Romans en literatuur

Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 3

Het einde is in zicht, want na het lezen van het derde deel ben ik over de helft van Oorlog en vrede van Tolstoj. Ik moet bekennen dat ik dat ook niet erg vond, want ik moest wel even flink doorzetten om de vaart er in te houden. In deze blogpost probeer ik uit te leggen waarom.

Let op! Deze blogpost kan spoilers bevatten!

Oorlog en vrede van Tolstoj

Hoewel het derde deel niet veel langer was dan het tweede deel, voelde dat wel zo. Het derde deel telt 441 pagina’s en de meeste pagina’s gingen over de oorlog tussen tsaar Alexander en Napoleon.

Tolstoj verweeft alle historische feiten over de oorlog nog meer dan het vorige deel in het verhaal. Op zich is dit heel interessant want het is een onderwerp waar ik graag meer over wil lezen. De feiten die Tolstoj weergeeft zijn echter zo gedetailleerd dat ik me er pagina’s lang door moet worstelen.

Hij legt de lezer alle invalshoeken en potentiële oorzaken voor zodat de lezer goed geïnformeerd is dat er geen één directe reden is voor het de start van de oorlog en de opmars naar Moskou. Voor mij is het echter te langdradig, ik moet alle zeilen bijzetten om geconcentreerd te blijven lezen en alles wat Tolstoj schrijft in mij op te nemen. Soms vergt dat aardig wat moeite.

Oorlog en vrede van Tolstoj

Door de afwisseling met de perikelen onder de Russische adel leef ik helemaal weer op. Ik geniet enorm van de verhalen van de Rostovs, Pierre Bezoechov en de Bolkonski’s. Jammer is het dan ook wanneer hij verder gaat met de oorlog. Ik zie op tegen cijfers, jaartallen en militaire strategieën. Ik kijk uit naar de luchtigheid van Natasja, de serieuze Marja en de hoopvolle Sonja. Als het maar goed gaat met Andrej.

Nu lijkt het alsof ik niet graag lees over de oorlog. Dat doe ik wel maar liever vanuit het perspectief van een personage dat niet inzoomt op de strategie maar vanuit zichzelf de oorlog bekijkt en beschrijft.

Vergelijkingen

Wat mij opvalt in het derde deel van Oorlog en vrede is dat Tolstoj vergelijkingen maakt. Zo maakt hij, wanneer hij over de oorlog schrijft, de vergelijking met een schaakspel. Hij maakt die vergelijking in zijn eigen algemene vertelling, maar bijvoorbeeld ook vanuit het perspectief van Napoleon, bijvoorbeeld:

De schaakstukken zijn opgezet, het spel gaat morgen beginnen.

Ook legt hij zijn theorie over de oorzaken van de oorlog uit aan de hand van een rijpe appel die uit de boom valt. Hierdoor vraag ik mij af waar hij allemaal nog meer over nadacht, ik zie hem zo zitten bij een schaakspel en starend naar een appelboom. Tolstoj is een filosoof, een denker. Een intellect. Wat een bijzondere man is het geweest.

Helaas was het derde deel niet helemaal het deel waar ik blij van werd, maar ik kijk hoopvol uit naar het vierde deel met Natasja, Andrej Bolkonski, Nikolaj Rostov, Marja, Sonja, Boris en Pierre.


Ik lees Oorlog en vrede niet alleen. Kijk bij Geertrude, Luna en Ali wat zij er van vonden. Klik hier wat ik van het eerste deel en hier wat ik van het tweede deel vond.

2 thoughts on “Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *