Jeugd- en kinderboeken

De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer

Vorige week belandde het boek al in de brievenbus. Ik had het namelijk al besteld vóór de verschijningsdatum omdat ik wilde dat het op tijd was voor 5 december. Het nieuwe boek van Jochem Myjer, De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

Jochem Myjer- De gorgels en het geheim van de gletsjer

Melle is met zijn familie op vakantie in de Alpen. Stiekem heeft hij zijn Gorgel Bobba meegenomen, terwijl Bobba eigenlijk deze maanden terug naar zijn Eiland zou moeten gaan. Dus met behulp van een smoesje maar met veel enthousiasme kijken zowel Melle als Bobba enorm uit om de grote bergen te zien. Wat Melle en Bobba niet weten is dat Melles zusje Limoni ook stiekem haar Gorgel Belia heeft meegenomen. Ze houdt haar goed verstopt in haar rugzak maar wanneer ze haar rugzak vergeet in een restaurant is Belia zoek. Ze blijkt ontvoerd te zijn en de ontroostbare Limoni vraagt haar broer Melle om hulp.

Gelukkig zijn ze niet alleen en krijgen ze hulp van de ervaren Katja .Zij weet de weg in de bergen en beter nog, ze kent ook de gevaren. Het is de start van een geweldig avontuur vol Berggorgels,  Kotsbalgers, Brutelaars en Murmeltieren.

De Gorgels

Thuis zijn wij (of ben ik) gecharmeerd van de verhalen over De Gorgels. Ik kocht vorig jaar het eerste boek waarin je kennismaakt met Melle en de Gorgels en leest wie ze zijn en wat ze doen. Het is wel een aanrader om het eerste boek te lezen. Daarnaast koos ik als kerstpakket het prentenboek van De Gorgels, het is voor kleine kinderen erg spannend om over de wereld van de Gorgels te lezen en daarbij natuurlijk de mooie illustraties van Rick de Haas te bekijken.

Maar goed. De Gorgels en het geheim van de gletsjer is een spannend verhaal over de zoektocht naar Belia in de hoge onbekende bergen met een gevaarlijke gletsjer. Het verhaal zit vol wezens die we niet kennen maar waar Melle al wel veel over gelezen heeft. Sinds hij zijn Bobba ziet en kent wil hij ook zo goed worden als een Gorgel en de monsters die kinderen ziek maken verslaan. Hij oefent vaak met zijn waakstok, leest informatie en maakt aantekeningen in zijn eigen boekje.

In de Alpen staat Melle er alleen voor. Zijn vader wil op vakantie echt uitrusten en wil het woord Gorgel niet horen. Hij lijkt haast overspannen zoals hij praat. Gelukkig kunnen Melle en Limoni een beroep doen op Katja, die ook al niet bang aangelegd blijkt te zijn. Midden in de nacht struinen ze door de Alpen om een spoor van Belia te zoeken. Daarbij stuiten ze op de Berggorgels die ook wel wat hulp kunnen gebruiken. Onder leiding van Melle wordt er een vernuftig plan bedacht om het avontuur tot een goede afloop te brengen.

Avontuurlijk

Net als het vorige boek is De Gorgels en het geheim van de gletsjer een verhaal dat zich in een compleet andere wereld afspeelt. Je wordt er in ondergedompeld en proeft de bijzonderheid van de wezens en hun omgeving. Ik zou op mijn 35e best nog wel eens een Gorgel in mijn nabijheid willen. Niet alleen omdat het je beschermt tegen ziek worden maar ook omdat ze zo uniek, loyaal en eigengereid zijn. Neem nou Bobba met zijn stoere gedrag en zijn onzekerheden. Of Belia met haar stoere lange vlechten en haar eindeloze loyaliteit aan Limoni.

Samen met de Berggorgels kunnen Melle, Bobba, Katja en Limoni de strijd aan met hun vijanden. Samen sta je sterk, samen met je vrienden kan je alles aan. Jochem Myjer weet de fantasie van kinderen goed te prikkelen met dit originele en avontuurlijke verhaal. Aanrader!

2 thoughts on “De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *