Romans en literatuur

Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 1

Na het lezen van Anna Karenina van Tolstoj waren meerdere mensen het erover eens: het samen lezen van een dikke klassieker was ons erg goed bevallen. Kort daarop besloot Ali de andere klassieker van Tolstoj te gaan lezen: Oorlog en vrede. Met terecht een dikke klassieker want deze roman telt maar liefst om en de nabij 1500 pagina’s. Samen lezen, elkaar stimuleren en frequent elkaar op de hoogte houden van de leesontwikkelingen is dan ook wel fijn. Samen met Ali, Geertruda en Luna lees ik dus Oorlog en vrede van Tolstoj. In deze blogpost schrijf ik over mijn bevindingen van deel 1.

Let op! Deze blogpost kan spoilers bevatten.

Oorlog en vrede

Het verhaal begint als een feest van herkenning. Dit is bij uitstek de schrijfstijl van Tolstoj, ik herken het na het lezen van Anna Karenina uit duizenden. Net als bij Anna Karenina moet ik wennen aan de stijl en moet ik mijn tempo direct aanpassen aan het verhaal. Ik wil namelijk teveel, alle kleine details, in mij opnemen en onthouden. Dit gaat niet zo makkelijk want in de eerste hoofdstukken van het verhaal maak je al kennis met ontzettend veel bij- en hoofdpersonages. Vooral de samenhang tussen hen vind ik nog verwarrend. Gelukkig is in het boek (blz. 1555 ;-)) een overzicht opgenomen met alle personages die een rol in het verhaal spelen. Geregeld blader ik heen en weer.

Het lijkt alsof het podium en bijpassend decor door Tolstoj is klaargezet om vervolgens de personages aan het publiek te introduceren. Het is in het begin dus wat overweldigend. Na een tijdje ben ik weer gewend aan de stijl en leest het wat vlotter.

De toneelspelers

Oorlog en vrede gaat over de adellijke families Bezoechov, Bolkonski en Rostov. Het gaat om het leven in Rusland rond 1805. We lezen hoe de Russen ten strijde trekken tegen Napoleon onder aanvoering van tsaar Alexander I. We lezen over vooropgezette huwelijken, kwajongensstreken, politieke en sluwe intriges. Alles om maar in aanzien te blijven onder de elite in St. Petersburg en Moskou. Toch vind ik het weer heerlijk om te lezen hoe het er aan toe gaat. Ik geniet van de woorden zoals freule en snoodaard en de setting die Tolstoj zo prachtig beschrijft.

De overgang van de gemoedelijkheid in de Russische salons naar de oorlog tegen de Russen is abrupt en is een wereld van verschil. Het geeft een goed beeld van de sfeer onder de Russische soldaten, de moed maar ook de angst die onvermijdelijk bij soldaten toeslaat. De tsaar laat zich af en toe zien waardoor men weer nieuwe kracht krijgt om te strijden. Vooral de zoon Rostov lijkt idolaat van de tsaar te zijn. Ik kan mij er maar weinig bij voorstellen, misschien omdat ik ook niet met mijn paard op een slagveld sta.

Ook in dit boek speelt liefde dus een rol. Liefde tussen mensen, maar ook liefde voor het vaderland. Evenals loyaliteit. Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat, zowel op het slagveld als met de grote adelijke Russische families.

Nieuwsgierig wat Ali en Luna van het eerste deel vonden? Kijk dan vooral even op hun blogs (vermeld in de inleiding). Op 29 december verschijnt onze bespreking over deel 2.

9 thoughts on “Oorlog en vrede van Tolstoj | Deel 1

    1. Ja, dat heb ik dus ook. Ik wil te snel, maar dat kan bij dit boek domweg niet. Ik zal je trouwens opnemen in de blogpost, want ik neem aan dat je met ons mee leest?

      1. Ja, min of meer. Jullie hebben me geïnspireerd om het boek ook te lezen, maar ik heb het al uit. Ik kan maar één boek tegelijk lezen en was bang dat ik het niet meer zou oppakken als ik het tijdelijk weglegde. Ik heb er vandaag een blogpost over geschreven op mijn boekenblog (geertrudeleest.blogspot.com), maar ik denk dat het daarbij zal blijven, dus echt meelezen is het niet. ;-)

    1. Hoi Janny, dat doen we alleen virtueel. En iedereen mag aanhaken, hoe meer hoe beter! Vooral op twitter onder de #wijlezenoorlogenvrede posten we berichtjes. Ben je het boek toevallig ook aan het lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *