Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #12

Eerder schreef ik al hoe het met mijn leesuitdagingen van dit jaar stond. Ik ga doelstellingen niet halen en dat is niet erg. Ook gaf ik aan om de maand december tot De maand van het vergeten boek te bestempelen, iets wat ik in 2014 ook heb gedaan en inmiddels vaker op blogs voorbij is gekomen. Ik wil graag  dus aankomende maand alleen maar boeken uit eigen kast lezen.

De maand van het vergeten boek

Samen lezen

Natuurlijk ga ik verder in Oorlog en vrede van Tolstoj, dat ik samen met Ali en Luna aan het lezen ben. Op 15 december bloggen we over het eerste deel van het boek. Ook had ik met Sandra afgesproken om Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer te lezen. We bloggen hier in december of januari over. Het boek omvat een familiegeschiedenis waarbij een oude moeder een hersenbloeding heeft gehad en zich hult in een mysterieus stilzwijgen. Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder – haar oma – en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen dachten over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zaten. Hun verhalen zijn onthullend. Want hoe dicht ze vroeger ook op elkaar leefden, de broers en zussen blijken elkaar nauwelijks te kennen. Iedereen hield zijn zorgen voor zichzelf en zweeg. En alle twaalf bewaren, zonder het van elkaar te weten, volstrekt andere herinneringen aan hoe het destijds was.

De maand van het vergeten boek

Boeken van Nobelprijswinnaars

Om mijn leesuitdaging toch nog een beetje in de goede richting te sturen wil ik deze maand ook Het Eigen Lot van Kenzaburo Oë (Nobelprijswinnaar) uitlezen. Ik ben al begonnen, maar ik mag er nog even voor gaan zitten om het uit te lezen. Het gaat over Vogel, een zevenentwintigjarige jongeman met asociale neigingen, die bij moeilijkheden zijn toevlucht in een zee van whisky zocht. Nu krijgt hij te maken met een onmetelijk groot verdriet, namelijk met de geboorte van een mismaakt kind. Zijn kind. Oë beschrijft de aarzeling, de vreugde en de depressie van de hoofdpersoon gedurende een paar weken.

Het volgende boek in de reeks is Wachten op de barbaren van J.M Coetzee. In dit boek bestuurt de oude, beschaafde magistraat al tientallen jaren het dorpje aan de grens van het Rijk. Wanneer de regering het decreet uitvaardigt dat de barbaren in het grensgebied moeten worden vervolgd, kan de oude man daar niet veel begrip voor opbrengen. Hij voelt eerder sympathie voor die zogenaamde barbaren, een nomadenvolk dat niemand kwaad doet.

De maand van het vergeten boek

Waar ik sowieso zin in heb

Tot slot drie ‘willekeurige’ grepen uit de boekenkast. Ten eerste Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt van Sarah Ladipo Manyika omdat ik daar zo ontzettend nieuwsgierig naar ben. Ook de omslag oogt vrolijk en dat is een aangename afwisseling tussen de stevige literatuur. Het gaat over een wereldwijze Nigeriaanse rouw van 75 jaar. Ze leidt een prima leven, maar als ze valt is het gedaan met haar onafhankelijkheid. Ze moet leren hulp te accepteren van haar bijzondere vrienden. Gelukkig heeft ze altijd de meest uiteenlopende mannen in haar leven.

Ook heb ik zin om Vrij van Willy Vlautin eindelijk te lezen. Eerder las ik Laat me niet vallen, Noordwaarts en Lean on Pete en van alle drie was ik onder de indruk. Zijn boeken zijn vaak wel wat rauw en hard en Vrij zal niet veel anders zijn verwacht ik. Het gaat over Leroy, een jonge soldaat, die gewond teruggekomen is uit de Irak-oorlog en leeft in een revalidatiecentrum. Na een mislukte zelfmoordpoging komt hij terecht in een verzorgingshuis voor gehandicapte mensen. Zijn permanente verpleegster Pauline en de nachtwaker Freddie zijn zijn enige bezoekers, en tussen hen ontstaat een breekbare, maar wonderbaarlijke vriendschap.

Tot slot wil ik De Grens van Riikka Pulkkinen lezen. Ooit op aanraden gekocht maar ondertussen ligt het boek al een lange tijd in de kast te verstoffen. Het verhaal gaat over Anja Aropalo, een 53-jarige literatuurprofessor. Ze heeft haar aan Alzheimer lijdende man een belofte gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Tegelijkertijd geeft haar zestienjarige nichtje Mari zich vol jeugdig vuur over aan haar verliefdheid voor haar leraar Fins, die haar gevoelens verrassend genoeg beantwoordt. Tijdens hun onconventionele relatie vervagen de grenzen tussen goed en fout.

Tot zover mijn stapel onder voorbehoud, er kan natuurlijk altijd nog iets verschoven worden. Wil je weten welke boeken er bij mij ongelezen in de kast liggen? Kijk dan hier, voor het meest actuele overzicht. Misschien staat er een tussen dat jij ook nog wilt lezen of zelfs ook ongelezen in de kast hebt staan. Samen lezen vind ik altijd erg leuk, laat het dan vooral weten!

Hoe zit jouw leesmaand er uit? En doe je mee met De maand van het vergeten boek?

2 thoughts on “Van boekenkast tot blog #12

 1. Dat Nigeriaanse boek lijkt me tof! Is dat een nieuw land op jouw lijstje?

  Riikka Pulkkinen lees ik ook graag. ‘De grens’ vond ik erg goed.

  Ondertussen heb ik de afgelopen weken al vier boeken uit mijn kast gelezen en ik ben in een vijfde bezig, plus nog een e-book dat al zo lang op mijn e-reader stond dat ik niet meer weet hoe het erop is gekomen. Mijn plan is om hierna nog één boek uit de kast te lezen en een andere te herlezen. Daarna ‘mag’ ik weer naar de bieb. Verder wordt de neiging om nieuwe boeken te kopen wel groot, want nu zit er een gat in de kast! Daar komen twee recensieboeken in, maar ik wil ook nog heel graag het boek van Hans Boland over het vertalen van Anna Karenina lezen en die is niet in de bieb. Dus in januari, als de feestdagen voorbij zijn, ga ik zorgen dat de boekhandel toch nog wat verkoopt. En in de tussentijd werk ik mijn verlanglijstje op libris.nl steeds bij :-)

  1. Ja, dat wordt mijn volgende boek op mijn leesreis! Ik vertrek naar zonniger oorden :-)
   Je bent goed bezig met het weglezen van je stapel, welke recensieboeken ontvang je binnenkort?

   Ga je trouwens ook bloggen over het boek van Hans Boland? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening hierover (en natuurlijk ook een beetje naar zijn ervaring met het vertalen van Anna Karenina). Veel plezier alvast bij je volgende bibliotheekbezoek en het bezoek aan de boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *