Terugblik2 november 2018

3

Terugblik oktober

Eindelijk is dan toch de herfst begonnen, om eerlijk te zijn kon het mij niet te vroeg komen. Die temperaturen van 20+ graden vind ik wel fijnmaar het meest kijk ik toch altijd uit naar de koude herfstdagen met een strakblauwe lucht en prachtige herfstkleuren in de bomen. Ideaal om er op uit te gaan en dat deden we ook deze maand.

Leiden

Leiden
Leiden

Eens in de zoveel tijd is het fijn om een weekendje weg te gaan met zijn tweeën. Afgezien dat het gezinsleven ontzettend gezellig is, is het ook wel eens fijn om geen rekening te hoeven houden met twee jonge kinderen. Gelukkig zijn daar mijn ouders die het ook leuk vinden wanneer de kleinkinderen komen logeren. Begin dit jaar gingen we naar Zwolle, lekker dichtbij en ook genoeg te doen en te zien. Nu gingen we een lang weekend naar Leiden. Ik had het als cadeau gegeven voor de verjaardag van vriend. We sliepen in een karakteristiek vier sterren hotel midden in het centrum en hadden prachtig weer. Met portemonnee en museumjaarkaarten op zak gingen we twee dagen op pad in Leiden. We zaten op terrasjes, aten frozen yoghurt, ijsjes, winkelden en aten en dronken in gezellige restaurants. We hebben Leiden zelf ook goed gezien, want we hebben kilometers gewandeld.

Musea

We hebben onze museumjaarkaarten goed gebruikt. We gingen bijvoorbeeld als eerste op de vrijdag naar het Museum van Oudheden, daar was een extra tentoonstelling over Egypte. Wat een groot, divers maar ook mooi museum! De volgende dag bezochten we Rijksmuseum Boerhaave waar we allebei helemaal enthousiast over waren. Het is interactief museum over wetenschap en het leuke is dat het dus niet alleen informatie geeft maar ook ervaringen. Je kunt bij de verschillende thema’s ook dingen doen.

Boerhaave
Boerhaave

‘s Middags bezochten we het Museum Volkenkunde. Dit viel ontzettend tegen, we stonden ook binnen een uurtje weer buiten. We vonden het wat oppervlakkig. Zondagmorgen bezochten we het Japanmuseum Siebold, op aanraden van Jannie. Een bijzonder museum, wel wat klein maar gaf voldoende informatie over Siebold en zijn veelbewogen leven in Japan en Nederland.

Gelezen

Deze maand heb ik 7 boeken gelezen, het zijn er niet zo veel als anders maar dat komt omdat ik deze maand nog een opdracht heb aangenomen die af moest. Een leuke, goede reden dus! Ik las als eerste De Britse leeuw van Tony Schumacher. Een boek over spionage en geweten in een wereld waarin Duitsland de Tweede Wereldoorlog niet had verloren. Het boek bevat veel actie en spanning.

Heel anders was het verfijnde boek van Geir Gulliksen, Het verhaal van een huwelijk waarin de hoofdpersoon vanuit het perspectief van zijn vrouw vertelt hoe zijn huwelijk strandt. Het is een prachtig verhaal geworden dat je vaker dan eenmaal gelezen moet hebben. Ook De drager van Jan Vantoortelboom was een prachtboek. Hier ga ik nog niet zoveel over vertellen aangezien ik de recensie nog moet schrijven.

Speelbos
Speelbos

Voor de leesclub las ik Kleine brandjes overal van Ng Celeste. Hoewel het boek wat warrig begon met alle personages, werd ik aangenaam verrast naarmate het verhaal vorderde. De recensie volgt na de bespreking eind november! Via de bibliotheek las ik de nieuwste van Phillipe Claudel, Archipel van de hond waarin hij de vluchtelingenproblematiek als thema heeft gebruikt in een rauw verhaal op een idyllisch eilandje.

Op aanraden van medebloggers Bettina en Theetante leest las ik De Etruskische glimlach van José Luis Pedro. Wat een mooi boek! Ik vond het zo mooi geschreven dat ik dezelfde avond zelfs mijn eigen exemplaar heb gekocht om nog een keer te lezen. Het gaat over opa Bruno die vanwege zijn ziekte zijn huisje in de bergen van Italië moet verlaten om bij zijn zoon en schoondochter in Milaan te wonen. Hij ziet daar zijn kleinzoon voor het eerst en vanaf dat moment verzacht de oude, harde Bruno heel subtiel en geleidelijk van karakter. Dit boek is denk ik het mooiste boek dat ik dit jaar gelezen heb (ik moet mijn lijstjes nog door om er een top 3 of 5 van te maken).

Tot slot las ik stiekem het nieuwste boek van Jochem Myjer dat ik voor mijn neefje ‘gepreorderd’ had voor 5 december, namelijk De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Een kinderboek is tussendoor erg fijn om te lezen, juist omdat ik deze maand ook elke keer nog stukken uit Anna Karenina van Tolstoj heb gelezen.

Wat gebeurde er online?

Nog even terugkijken naar wat er allemaal is verschenen op mijn blog? Dat kan!

3 thoughts on “Terugblik oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *