Persoonlijk14 december 2018

12

De maand van het vergeten boek

In 2014 deed ik het al eerder. Een hele maand boeken lezen die uit mijn eigen kast komen. Toen al kampte ik met een hoge stapel ongelezen boeken, zoals je hier kunt lezen. De stapel is nu nog groter en eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Zeuren erover kan ik heel goed, maar wat is er erg aan teveel boeken?

Het pronkstuk in de kamer

Nou ja, behalve dat je het overzicht een beetje kwijtraakt. Dat is het enige voor mij denk ik. Daarom riep ik vorige maand al op om in december alleen maar boeken uit eigen kast te lezen. Het resultaat is dat ik deze maand al 5 boeken heb gelezen én geluisterd.

Ik had natuurlijk al véél eerder kunnen bloggen hierover, maar de afgelopen weken is het wat druk en er heerst hier een hardnekkig virus in huis.

De vergeten boeken

Als eerste luisterde ik Weerwater van Renate Dorrestein. Dit boek stond nog niet zo heel lang in de kast, maar ik zag het voorbij komen toen ik tussen de boeken scrolde in de app Storytel. Door de aangename stem van Dorrestein zelf werd ik goed in het verhaal opgezogen.

Ook las ik eindelijk Het Eigen Lot van Kenzaburo Oë uit. Dit is een van de boeken uit de reeks van Nobelprijswinnaars die ik enige tijd heb gekocht. Het was niet helemaal mijn boek, ik voelde teveel afstand met de hoofdpersoon hoewel het verhaal boeiend genoeg is.

Deze week las ik binnen no-time Vrij van Willy Vlautin uit. Wat een snoeiharde verhalen schrijft hij toch. Eerder las ik Lean on Pete, Laat me niet vallen en Noordwaarts. Ze gaan allemaal over Amerikanen die moeten knokken om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Ook Vrij liet mij niet onberoerd.

Binnen korte tijd had ik ook Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt van Sarah Lapido Manyiko uitgelezen. Het is dan wel een dun boek, het las ook erg soepel.

Tot slot luisterde ik De heks van Portobello van Coelho. Een boek dat letterlijk al jaren in de kast stond. Om de een of andere reden blijven de boeken van Coelho altijd wat langer op de stapel liggen dan andere boeken.

Wie doet er mee?

Wie het leuk vindt om aan te sluiten en deze maand wat ongelezen boeken uit eigen kast te lezen, doe gezellig mee! Vinden jullie het leuk als ik er een blogpost over schrijf waarin ik alle vergeten boeken op een rijtje zet? Ik weet bijvoorbeeld dat Lalagè en Sandra al boeken hebben gelezen.

Laat dan een reactie achter onder dit bericht en dan neem ik het boek op in het overzicht.

12 thoughts on “De maand van het vergeten boek

 1. Ik doe mee. Ik heb drie weken vrij, ben van plan me niet idioot in te spannen en heb al een boek klaar liggen. The Librarian van Larry Beinhart. Ben benieuwd wat ik ervan vind.

 2. Grappig dat jij de stem van Renate Dorrestein wel prettig vond. Iemand van mijn leesclub was er juist niet zo van gecharmeerd… en ze had per ongeluk een luisterboek uit de bieb ipv een papieren exemplaar, oeps. Ga je nog bloggen over Weerwater?

  De vergeten boeken waar ik over blogde zijn:
  * De stilte van Thé – Marie de Meister
  * Kerstdagen – Jeanette Winterson
  * Ik verbind u door – Vonne van der Meer
  Verder las ik Norrlandse Aquavit – Torgny Lindgren, maar dat sprak me niet zo aan.
  Binnenkort komt er nog een blogartikel, over The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky (dat al jaren op mijn e-reader stond, maar dat telt vast ook).

  1. Ja, ik vond juist haar stem wel plezierig om naar te luisteren. Ik moet er nog een bespreking over schrijven, maar op dit moment komt er niet heel veel van (bijholteontsteking).
   Ga mijn best doen.
   Je bent goed bezig, al vijf boeken!

 3. Zoals je misschien zag heb ik er al een uit: De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer, ooit cadeau gekregen bij een abonnement. Staat op mijn blog. Met de volgende ben ik bezig: De buurjongen van Siebelink. Net als de vrouw met de sleutel een cadeautje bij een abonnement. Nog niet zo oud, maar wel op een plek in de boekenkast terecht gekomen, waar hij anders niet uit tevoorschijn gekomen was.

 4. Ik heb er over geblogt maar ik ben nog niet begonnen in mijn vergeten boeken, ik wil ze tussen Kerst en Oud & Nieuw lezen en ik ga de recensies pas in januari op mijn blog plaatsen

  Ik zou een overzicht leuk vinden, handige inspiratie voor later.

 5. Ja, ik heb Boven is het stil uitgelezen van Gerbrand Bakker, lag al jaren in mijn boekenkast. Best een goed idee eigenlijk om uit je kast te gaan lezen. Ik heb wel veel meer titels staan, die zo weggewerkt kunnen worden, maar ik zal ze vaker tussendoor pakken. Hebban organiseerde ook een week van het vergeten boek en toen heb ik Het geheim van Anna Enquist gelezen, dat telt waarschijnlijk voor nu niet.

  1. Je had dan een prachtige titel in de kast liggen om gelezen te worden, Boven is het stil vond ik erg mooi. Voor volgend jaar heb ik het idee om af te wisselen met eigen boeken. Dat ik eerst een eigen boek moet lezen voordat ik wat anders, zoals een bibliotheekboek, mag lezen. En dit met elkaar af te wisselen Ik weet zeker dat de stapel heel lang zo hoog blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *