Romans en literatuur

De heks van Portobello van Paulo Coelho

Om de boeken van Paulo Coelho te lezen, moet ik in een bepaalde bui zijn. Eigenlijk heb ik dat met alle genres wel maar ik merk dit het meeste bij de boeken van Coelho. Vorige maand kwam ik tijdens het scrollen De heks van Portobello tegen in Storytel. Ooit had ik daar zoveel zin in, maar dit was alweer in de vergetelheid geraakt. Het boek werd voorgelezen door Henk van Ulsen, Lineke Rijsman en Victor Löw.

De heks van Portobello van Paulo Coelho

Sherine wordt als baby geadopteerd uit Roemenië en groeit op met haar ouders in Beiroet. Wanneer de oorlog uitbreekt, vertrekt het gezin naar Londen. Sherine ontwikkelt een serieuze fascinatie naar religie en spiritualiteit. Ze gaat zichzelf op latere leeftijd zelfs Athena noemen, naar de Griekse godin van de wijsheid.

Ze blijft op zoek naar de ware zin van het leven en ze is continu met zichzelf en haar zoektocht bezig. Op een gegeven moment leidt dit tot positieve ontwikkelingen in haar zakelijke carrière. Ze groeit en wil dit succes op persoonlijk vlak doorzetten. Daardoor besluit ze op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Tijdens deze tocht komt ze in aanmerking met mensen die de zin van haar leven veranderen, haast verscherpen. Ze geven haar meer inzichten, meer besef over spiritualiteit en energieën. Athena ontwikkelt zich met deze nieuwe inzichten en kennis thuis tot spiritueel leider. Ze wordt zelfs een zieneres (voorspelt de toekomst) en wordt aanbeden door een groep aanhangers. Ze blijkt veel macht te hebben, dat trouwens ook een keerzijde heeft. Wanneer je aanbeden wordt door een groep aanhangers ontstaat het gevaar dat je door anderen als de vleesgeworden duivel wordt beschouwd.

Athena, een excentriek personage

Het verhaal van Athena wordt verteld door de personen die haar het meest na stonden. Personen die zij op haar zoektocht naar de ware aard van het bestaan is tegengekomen. Zo lezen we over de eerste ontmoeting met onder andere haar meesteres, een journalist, haar ex-man, haar volgeling. Deze aparte manier van vertellen vind ik origineel, hoewel ik wel even in het verhaal moest komen. Af en toe stap je er namelijk wat abrupt in en is de relatie met Athena nog niet helemaal helder. Naarmate het verhaal vordert gaat dit veel soepeler. Door de fijne voorleesstemmen van Victor Löw, Lineke Rijsman en Henk van Ulsen geeft dit wel een fijne afwisseling. Iedere keer als er qua vertelperspectief gewisseld wordt, merk je dit meteen doordat je een andere voorlezer hoort.

Hoewel het De heks van Portobello over Athena en haar leven gaat, had ik niet bepaald een klik met dit personage. Ik vond haar té excentriek en te egocentrisch (bijvoorbeeld haar, individuele, sterke wil om een kind te baren). Bovendien heb ik niet zoveel met deze vorm van spiritualiteit (toekomstvoorspellingen, in contact komen met de godin in jezelf) en vond het op bepaalde punten wat vergezocht.

De boodschap om elkaar lief te hebben en te blijven hebben. Ondanks andere inzichten, meningen en gedragingen. Dit komt wel goed tot uiting in het boek. Acceptatie en respect, juist op de momenten wanneer mensen zich anders gedragen dan anderen. Of anders zijn. Ik ben blij dat ik het boek geluisterd heb, ik weet niet of ik het zo snel had uitgelezen als ik aan het fysieke boek was begonnen. Het is niet dat ik De heks van Portobello af zal raden maar ik heb betere boeken van Coelho gelezen, zoals Veronika besluit te sterven of De alchemist.

1 thought on “De heks van Portobello van Paulo Coelho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *