5

Van boekenkast tot blog #2

Nu ik Oorlog en vrede van Tolstoj heb uitgelezen kan ik mij weer helemaal focussen op de rest van mijn eigen ongelezen boeken. Een fijn moment van de maand om te kijken wat ik in februari wil gaan lezen.

Van boekenkast tot blog

Als eerste wil ik de bibliotheekreservering De rivieren van Martin Michael Driessen lezen. Ik heb hier namelijk erg lang op gewacht en het is zonde om het boek ongelezen in te leveren. Eerder las ik De pelikaan en dat vond ik zo’n mooi boek dat ik meteen daarna Vader van God heb gekocht. Je raadt het al: dit ligt nog steeds ongelezen in de kast. Misschien moet ik die maar in maart op de stapel leggen? De rivieren bevat drie novellen waarin rivieren een rol spelen zoals De Main en de Rijn in de levens van twee vlottervrienden eind 19e en begin 20e eeuw. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Tot slot is er de acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme.

De rest van de boeken komen allemaal uit mijn eigen kast. Ik vind het zo fijn om rigoureus mijn eigen boeken aan te pakken. Aan de 30 boeken die je volgens het principe van Marie Kondo zou moeten houden ga ik nooit aan komen, maar een goede flinke schifting zou geen kwaad kunnen.

Boeken uit eigen kast

Het eerste boek is Wachten op de barbaren van J.M Coetzee. In dit boek bestuurt de oude, beschaafde magistraat al tientallen jaren het dorpje aan de grens van het Rijk. Wanneer de regering het decreet uitvaardigt dat de barbaren in het grensgebied moeten worden vervolgd, kan de oude man daar niet veel begrip voor opbrengen. Hij voelt eerder sympathie voor die zogenaamde barbaren, een nomadenvolk dat niemand kwaad doet.

Ook ben ik erg nieuwsgierig naar het recent aangeschafte exemplaar van Dogma van Anne Eekhout. Dit door het enthousiasme van Lalagè. In Dogma neemt een groep studenten zich voor een documentaire te maken waarin een van hen zelfmoord zal plegen. Tijdens het maken van deze documentaire doen ze verslag van de voortgang, maar ook van hun gevoel en emotie. Hoe dichter het einde nadert, hoe prangender de vraag wordt of ze hun plan ook echt gaan uitvoeren.

Op aanraden van Annelies heb ik ooit Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs gekocht. Het boek gaat over De Eerste Wereldoorlog waarin Martin Bromley staat te springen om te vechten tegen de Duitsers terwijl John thuis wil blijven om te studeren. Eerder las ik Maan en zon en De engelenmaker van Stefan Brijs. Vooral het eerste boek behoort tot een van de betere boeken die ik ooit heb gelezen.

Tot slot is Dorst van Ester Gerritsen ook een recente aankoop, dus deze ligt nog niet zo heel lang in de kast. Toch heb ik zin om het direct te lezen. Het is een dun boek, het lijkt me vrij snel te lezen. Soms vind ik dat wel fijn, vooral na het lezen van een hele dikke pil. Dorst gaat over een moeder en dochter relatie, namelijk die tussen Elisabeth en Coco. Ze zien elkaar niet meer, maar komen elkaar dan opeens tegen. De moeder vertelt ernstig ziek te zijn waardoor de verhoudingen gaan schuiven.


Tot zover mijn stapel onder voorbehoud, er kan natuurlijk altijd nog iets verschoven worden. Ik wil er ook niet helemaal aan vast zitten ;-)

Wil je weten welke boeken er bij mij ongelezen in de kast liggen? Kijk dan hier, voor het meest actuele overzicht. Misschien staat er een tussen dat jij ook nog wilt lezen of zelfs ook ongelezen in de kast hebt staan. Samen lezen vind ik altijd erg leuk, laat het dan vooral weten! Zo gaan Sandra en ik in maart samen bloggen over Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker.

Hoe zit jouw leesmaand er uit?

5 thoughts on “Van boekenkast tot blog #2

  1. Wow, allemaal toptitels! Dat wordt een mooie maand :-D

    Ik heb in je lijstje gekeken en zie dat ‘De kellner en de levenden’ van Vestdijk ertussen staat. Die zou ik wel een keer samen willen lezen. Als tiener vond ik ‘De koperen tuin’ er goed, maar daarna heb ik nooit meer wat van hem gelezen.

  2. Wat ga je toffe boeken lezen in februari Sue! Ik heb zelf 8 boeken klaargelegd voor februari (oa A.F.Th. van der Heijden en Alfred Birney), er zitten een paar dunnere tussen dus ik moet het makkelijk redden, ik recenseer ze niet allemaal, dat scheelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *