Persoonlijk14 november 2018

11

Wij lezen Oorlog en vrede van Tolstoj

Nog niet zo heel lang geleden (vorige week zelfs pas) verscheen de laatste blogpost van Anna Karenina, het boek dat ik samen met een groep andere lezers las. Het samen lezen van een dikke klassieker beviel iedereen goed. We stimuleerden elkaar, hadden discussies en deelden onze ervaringen. Het beviel zo goed dat ik onlangs besloot om bij Ali aan te sluiten en samen de andere klassieker van Tolstoj te gaan lezen: Oorlog en vrede.

Oorlog en vrede

Drukke decembermaand

In het begin twijfelde ik nog. Ik had juist de laatste pagina van Anna Karenina gelezen en wilde mij graag op mijn eigen ongelezen stapel storten. Ook zag ik bij de bibliotheek heel veel boeken die ik nog zo graag wilde lezen. Daarnaast staat december al voor de deur. Een drukke feestmand in combinatie met werk, schoolbibliotheek, werk als secretaris van de buurtvereniging, de vergadering voor de ouderraad etc. etc.  Aan de andere kant besefte ik me dat ik deze dikke pil van ruim 1500 (!) pagina’s nooit alleen ga lezen. Maar ook dat ik het boek zeker een keer wilde lezen. Dus het is net zo gezellig om dit met Ali te doen.

Binnen no time klikte ik al een eind weg op de site van Libris. En…. tada…. Gisteren werd deze prachtige uitgave al bezorgd (net zo snel als bij de dikke blauwe en ook nog zonder verzendkosten).

Oorlog en vrede

Het verhaal draait om de adellijke families Bezoechov, Bolkonski en Rostov en beschrijft het leven van deze families tegen de achtergrond van de oorlogen tegen Frankrijk, eerst onder aanvoering van tsaar Alexander I, later onder aanvoering van maarschalk Michail Koetoezov en zijn generaals Michail Barclay de Tolly en Pjotr Bagration. Het gaat hier om oorlogen die in 1805 en 1812 zijn gevoerd. Het verhaal wisselt beschrijvingen van het leven bij de adellijke families thuis af met uitvoerige beschrijvingen van de veldslagen. De hoofdpersonen zijn graaf Andrej Bolkonski, een officier in het Russische leger. Pierre Bezoechov is een feestbeest en de bastaardzoon van een schatrijke graaf. Natasja Rostova is een jong meisje uit een verarmde familie. Zij verlooft zich met Bolkonski maar wordt verleid door Anatole Koeragin en beëindigt de verloving met Andrej.

Ik lees net als Ali de vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes in een prachtige, gebonden uitgave Van Oorschot.

Leesschema

Ali houdt het onderstaande schema aan. Het is wel wat ambitieus voor mij maar moet haalbaar zijn. Ieder deel bevat ongeveer 400 pagina’s.

  • 15 december: deel 1
  • 29 december: deel 2
  • 12 januari: deel 3
  • 26 januari: deel 4 en epilogen

We gebruiken tijdens het lezen via twitter #wijlezenoorlogenvrede en ik hoop net als bij het vorige samenleesproject op fijne interactie. We zijn nu nog met zijn tweeën en zouden graag meer mensen uit willen nodigen om bij ons aan te haken. Wie doet er mee met ons?

11 thoughts on “Wij lezen Oorlog en vrede van Tolstoj

    1. De uitgave is heel mooi! Ik houd het boek angstvallig hoor zodat de vieze kinderhandjes er niet mee kunnen spelen. Vooral dochter vindt het zo fijn om in boeken te bladeren. Ik moet er niet aan denken dat ze dat met dit boek doet ;-)

  1. Ik heb helaas al een dikke pil liggen van 1100 pagina`s die ik niet eeuwig van de bieb kan lenen, anders had ik graag meegedaan maar ik ga vet hard genieten van jullie updates, dat weet ik zeker! Heel veel leesplezier Sue! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *