2

Boeken om naar uit te kijken #01

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Deze maand drie boeken van Meulenhoff, De Geus en Atlas Contact.

Boeken om naar uit te kijken

Er is geen daar daar van Tommy Orange

Iedereen kijkt uit naar de Big Oakland Powwow: hét evenement van het jaar. Iedereen zal er zijn – de lieve mensen, de bange, de vrolijke, maar ook de boze en de gewelddadige. Hun stemmen schetsen een mozaïek van verlangens, verwijten en verwachtingen. Dit zal niet anders dan schokkend kunnen aflopen.

Jacquie Red Feather is onlangs gestopt met drinken en probeert een weg terug te vinden naar de familie die ze achterliet in schande. Dene Oxendene probeert zijn leven op een rijtje te krijgen na de dood van zijn oom. Opal Viola Victoria Bear Shield komt om haar neefje Orvil, die zichzelf de traditionele Indiaanse dans heeft aangeleerd door te kijken naar YouTube-video’s, voor de eerste keer te zien optreden voor publiek. Dit wordt een glorieus samenzijn, een spektakel van heilige tradities en vertoon. Dit wordt een dag van opoffering, heldenmoed, en verlies.

Van de Engelse uitvoering, There is there, heb ik ergens een recensie gelezen. Volgens mij was dat op Hebban. Toen dacht ik ‘deze titel moet ik onthouden voor het geval het in het Nederlands uitkomt’. En daar is de Nederlandse vertaling dan: Er is geen daar daar!

Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029091619
Prijs: €19,99

Vos 8. Een fabel van George Saunders

Vos 8 is de dagdromer van de groep, zijn medevossen nemen hem nooit helemaal serieus. Totdat hij zichzelf iets bijzonders leert. Avond aan avond luistert hij buiten een raam stiekem naar verhaaltjes voor het slapengaan. Net zo lang tot ook hij ‘mensuhtaal’ spreekt. Dankzij de taal raakt hij mateloos gefascineerd door de wereld van de mensen. Maar wanneer hun boeiende nieuwe winkelcentrum de leefwereld van de vossen bedreigt, besluit hij dat het tijd is om in actie te komen.

Wat een bijzonder verhaal lijkt mij dit, het deed mij in eerste instantie eigenlijk een beetje denken aan De man die de taal van de slangen sprak van Andrus Kivirähk. En dat vond ik zo’n goed boek dat ik eigenlijk een beetje hoop dat dit ook een boeiende vertelling is.

Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044541755
Prijs: €8,90

In de verte van Hernan Diaz

Vanwege de hongersnood worden twee jonge broers rond 1850 vanuit Zweden naar de wereldstad New York gestuurd. Onderweg raken ze elkaar kwijt, en de jongste, Håkan, belandt per ongeluk op een schip naar Californië. Moederziel alleen, platzak en de nieuwe taal niet machtig besluit hij, eenmaal aangekomen, om zijn broer in ‘Nujårk’ te gaan zoeken. Te voet, dwars door Amerika. Håkan wordt veel te snel een man en noodgedwongen een gezochte outlaw – en een legende. Hij beleeft de goldrush van dichtbij, trekt een tijdje op met een excentrieke ontdekkingsreiziger, laat zich de verkeerde kant op meevoeren door een stoet pioniers, totdat er iets gruwelijk misgaat. En hij blijft doorlopen, door woestijn en gebergte, over de eenzame leegte van een land dat nog niet bestaat, steeds met het beeld van zijn broer in de verte.

Dit boek van Hernan Diaz lijkt mij een boek dat je terugbrengt in de tijd om op een meesterlijk avontuur door Amerika te gaan. Ik ben benieuwd wat er van Håkan terecht zal komen. Zal Amerika het land dat de toekomstdromen van de broers kan waarmaken?

Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 9789025453862
Prijs: €24,99


Tot zover de boeken die komende maand uitkomen en mij opvielen. Naar welk boek kijken jullie uit?

2 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *