3

Boeken om naar uit te kijken #2

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Dit keer vijf boeken van uitgeverijen De Geus, Atlas Contact, Cossee en De Arbeiderspers.

Asja en de astrologe van Ina Vălčanova

Je ex-man en zijn nieuwe vriendin bezoeken en daarnaast ook nog een speciale band hebben met je collega. Wat staat er te gebeuren met Asja?

Asja bezoekt haar ex-man en zijn nieuwe Duitse vrouw in hun vakantiehuisje op een Kroatisch eiland. Ze is vergeetachtig, slordig en impulsief. Al joggend breekt ze zich het hoofd over hoe ze haar leven een andere wending kan geven. Dan krijgt ze een raadselachtig telefoontje van een collega.
Radost is net gescheiden van de schurkachtige Bobi en woont weer in het flatje in Sofia waar ze opgroeide. Ze gooit haar leven drastisch om: ze mediteert, loopt hard en maakt haar eigen beautyproducten. Ook heeft ze zich verdiept in de astrologie. Met haar collega Asja, zo blijkt, heeft ze een speciale astrale band. En Asja hangt iets boven het hoofd. Ze moet ingrijpen.

Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044539981
Prijs: €17,50

Nog zoveel om voor te leven van Louis Bernières

Hoe pak je je leven weer op na het meemaken van een wereldoorlog? De een verwerkt het op zichzelf, een ander verhuist naar een andere omgeving. Ik ben benieuwd hoe Rosie en Daniel zich redden in Ceylon en in naderende roerige tijden.

In de vroege twintigste eeuw stappen militair verpleegkundige Rosie en RAF-piloot Daniel Pitt met hun dochtertje in Southampton op de boot naar Ceylon om een nieuw leven op te bouwen en de trauma’s van de Eerste Wereldoorlog achter zich te laten. De weelderige plantageheuvels blijken weinig houvast te bieden om te kunnen ontsnappen aan de problemen aan het thuisfront. Hun wankele huwelijk wordt bedreigd door hoge verwachtingen en de hunkering naar bevredigende levensdoelen en geluk. Met de toenemende internationale spanningen en de Tweede Wereldoorlog in het verschiet zijn het roerige tijden, waarin ieder zijn onschuld verliest

Uitgeverij: De Arbeiderspers
ISBN: 978902952617
Prijs: €19,99

Voorwaarts van Eva Meijer

Hoe vaak denk ik wel aan de drukte in Nederland, al die afspraken en verplichtingen. Is dit het leven wat we willen als samenleving, wat hebben we nodig om te leven? De nieuwste roman van Eva Meijer gaat hierover.

In 1923 verlaat een groep anarchisten Parijs om nabij Luynes een commune genaamd De groene weg op te richten. Hun doel is om in harmonie met de aarde te leven, iets dat ze hopen te bereiken door middel van nudisme, veganisme en gelijkheid tussen man en vrouw.

Bijna honderd jaar later leest student politieke filosofie Sam een oude uitgave van het dagboek van Sophie Kaïzowski, een van de leden van De groene weg. Sam raakt betoverd door Sophies verhalen, over het leven op de boerderij, haar liefde voor Clémence, de vrouw van oprichter Louis, Victors ritmische gymnastiek, hun politieke strijd en de vele discussies die ze hebben over de juiste manier van leven. Ze overtuigt haar eigen geliefde en haar beste vrienden om de stad te verlaten en zelfvoorzienend te gaan leven. In het noorden van het land krijgen ze te maken met spirituele gelukszoekers, geldminnende makelaars, de grenzen van de open liefde en de beklemming van afzondering. Hun dromen lijken niet bestand tegen de dwang van onze maatschappij en één voor één verlaten ze het huis. Of kan het toch anders?

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059368330
Prijs: €20,99

De biecht van Marianne Phillips

Een boek dat opnieuw uitgegeven wordt, dan moet het toch goed zijn? De biecht van Marianne Phillips werd voor het eerst in 1930 uitgegeven, het is net als haar debuutroman De wonderbare genezing een sterk autobiografisch verhaal. Het maakt me nieuwsgierig.

Gedurende twee nachtelijke sessies vertrouwt Heleen, een in observatie genomen jonge vrouw, het verhaal van haar leven toe aan de nachtzuster. Ze vertelt over haar jeugd in een arbeiderswoning die ze als oudste kind al snel vol ziet worden met de komst van nog negen andere broertjes en zusjes. Haar leven krijgt perspectief nadat ze de nacht doorbrengt in Hotel Royal met de welgestelde heer Groenmans. Met zijn goede manieren, een fluwelen hoedje en een avondmantel is hij anders dan al de andere mannen die ze kent. Niet lang daarna regelt hij een baan voor haar als verkoopster bij een chique herenmodezaak. Door haar hunkering naar succes en om haar benauwende milieu te ontvluchten weet Heleen zich al snel op te werken. Als lezer wordt je meegenomen naar sprookjesachtige luxezaken, naar affaires en een huwelijk, haar carrière en haar liefde voor een jongere man.

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059368422
Prijs: €20,99

Vindeling van Vonne van der Meer

De boeken van Van der Meer zijn altijd fijn om te lezen, zo las ik deze week nog Het smalle pad van de liefde. Volgende maand komt haar nieuwste roman uit: Vindeling.

Jutka Horvath vlucht tijdens de chaotische dagen van de Hongaarse opstand in 1956 samen met haar moeder via Oostenrijk naar Amsterdam. Haar leven begint met verlies: van haar familie, haar taal, haar vader. Door de toevallige vondst – in haar nieuwe vaderland – van een handtas raakt Jutka in de ban van het vinden. Wat ze vindt brengt ze terug, maar zelf blijft ze zoek.

Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 9789025454180
Prijs: €19,99


Naar welke boeken kijk jij uit?

3 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #2

  1. Ik kijk het meest uit naar ‘Regieaanwijzingen voor de liefde’ van Franka Treur, ik heb een recensie-exemplaar ontvangen van haar uitgever en kan niet wachten om er in te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *