Persoonlijk15 januari 2019

2

De beste boeken van 2018

Vorige week publiceerde ik al de waslijst van boeken die ik vorig jaar heb gelezen. Ik las (wederom) gevarieerd hoewel mijn voorkeur nog meer verschoven is naar het lezen van literaire romans. Met het lezen van het laatste boek kon ik mijn lijstje afronden en de eindstreep zetten onder 90 boeken.

Wat vond ik nu de beste boeken? Wat zou mijn top 5 van dit jaar worden?
Omdat ik het enorm moeilijk kiezen vond, wil ik de beste boeken van de lijst hier benoemen. Het zijn boeken waar ik enorm van genoten heb, van onder de indruk was, door ontroerd was of die mij op een andere manier hebben geraakt. Het is net als mijn lijst, het kan met mij alle kanten op.

De beste boeken van 2018

Antoinette tipte Het verhaal van een huwelijk van Geir Gulliksen. Een prachtige roman met zoveel verwijzingen en lagen. Vooral de wijze waarop Jon het verhaal van zijn huwelijk verteld is uniek. Ondanks dat zijn ware liefde hem door de vingers glipt, blijft het verhaal integer en respectvol. Mede door de prachtige zinnen en overpeinzingen is het een boek dat ik vaker wil lezen. Het is terecht één van de beste boeken die ik in 2018 heb gelezen.

Ook het volgende boek werd getipt door een medeblogger. Volgens mij waren het Theetante en Bettina die het over dit boek hadden. Hun meningen overtuigden mij het boek te lezen en geen enkel moment heb ik spijt gehad dat ik De Etruskische glimlach van José Luis Sampedro heb gelezen. Ik heb zelfs het boek gekocht toen ik het bibliotheekboek in moest leveren. Het is zo’n boek dat voor mij alle elementen omvat die een boek goed maken. Het gaat over de oude Roncone, die in verband met zijn ziekte zijn vertrouwde huisje op het Italiaanse platteland moet verlaten om bij zijn zoon, schoondochter en kleinzoon in de grote stad te gaan wonen. Vanaf het moment dat hij zijn kleinzoon als eerste ziet, is de oude knorrige man geobsedeerd door het kleine ventje. Heel langzaam gaan het heden en verleden van de oude partizaan in elkaar over. De Etruskische glimlach heeft me ontroerd, gegrepen waardoor ik de juiste woorden slecht kan vinden. Ga het gewoon lezen!

Na Mattias van Peter Zantingh is een boek dat me ontroerde. Ik zie dat ik geen bespreking van het boek heb gemaakt, de reden hiervoor is niet dat ik het boek niet goed vond. Vermoedelijk heb ik er te lang mee gewacht en daardoor is het blijven liggen.
Net als bij Het verhaal van een huwelijk kent dit boek een unieke vertelling. Zantingh laat personen aan het woord die allemaal (op een andere manier) een relatie hadden met Mattias. Sommigen kenden hem nauwelijks, anderen hadden een speciale band met hem. Het bijzondere van dit verhaal is het samenvallen van bepaalde verhaallijnen. Ook vind ik het zo bijzonder geschreven, juist omdat Mattias bij ieder perspectief weer in een ander daglicht komt te staan.

beste boeken 2018

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is ook een boek dat gaat over verlies. De oudste zoon in een gereformeerd gezin komt om door een ongeluk. Waar het gezin vóór zijn dood nog gestructureerd en hecht was, zijn ze compleet ontredderd na zijn dood. De kinderen worden aan het lot overgelaten en van communicatie is op geen enkel vlak meer sprake. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. De kinderen worden gedwongen hetzelfde te doen. Erover praten is onmogelijk. Op sommige momenten werd ik ook een beetje ongemakkelijk van dit zwaarmoedige boek. Het is echter zo sterk geschreven dat ik er erg van onder de indruk was. Niet alleen de avond is ongemak maar ook tijdens het lezen bekruipt je het nare sfeertje dat op de boerderij heerst. Het verhaal grijpt je zo bij de lurven dat het na het lezen voelt alsof je al die tijd de adem hebt ingehouden.

Een boek dat ik ook niet zal vergeten is De stad der blinden van José Saramago. Er wordt een apocalyptische situatie geschetst waarin mensen van het een op andere moment blind raken. De ziekte spreidt zich langzaam uit over het land en mensen moeten zich zien te redden in een voor hen onbekende wereld. Elke vorm van beschaving verdwijnt, het draait om overleven, macht en vertrouwen. Saramago speelt als een ware meester met taal en laat de lezer volop genieten en huiveren in deze apocalyptische setting, geweldig!

Het is enorm moeilijk om de ‘beste boeken’ te selecteren, omdat er zoveel boeken zijn die het lezen waard zijn. Zo wil ik jullie Het huis met de geesten van Isabel Allende, De grens van Riikka Pulkkinen, Boven is het stil van Gerbrand Bakker, Het beste wat we hebben van Griet op de Beeck, De trooster van Esther Gerritsen en Hier en De onervarenen van Joke van Leeuwen jullie niet te onthouden. Zoveel mooie boeken, zo weinig tijd. Het blijft een rake uitspraak.

2 thoughts on “De beste boeken van 2018

  1. Na Mattias en De stad der blinden vond ik ook prachtig! De avond is ongemak was dan weer niet aan mij besteed. Het verhaal van een huwelijk staat nog op mijn lijstje om te lezen :)

    1. De avond is ongemak speelt nog steeds door mijn hoofd en dat is voor mij een teken dat het een goed boek was. Het heeft grote indruk gemaakt, vooral na het einde was ik eventjes van de kaart.

      De stad der blinden is inderdaad super, een beetje vreemd maar dat maakt het juist zo bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *