Romans en literatuur

De grens van Riikka Pulkkinen

Zoals het wel vaker gaat, koop ik boeken die mij worden aangeraden. Zo ook De grens van de Finse Riikka Pulkkinen. Nu ik dit boek heb gelezen en er over getweet heb, blijken veel mensen het boek te kennen. Dit terwijl ik helemaal nog niet bekend was met deze jonge schrijfster. Inmiddels heeft ze meer boeken op haar naam staan, De grens was haar debuut.

Riikka Pulkinnen - De Grens

Riikka Pulkkinen schetst situaties waarbij grenzen overschreden worden, of op het punt staan te worden overschreden. Zo lezen we over Anja, een 53-jarige literatuurprofessor die gebukt gaat onder een schuldgevoel. Een gevoel dat veroorzaakt wordt door een belofte die ze heeft gemaakt aan haar aan Alzheimer lijdende man. Ze heeft hem namelijk beloofd, tijdens zijn nog heldere momenten, hem te laten sterven wanneer hij zich haar niet meer kon herinneren. Nu het moment daar is twijfelt ze. Bij vlagen ziet ze dat hij haar herkent, of is dat alleen wat ze wil?

Daarnaast is haar 16-jarige nichtje Mari hopeloos verliefd op haar docent Fins. Julian, de docent, ziet het meisje ook wel zitten. Hij ziet haar kwetsbaarheid, haar intelligentie en ziet de verschillen met zijn vrouw thuis. Maar is wat hij ziet wel de werkelijkheid? Is deze niet verkleurd door wat hij graag zou willen zien om het, een liefdesaffaire, te rechtvaardigen?

Filosofisch

Je merkt het al, de verhaallijnen zorgen voor de nodige vragen. Ondanks de (verkeerde) keuzes die gemaakt worden, schrijft Pulkkinen het verhaal respectvol en weet ze met haar poëtische zinnen een bepaalde mate van gevoeligheid te verwerken in het verhaal. Zelfs op de momenten dat ik als toeschouwer enigszins een veroordelende blik creëerde, besefte ik me dat dit de realiteit kon zijn. En dan laat ik mijn eigen gevoel en mening hierover buiten beschouwing.

In De grens lees je over verschillende personages die in het grensgebied verkeren. Anja dubt over moord op haar man, Julian over een verhouding met een minderjarig meisje en Mari. Ach Mari, dat kwetsbare en gevoelige meisje verkeert op de grens van zowat alles. Ze balanceren allemaal op het randje van lust of liefde, leven of de dood.

Wat ik bovenal prachtig vind aan deze eveneens zwaarmoedige roman is dat literatuur en filosofie verweven zijn in het totale verhaal. Er wordt verwezen naar en overpeinst. En dat geeft net dat extraatje dat het verhaal nog mooier maakt.

Dit boek telt mee voor mijn Read the world project.

3 thoughts on “De grens van Riikka Pulkkinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *