Terugblik4 januari 2019

2

Terugblik december

Overal zie ik lijstjes voorbij komen. Jaaroverzichten, de beste boeken in 2018 gelezen en andere overzichtsblogjes. Ik vind dit altijd zo leuk om te lezen. Mijn leesoverzicht verschijnt volgende week, de blogpost met de beste boeken in 2018 gelezen volgt nog wat later. Wel blik ik in deze blogpost terug wat ik in december heb gedaan en natuurlijk welke boeken ik gelezen heb.

December = feestmaand

Met dank aan Sinterklaas konden we in december goed met de nieuwe Lego spelen. Ook het andere speelgoed werd goed gebruikt. Het waaide bijvoorbeeld op een dag mooi hard waardoor we de nieuwe vlieger uit konden proberen. Eventjes, want ik wilde even kijken hoe hoog de vlieger kon en toen zat ‘ie vast in de grote eik in de tuin.

Ook de puzzels kwamen weer op tafel. Bij de kringloopwinkel kwamen we een mooie puzzel tegen van Thomas de trein en ik haalde mijn puzzel weer eens onder het stof. Deze puzzel vond ik niet zo leuk om te maken en daardoor zat het al jaren in de rol. Gelukkig kreeg ik hulp van de kinderen.

Daarnaast haalden we in de vakantie de verkleedkleren van boven, keken we bij Bouwblokjes in Hardenberg, naar de schaatsbaan in het centrum en gingen nog even naar de Bolletje winkel in Almelo.  Met oud en nieuw kochten we vuurwerk en gingen we kijken naar het carbid schieten hier in de buurt. Oudejaarsavond vierden we in de buurt, wat was het gezellig!

Maand van het vergeten boek

Deze maand had ik gebombardeerd om alleen maar boeken uit eigen kast te lezen, dit ter extra stimulans om mijn eigen stapel eens goed aan te pakken. Eigenlijk was ik in november al aardig op dreef en ik raakte nog meer gemotiveerd. Ik lees  nog steeds verder uit mijn eigen kast. Momenteel heb ik Ventoux van Bert Wagendorp gepakt. In november las ik vijf boeken uit eigen kast en in december ook vijf. Het gaat de goede kant op.

Nog niet uit, maar ik vorder gestaag in Oorlog en vrede van Tolstoj. Inmiddels ben ik op de helft van de ruim 1500 pagina’s en ik vind het nog steeds erg plezierig lezen. Het kost wel wat tijd en energie, maar dat is het me dus wel waard.

Ook las ik Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt van Sarah Lapido Manyika. Een prachtig een prachtig, ontroerend verhaal over een vrouw die ouder wordt, maar zich niet oud voelt. Over hoe de fysieke mankementen de prachtige herinneringen, die nog maar zo kort geleden leken, bijna overheersen.

Daarnaast las ik nog een boek uit eigen kast, namelijk Vrij van Willy Vlautin. Op mijn lijstje zag ik dat dit het vierde boek is van Vlautin dat ik dit jaar heb gelezen! Wederom een boek over mensen die zich staande moeten houden in de harde Amerikaanse maatschappij. Confronterend, ontroerend maar hoopvol.

Een schitterend gebrek van Arthur Japin lag ook al jaren in mijn kast te wachten om gelezen te worden. Tjonge, ik blijk echt mooie boeken in de kast te hebben want ik genoot met volle teugen van dit prachtige liefdesverhaal.

Eindelijk las ik ook nog Het eigen lot van Kenzaburo Oë uit! Ik zag er zo tegenop, uiteindelijk las het wel vlotjes maar het was niet helemaal een boek naar mijn smaak. Het gaat over Vogel die een kind met een ernstige hersenafwijking krijgt. Het gaat over nemen van beslissingen en het heft in handen nemen als het gaat om je eigen leven en van degenen waarvoor je verantwoordelijk bent.

Een wat heftiger verhaal was Het meisje dat verdween van Els Florijn. Het boek gaat over het kleine meisje Ditte dat door haar ouders en pleegzus wordt achtergelaten wanneer zij in de oorlog gaan onderduiken. Wat een angst, wat een verdriet en wat een schuldgevoel, want dit verhaal is op waarheid berust. Els Florijn heeft het verhaal indringend, maar integer beschreven.

Tot slot las ik De grens van Riikka Pulkkinen. Een boek dat mij ook niet onberoerd liet. Ik genoot met volle teugen van het verhaal en de schrijfstijl, het is zo’n knap debuut. Pulkkinen schetst situaties waarbij grenzen overschreden worden, of op het punt staan te worden overschreden. Personages overpeinzen en balanceren op grenzen, zo knap hoe dit beschreven is.

Terugkijken wat deze maand op mijn blog verscheen?

Selma van Carolijn Visser
Terugblik november
De heks van Portobello van Paulo Coelho
De maand van het vergeten boek
Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 1
Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt van Sarah Ladipo Manyika
Leesuitdagingen 2019
Een schitterend gebrek van Arthur Japin
De grens van Riikka Pulkkinen
Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 2
Boekenmarkten januari 2019
Vrij van Willy Vlautin


Hoe was jullie (lees)maand?

2 thoughts on “Terugblik december

  1. Dat gaat wel heel hard, straks krijg nog ruimte in je boekenkast!
    Het was een leuk idee van je, alleen wil het toeval (of niet?) dat ik afgelopen maand best wel veel nieuwe boeken erbij heb gekregen en gekocht en ik ben ook nog vaak in de bieb geweest. Kansloos dus. Maar ik lees lekker verder… of soms niet, want ik ben deze week al in twee boeken gestrand. Gelukkig ben ik nu begonnen in een boek van Kader Abdolah (dat ook al heel lang op mijn lijstje stond) en dat is weer heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *