en paperbacks apart van elkaar en dan op hoogte. Dat staat iets rustiger voor mijzelf. De kast in de achterkamer is compleet ongelezen. Echt erg. En in het minder brede kastje ernaast staan wat boeken die ik verzamel voor mijn zoontje voor in de toekomst, en zijn prentenboeken en zo die we beneden hebben staan. Ja ik heb boven ook nog boeken.

In de blauwe kast staan auteurs die ik graag lees en waar ik veel boeken van heb. Zoals Terry Pratchett, Jonathan Stroud en Rick Riordan. Pratchett heeft twee planken alleen voor zichzelf. Ik lees dan ook graag fantasy.

De andere twee kasten staan vast aan ons tv meubel en zo lijkt het toch nog een beetje of ik een hele muur met boeken heb. De ene is voor de helft gevuld met gelezen hardcovers. Verder staan daarin ook mijn paperbacks, nog een plek ongelezen boeken want ja dat paste niet allemaal in die ene kast,  en wat contemporary. De andere is voornamelijk gevuld met gelezen paperbacks en weer een plank nog ongelezen boeken.

Shelf with hardcovers

Verder vind ik het heel mooi om van sommige boeken de cover te laten zien als ze in de boekenkast staan. Alleen maar spines is af en toe ook zo saai. Dit doe ik vaak met favoriete boeken of boeken met hele mooie covers. Zo heb ik de UK hardcovers van Naomi Novik voor Uprooted en Spinning Silver. Ik ben voornamelijk heel blij met Uprooted want net nadat ik de mijne had gekocht ging hij out of print.

Uprooted
Uprooted

Nu je deze boeken allemaal ziet zou je misschien kunnen denken dat ik helemaal niet digitaal lees. Dat is niet waar. Ik lees wel wat digitaal, maar inderdaad niet zoveel. Ik heb nog een mooie rode sony ereader waar ik voornamelijk recensie exemplaren van Netgalley en gratis ebooks (legaal) oplees. Ik koop eigenlijk zelden ebooks.  Ik denk dat er nog zo’n twintigtal ongelezen titels op mijn ereader heb staan (waarvan geen recensie exemplaren want die lees ik vrijwel gelijk ).

Ooit zou ik een hele wand met boekenkasten willen maar dan moeten we wel wat gaan slopen in huis en laten we dat maar niet doen. Een andere droom is om echt een aparte kamer te hebben als een thuis bibliotheek met ladders en een leuke zitplaats bij een raam. Maar daar moeten we dan een ander huis voor kopen…

Maar om eerlijk te zijn ben ik gewoon tevreden. Vijf-zes jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik zoveel boeken zou hebben of dat ik zo bezig zou zijn met lezen.  Dat vind ik mooi. Dingen veranderen met de jaren, waaronder ik.


Annemieke, bedankt dat we even in de boekenkasten mochten kijken en dat je er iets over wilde vertellen natuurlijk! Ik zelf heb weer nieuwe dingen geleerd, zoals ‘spines’ en ‘out of print’. Ik vind je boekenkast erg mooi, juist vanwege de persoonlijke items en de limited editions.

Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar sue@boekenz.nl of laat het weten in een reactie :-)

7 thoughts on “De boekenkast van… Annemieke

  1. Wat fijn om Annemieke haar boekenkasten ook hier te zien opduiken. Ik volg haar blog al een tijdje en blijf het jammer vinden dat we vrij ver van elkaar wonen want anders zou het er ongetwijfeld vaker van komen om elkaar ook offline te ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *