Romans en literatuur

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #7/8

Uit. De wereldbekende klassieker is uit. Samen met een groep enthousiaste lezers heb ik de afgelopen maanden genoten, op momenten ook geworsteld, van de vuistdikke roman Anna Karenina van Tolstoj. In deze blogpost blik ik terug op de laatste twee delen en natuurlijk op het samenlees-project. Let op! Deze blogpost kan spoilers bevatten.

Anna Karenina Tolstoj

Het zevende deel van Anna Karenina is dramatisch. Er gebeurt zoveel dat ik zo door het hoofdstuk vlieg. Anna en Vronski raken steeds meer van elkaar verwijderd, ze kunnen elkaar niet meer bereiken. Er zijn zoveel gemixte gevoelens en onbegrip. De liefde tussen hen is er nog steeds, het is alleen verstopt onder een dikke laag waar ze niet bij lijken te komen. Op momenten is het gevoel weer daar, op het andere moment is er alleen die verstikkende sfeer. Anna heeft moeite dat ze niet kan scheiden, ze voelt zich verstrikt in het leven dat ze nu leidt. Van zelfverzekerde vrouw is het een jaloerse wanhopige vrouw geworden die haar dagen doorbrengt met lezen, de bouw van het ziekenhuis en het wachten op de thuiskomst van Vronski. Zelfs van haar dochter Annie kan ze niet houden. De spanning in de laatste delen komt in het laatste deel van hoofdstuk 7 tot een uitbarsting.

Zoekende

Voor Levin begint er een hele nieuwe fase in zijn leven door de geboorte van zijn zoon. Op een wanhopig moment richt hij zich zelfs tot God. Dit terwijl hij nog steeds met zijn geloof worstelt, het verbaast hem. Na het gesprek met een oude boer is hij er dan eindelijk uit. De boer vertelt hem over iemand die voor zijn ziel leeft, in waarheid en naar Gods wil. Dit schokt hem zo, omdat juist dít is waarnaar hij al die tijd op zoek is geweest. Het geeft hem begrip, het zorgt voor duidelijkheid.

Waar in het zevende deel veel gebeurt en gemakkelijk te volgen is, is juist het laatste deel wat taaier om te volgen. De strubbelingen van Levin met zijn geloof vullen vele pagina’s en om eerlijk te zijn had dit van mij korter gemogen. Wat ik dan zeker een toegevoegde waarde vind om te lezen is het nawoord. Ja, het nawoord! Hierin wordt zoveel uitgelegd en toegelicht over de schrijver Tolstoj en het verhaal. Zoals ik ook in de vorige blogpost vermeldde biedt het mij nieuwe inzichten. Zoals dat de personages Levin en Anna wisselen van eigenschappen. Anna begint als zelfverzekerde, sterke vrouw en eindigt in een wanhopige eenzame vrouw. Voor Levin is dit juist andersom. Ook van het feit dat Stephan de verbindende factor is tussen deze twee verhaallijnen was ik mij niet van bewust. In het zevende deel ontmoeten Anna en Levin elkaar eindelijk, waarna Levin gecharmeerd is van haar sprankelende voorkomen. Dit terwijl ze toen al psychisch aan de grond zat.

En nu is het klaar. Anna Karenina is uitgelezen. Of ik het ooit nog een keer ga lezen, betwijfel ik. Of ik het aan zal raden is een feit. Ondanks dat het verhaal op sommige momenten wat mij betreft wat stokt, vind ik het een bijzonder literair meesterwerk. Tolstoj zwiert met zijn pen over de pagina’s, heeft de personages op geweldige wijze uitgewerkt en heeft onmiskenbaar een uitstekend oog voor detail. Het bevat gevoel, politiek, cultuur en geschiedenis. Het is terecht een wereldklassieker.

Samen lezen

Het was een enorm gaaf initiatief van Lalagè om dit boek samen te lezen. Het blogschema hield me aardig op gang, ik denk dat ik er veel langer over had gedaan wanneer ik het alleen was gaan lezen. Misschien was ik zelfs wel blijven hangen in het middengedeelte. Het samen lezen van een boek beviel ons zo goed dat het volgende boek dat we samen gaan lezen al gepland staat, namelijk Anna Boom van Judith Koelemeijer. Op 21 november wordt hierover geblogd.


Via de onderstaande links kunnen alle besprekingen van mij nagelezen worden:

Ik las samen met:

En via twitter kon je onze updates en opmerkingen volgen via #wijlezenanna

11 thoughts on “Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #7/8

    1. Ja, de structuur en de onderliggende contacten vond ik erg leuk. Ik weet wel zeker dat we dit vaker gaan doen! Bedankt voor initiatief ‘ Wij lezen Anna’ :-)

  1. Wat een uitgebreid nawoord staat er in jouw versie. Interessant. De mijne heeft alleen een nawoord van de vertaler en die gaat niet zo diep in op de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *