De boekenkast van...

De boekenkast van… Sandra

Jawel, jullie lezen het goed! Deze rubriek, die eigenlijk al een aardige tijd ten ruste lag, heb ik weer opnieuw leven ingeblazen. Via Ask me anything werd gevraagd of deze rubriek nog eens terugkwam en daar hoefde ik eigenlijk niet lang over na te denken want ik genoot zelf ook altijd om de antwoorden te lezen.

Dit keer vertelt Sandra meer over haar boekenkast, heel veel leesplezier gewenst!

Wie ben je? 

Hoi, ik ben Sandra, ik blog nu bijna een jaar op Sandraleest.nl. Ik schrijf over literatuur dat oorspronkelijk in het Nederlands is geschreven.

Hoe grote rol speelt het lezen / hoe belangrijk is lezen? 

Lezen is zeer belangrijk voor mij, ik lees voor mijn ontspanning maar ook om zo af en toe te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ik sluit mij tijdens het lezen volledig af van mijn omgeving.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken? 

In 2018 was dat 30/70 procent en ik hoop dit in 2019 op 50/50 of zelfs 60/40 procent te krijgen. Ik wil voornamelijk e-books kopen en bij recensie-exemplaren spreek ik meestal mijn voorkeur voor e-books uit.

Hoe heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom? 

Sinds kort op kleur! Ik lees graag boeken maar ik spaar ze niet, ik koop ze, lees ze en geef ze daarna weg of verkoop het boek via Marktplaats. Ik hecht mij in het algemeen niet aan boeken, ik vind boeken eerlijk gezegd stofnesten en ik vind boekenkasten nogal rommelig staan. Maar goed, op kleur mogen ze in de woonkamer staan en zoals je op de foto kunt zien functioneren de boeken meer als decoratie.

In de woonkamer staat dus een kleine boekenkast met daarin twee stapeltjes boeken op kleur (blauw en wit). De overige boeken liggen in een plastic box in een dichte kast.

De boekenkast van Sandra

De boeken van de bibliotheek, recensie-exemplaren welke ik van uitgevers heb ontvangen en boeken die ik zelf heb gekocht maar nog niet heb gelezen, staan opgestapeld op de hoek van het bureau in de studeerkamer. Als ik een gekocht boek niet binnen 3 maanden na aanschaf lees, dan doe ik het weg, de stapel fluctueert dus behoorlijk.

Wel genre lees je het liefst?

Literatuur dat oorspronkelijk in het Nederlands geschreven is. Ik heb deze switch een aantal jaar geleden gemaakt en het bevalt mij goed. Het zorgt voor rust omdat de keuze beperkter is en ik vind het enorm fijn om een boek in de oorspronkelijke taal te lezen, alle woorden zijn geschreven zoals de auteur het bedoeld heeft, er zit geen vertaler tussen.

Waar ben je het meeste trots op?  

Als ik naar 2018 kijk: dat het zo goed gaat met mijn blog en ik ben best een beetje trots op de Najaarspoëzieweek die ik laatst organiseerde. Ik heb daar zoveel leuke reacties op gekregen, ik was totaal overdonderd. Daarnaast blijk ik ook mijzelf te hebben geïnspireerd, ik geniet zó enorm van het lezen van poëzie, dat was ik helemaal vergeten.

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast? 

Mijn verzameling boeken van Boudewijn Büch, ik heb bij lange na niet al zijn boeken maar dat vind ik prima. Ik ben vooral blij met het kinderboek dat hij schreef met Pauline Drost (Plinius pinguin) en met het boek waar hij het nawoord voor schreef: Puka Puka van John Frisbie (link: https://www.goodreads.com/book/show/10120357-puka-puka).

Wat is de grootste miskoop geweest?

Ik nam in 2018 een XL abonnement op Flow maar ik blijk alles behalve een Flow meisje te zijn. Ik vind het heus leuk om te lezen maar ik vind een boek altijd net even leuker. Er ligt inmiddels al een hele stapel Flows én Flow specials op mij te wachten maar of ik ze ooit daadwerkelijk ga lezen? Maar serieus, ik wou dat ik een Flow meisje was. Oh op de foto zie je aan de rechterkant wel een teckel uit het papierboek van Flow in een fotolijstje staan, zover kom ik dan nog wel.

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?

Ik zou de prijs van e-books naar beneden toe aanpassen maar wel op een dusdanige manier dat auteurs hier geen hinder van ondervinden. Ik vind het belachelijk dat er soms maar 5 euro verschil tussen het papieren boek en het e-book zit.

Om de één of andere reden kies ik dan toch voor het papieren boek (want dan kan ik het na het lezen weer verkopen via Marktplaats), het voelt alsof ik dan meer waar voor mijn geld krijg en ja dit is een belachelijke redenering.


Leuk om te lezen Sandra. Ook ik herken jouw situatie met de Flow. Ik vind het enorm mooi om te zien, maar ik doe er helemaal niets mee.

Bedankt voor je antwoorden en natuurlijk je deelname!

Wil jij ook jouw boekenkast of boeken laten zien en hier over vertellen? Laat dit vooral weten via sue@boekenz.nl of plaats een berichtje hieronder!

11 thoughts on “De boekenkast van… Sandra

  1. Leuk deze rubriek Sue! En wat een toeval dat Sandra net aan de beurt is op het moment dat de ‘I recommend 30 books’-uitspraak van Mari Kondo rondwaart. Het kan dus wel.

  2. Super leuk om te lezen! En wat een nette boekenkast, zo overzichtelijk :) Bij mij puilt de boekenkast uit en liggen er ook overal door de woonkamer stapels boeken – totdat mijn vriend begint te klagen en ik weer eens moet opruimen.. Ik wil hier gerust ook eens over vertellen op je blog!

    1. Het is inderdaad heel overzichtelijk, maar ik vind een rommelige boekenkast altijd mooi vinden. Zoveel te zien, zoveel te ontdekken.
      Haha, handig zo’n vriend! Is hij geen lezer?
      En wat leuk dat je hierover ook eens wilt vertellen, ik zal je een mailtje sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *