Persoonlijk21 december 2018

11

Leesuitdagingen 2019

Het einde van het jaar is een goed moment om terug te blikken. Wat heb ik allemaal gedaan, wat heb ik allemaal gelezen en bovenal: wat wil ik volgend jaar gaan doen? Het is ook een goed moment om vooruit te kijken. Uiteraard volgt begin 2019 een algemene terugblik van dit jaar, dan heb ik tenminste ook mijn volledige leeslijst beschikbaar. Maar ik weet wel welke doelen en uitdagingen ik mijzelf op leesgebied stel volgend jaar. Lezen jullie mee?

Het pronkstuk in de kamer

Vorig jaar stelde ik mijzelf al niet al te veel concrete doelen, voor volgend jaar ga ik dit nog minder doen. Ik had al bepaalde ideeën in mijn hoofd waaronder het verder lezen van mijn reeks van Nobelprijswinnaars, aantal klassiekers, non-fictie, jeugdboeken, dit en dat en zus en zo…..

Maar….

Ondertussen blog ik al 6 jaar op deze site en dit wil ik graag leuk houden. Door mijzelf allerlei verplichtingen te stellen word het vaak ineens veel minder leuk en gezellig. Tenminste, dat is hoe ik het ervaar. Wanneer ik mijzelf verplicht drie keer per week iets te publiceren bijvoorbeeld. Dan moet ik wel een bepaald aantal boeken lezen, anders wordt het aardig lastig. En zodra ik iets moet, gaat het ineens een stuk lastiger. Vooral wanneer ik er geen tijd of zin in heb.

Ik zie en lees vaker dat bloggers pauze houden of juist helemaal stoppen met bloggen om weer ‘lekker te kunnen lezen’. En dat is erg jammer. Daarom stel ik mijzelf op blog- en op leesgebied minder doelen en verplichtingen. Dat is al een uitdaging op zich! Toch is er één uitdaging die volgend jaar van kracht is: het wegwerken van mijn ongelezen stapel.

Het gezeur om die ongelezen stapel

Ja, ik weet het. Ik zeur hier vaker over en het zal vast iedereen de keel uitkomen (vraag ze thuis maar eens…), maar dit is het enige waaraan ik volgend jaar wil werken. Trouwens, ik ben hier deze maand ook al hard mee bezig. Ik heb namelijk december gebombardeerd tot  De maand van het vergeten boek. Een flinke ongelezen stapel is op zich ook niet erg. Het enige is dat het wat onoverzichtelijk voor mij wordt.

Momenteel heb ik er om en de nabij 150 ongelezen boeken en ik wil deze stapel terugbrengen naar maximaal 50 boeken. Dus dit houdt in dat ik meer uit eigen kast ga lezen en andere mensen blij ga maken door boeken weg te geven. Een mooie bijvangst door deze uitdaging is dat ik ook mijn reeks van Nobelprijswinnaars aan kan pakken. Dit omdat het natuurlijk subtiel samenhangt met het wegwerken van die prachtige stapel. Hier ben ik begin dit jaar aan begonnen en momenteel heb ik de helft gelezen.

En verder…

Voor wat betreft Read the world, dit gaat op zich best goed dus hier ga ik heerlijk mee verder. Dit ga ik in ieder geval niet als aparte uitdaging opnemen, lekker makkelijk hè?

Wat ik verder ontzettend leuk zou vinden is om meer boeken tegelijk met andere lezers te lezen. Afgelopen jaar deed ik dat bijvoorbeeld met de boeken Anna Karenina van Tolstoj, Anna Boom van Judith Koelemeijer en Oorlog en vrede van Tolstoj. Ik vind dat zó leuk en het stimuleert ook nog eens. Begin januari bloggen Sandra en ik over Het zwijgen van Maria Zachae van Judith Koelemeijer. Ook een boek dat hier op de stapel ligt.

Het wordt dus geen spetterende uitdaging voor volgend jaar, ook omdat ik geen aantal boeken als uitdaging benoem. Het ligt er maar net aan wat voor boeken je leest: het gaat mij om de kwaliteit en inhoud dan om het aantal boeken. Oorlog en vrede lees je namelijk ook niet binnen een week uit, terwijl je het nieuwste boek van Lisette Jonkman binnen een dag verwerkt (hele leuke boeken trouwens!).

En nu ben ik wel benieuwd. Wat zijn jullie uitdagingen of doelstellingen voor volgend jaar?

11 thoughts on “Leesuitdagingen 2019

 1. Volgens mij is heel spetterend wanneer je lezen leuk wil houden en er geen verplichting van te maken. Een stralend voornemen.
  Wat die ongelezen stapel betreft herken ik er veel in. Alleen heb ik er niet zoveel als jij op mijn twee ongelezen-boekenplankjes. Kopen gaat sneller dan lezen. En soms is het toch wel de moeite waard om daar tijd in te steken in plaats van in andere dingen zoals bijvoorbeeld internetten. :-)
  Alvast heel veel plezier voor het komend jaar.

  En ik heb al een paar jaar als doelstelling om geen doelstelling te hebben. Dat is al een uitdaging genoeg.

  1. Kopen gaat inderdaad soms veel sneller dan lezen, vooral wanneer ik ergens in een goede kringloopwinkel ben en veel mooie boeken voor een klein prijsje zie staan. Het is ook een soort verzamelwoede denk ik.

   Ik wens jou ook een heel goed uiteinde en alle goeds voor 2019! Heel veel succes met je doelstelling ;-)

 2. Al jaren twee doelstellingen. 52 boeken, 15.000 bladzijden. Eerste lukt bijna altijd, tweede niet vaak. Daarnaast een thema per jaar. Na 2018, boeken die weg mogen (mini-bieb!), kies ik in 2019 voor gesigneerde boeken. Daarvan heb ik er nog een paar dozijn klaarliggen.

 3. Hoe minder je jezelf verplicht, des te leuker (en creatiever) het bloggen blijft. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Ik ben heel benieuwd wat je komend jaar allemaal gaat lezen :)

  1. Ja, die creativiteit blijft ook nog lastig te vinden. Ik vind jouw blogs altijd heel creatief en innovatief, ik zou het haast zelf verzonnen willen hebben ;-)
   Ik wens je een heel fijn (lees)jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *