Romans en literatuur

Een schitterend gebrek van Arthur Japin

Bijna 16 jaar na uitgave heb ik dan eindelijk Een schitterend gebrek van Arthur Japin gelezen. Een boek dat door velen als favoriet werd bestempeld. Het won ook nog eens de Libris Literatuurprijs. Dit boek kan op geen enkel vlak teleurstellen zou je denken.

arthur japin - een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek is een verhaal over de liefde. Giacomo Casanova en Lucia ontmoeten elkaar en er ontstaat een krachtige, innige band tussen de twee. De toekomst lijkt uitgestippeld: ze beloven elkaar trouw en doen dat met volledige overgave. Wanneer Giacomo tijdelijk elders moet verblijven slaat het noodlot bij Lucia toe. Ze is niet meer het mooie, jonge meisje die ze was toen ze Giacomo leerde kennen. Ze heeft nu een écht gebrek en dat is niet alleen haar jonge leeftijd zoals de broer van Giacomo gekscherend grapte.

Uit liefde doet Lucia een stapje terug in het leven, gooit hierbij haar eigen toekomst weg zodat Giacomo zich kan ontwikkelen tot een man wiens toekomst alleen maar mogelijkheden kent. Ze doet dit echter zonder hem hierover in te lichten. Wat volgt is een gebroken hart.

De twee leiden verschillende levens en doorkruisen Europa. Totdat ze elkaar toevallig tegenkomen in Amsterdam. Giacomo herkent Lucia niet, aangezien ze sinds tijden bedekt door het leven gaat. Er wordt teruggekeken. Gevoelens overheersen maar worden niet uitgesproken. Alles voor de liefde.

Liefdesverhaal

Wat is Een schitterend gebrek een prachtig liefdesverhaal. Het wordt ingetogen verteld zonder uitbundig en zoetsappig te zijn. We lezen over Lucia, haar leven en de keuzes die ze heeft gemaakt uit liefde. Wat ze er eigenlijk voor opgeofferd heeft om Giacomo alles te bieden wat binnen haar invloed lag. Als dat geen ware liefde is..

Hoe treurig is het dan ook dat een dergelijke beslissing twee gebroken harten veroorzaakt. Ik leefde zo met de personages mee dat ik dikwijls op het puntje van mijn stoel zat en probeerde het verhaal te beïnvloeden. Geen enkel moment is het verhaal spannend of juist saai, er zijn alleen bepaalde momenten dat het wat trager leest. Bijvoorbeeld wanneer Lucia door Europa reist.

Wat ik bijzonder vind is de opbouw van het verhaal. Middels vooruitblikken en terugblikken wordt het leven van Lucia opgetekend. Het verhaal begint bijvoorbeeld in Amsterdam, hoe is ze daar terecht gekomen en waar gaat ze naar toe? Als lezer wordt je meegenomen op een prachtige reis vol avontuur en liefde.

De vragen die je zelf kan stellen is of liefde alles overwint. En moet je in de liefde juist je hart of je verstand volgen? Tijdens het lezen van het boek schreeuwde mijn hart, terwijl mijn hoofd Lucia goed begreep. Zijn de huidige tijden anders dan een paar eeuwen geleden? Zorgt onze tijd voor het maken van andere keuzes?

Een schitterend gebrek blijft een verhaal dat in je hoofd blijft rondspoken. Een prachtig ingetogen verhaal over de liefde.

5 thoughts on “Een schitterend gebrek van Arthur Japin

  1. Wat een mooie recensie. Ik las alleen de ovrrgave van Japin. Vond dat ook erg boeiend en het boekenweekgeschenk. Ik zou eens meer moeten lezen. Misschien deze wel. Las jij al andere boeken van hem?

    1. Ik heb jaren geleden De overgave gelezen, maar ik kan me niet meer zo goed heugen of ik het goed vond of niet.
      Misschien moet ik het een keer herlezen. Ik heb Vaslav ook nog in de kast staan, die ga ik eerst lezen

  2. Leuk om zoveel enthousiasme over dit boek te lezen. Ik vind de auteur Arhur Japin een bijzonder intrigerend persoon maar op een of andere manier slaan zijn boeken bij mij nooit aan omdat ik ze te veel op de oppervlakte blijf vinden afspelen. Alleen De Zwarte met het witte Hart heeft mij vele jaren geleden ooit eens wel geraakt. Maar daarvan eigenlijk alleen een stuk in het begin. Altijd boeiend om te lezen dat andere mensen een boek anders ervaren dan ik.

    1. Ik heb veel goeds gehoord over De Zwarte met het witte hart, het schijnt de beste te zijn van hem. Eerder las ik De overgave, maar om eerlijk te zijn weet ik niet meer zo goed of ik er enthousiast over was…. Blijkbaar heeft het destijds niet veel indruk gemaakt anders had ik het nog wel geweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *