Romans en literatuur

Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 2

Inmiddels zijn we alweer een eindje op weg in de dikke klassieker Oorlog en vrede van Lev Tolstoj. Met de kerstdagen moest ik nog aardig wat meters halen om vandaag over het tweede deel te kunnen bloggen en dat is mij gelukt! Ik moet zeggen dat het vooral komt door de laatste paar hoofdstukken, hieronder zal ik hier verder op ingaan.

Let op! Dit artikel bevat dus spoilers.

Oorlog en vrede

Het is wat met de Russische adel begin 19e eeuw. Het lijkt wel alsof ze leven om hun eigen ideaal en klasse in ere te houden. Ook in dit deel lezen we meer over vooropgezette huwelijken, financiële problemen en ongelukkige liefdes. Zo is Pierre Bezoechov, de rijke erfgenaam, getrouwd met Hélène maar is allesbehalve gelukkig. Hij zoekt troost en lijkt die te vinden bij zijn broeders van de vrijmetselaars. Zijn zoektocht naar geluk, zijn kijk op de wereld en vooral op hemzelf vind ik wat taai om te lezen. Tolstoj wijdt pagina’s lang uit over het geluk, geloof en liefde in de wereld. Op het moment van lezen kan het me niet zoveel bekoren, ik vind het vooral veel gezwets (wat klinkt het hard om te zeggen, maar ik kwam er echt slecht door). Ik vraag me af hoe Tolstoj als persoon is geweest. Was hij ook op zoek naar geluk, geloof en liefde? Hoe was zijn visie ten opzichte van liefde?

Russische soap

Vooral over de visie van Tolstoj op liefde moet ik denken wanneer ik lees over de grootste Moskouse soap die plaatsvindt rondom Natasja Rostov. Ze is verloofd met Andrej Bolkonkski maar wordt verleid door een ander (die op zijn beurt al getrouwd was). Ik lees hoe mannen en jongens zich een slag in de rondte hun liefde mogen verspreiden, maar dat jonge meisjes en dames als Natasja kuis thuis moeten wachten tot een (welgestelde!) heer hen tot huwelijk vraagt. En dat zij dus een goede beurt moeten maken tijdens een van de soirees of bals die georganiseerd worden. Het is zo’n enorm verschil met nu, het contrast kan niet groter zijn. Ik heb oprecht medelijden met Natasja, ze is nog maar 16 jaar oud en nog zo wereldvreemd. Tolstoj heeft haar gecreëerd in het verhaal, hoe zou hij tegen haar aankijken. Zou hij haar ook veroordelen net als de vele mensen binnen de Russische hoogstand of zou hij begrip hebben voor het jonge, naïeve meisje?

Ratio versus gevoel

En zo zijn er meer mensen die moeten kiezen voor het volgen van hun hart of hun gevoel. In deze tijd is het waarschijnlijker makkelijker om keuzes te maken. Nu kan je sneller je hart volgen, want op zekere hoogte heb je in Nederland een bepaalde financiële zekerheid. Ik begrijp het dilemma van Nikolaj Rostov in ieder geval wel, vooral wanneer je zo onder druk wordt gezet door je moeder. Begin 19e eeuw in Rusland was je afhankelijk van je positie in de maatschappij. Een huwelijk met een rijke erfgenaam bood dus veel meer mogelijkheden dan het trouwen van een arm meisje. Je hielp niet alleen je familie door het trouwen van een rijke bruid, maar ook creëerde je zekerheid omtrent je eigen positie. De contrasten tussen rijk en arm zijn enorm, het geeft tijdens het lezen een ander gevoel omdat je weet dat redelijk snel erna de Russische revolutie uitbrak en daarmee een einde werd gemaakt aan de Russische adel.

En zo lees ik verder over etiquette, roddels en Russische beslommeringen binnen de elite van St. Petersburg en Moskou. Maar denk niet dat Oorlog en vrede alleen dit is. Tolstoj beschrijft hiernaast ook vrij gedetailleerd en nauwkeurig over de oorlog met Napoleon. Soms lijkt het net een historische weergave van feite dan het een roman is. Ik ga snel op naar het derde deel, vooral omdat ik wil weten hoe het met Natasja verder gaat.

Lees hier wat Geertrude, Luna en Ali van het tweede deel vonden. Op 12 januari bloggen we over het derde deel van het boek.

 

3 thoughts on “Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *