Romans en literatuur

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #5

Na de onthutsende vorige deel zijn we in het rustige vijfde deel aangekomen. En met ‘we’  bedoel ik de enthousiaste groep lezers waarmee ik deze dikke klassieker lees. Kijk vooral even hier voor meer informatie! Ook in dit deel spelen de gevoelens een belangrijke rol. Wie, hoe en waarom leg ik hieronder uit. Ik probeer trouwens zo min mogelijk spoilers te vermelden, maar ik merk dat het steeds lastiger wordt. Deze blogpost bevat dus spoilers over het verhaal.

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj

In het vijfde deel gaat het vooral om de verbintenis. De verbintenis die Kitty en Levin met elkaar aangaan maar ook het samenzijn van Anna en Wronksi speelt een centrale rol. Gelukkig weten Kitty en Levin elkaar na een paar maanden wel te vinden, het lijkt me ook erg wennen wanneer je met iemand trouwt die je niet goed kent. Volgens mij kan je met Levin een heel eind komen, ondanks dat hij als een wat zwijgzame man overkomt. Ik vond het bijzonder om over de bruiloft te lezen en hoe het er vroeger aan toe ging. Die arme Levin die op het laatste moment erachter moet komen dat hij geen schoon overhemd heeft en dat in allerijl een schoon overhemd gezocht moet worden. Wat zal dit een spanning teweeg hebben gebracht bij Kitty. In de kerk kletst iedereen er rustig op los, wat een gezellig samenkomen moet dat zijn geweest.

Kitty en Levin groeien als het ware in hun rol van echtgenoot en echtgenote. Zo blijkt Kitty het huishouden als een ervaren vrouw des huizes te bestieren en ontpopt zich tijdens een andere gebeurtenis als zeer zorgzaam verzorgster. Het zorgt ervoor dat Levin haar alsmaar meer gaat koesteren.

Onuitgesproken woorden

Anna en Wronski maken samen een reis door Europa. In het begin is het rooskleurig, naarmate de maanden verstrijken wordt Anna onzekerder en lijkt Wronksi zijn oude leventje steeds meer te gaan missen. Opvallend om te lezen hoe deze twee geliefden op elkaar reageren. Het valt Wronksi zwaar om een dergelijk burgerlijk leventje te leiden en zich niet in het bruisende St. Petersburg te begeven. Anna mist haar zoon enorm. Doordat ze allebei met hun gevoelens worstelen, lijken ze een beetje zoekende in hun nieuwe leven samen. De onuitgesproken woorden blijven tussen hen in hangen. De non-verbale aantrekkingskracht is sterker dan hun verbale vermogen om met elkaar te communiceren.

Toch besluiten ze terug te keren naar St. Petersburg waar de verhoudingen ten opzichte van Anna toch aardig zijn verschoven. Mensen vinden het verachtelijk, schaamtevol en ongehoord dat ze als getrouwde vrouw met een andere man is. De St. Petersburgse elite raakt er maar niet over uitgesproken. Opvallend is ook Anna meer het mikpunt is van roddel en achterflap dan Wronksi dat is. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn in deze tijd nog niet zo ontwikkeld als nu.

Gelukkig leest dit deel vlotter dan deel 3, maar nog steeds is deel 4 mijn favoriet. Ook vanwege de mooie ontwikkelingen tussen Levin en Kitty waarover ik het liefst lees. Ik blijf het bijzonder vinden hoe Tolstoj deze veelomvattende roman geschreven heeft. Het is een roman waarin zoveel is verwerkt, wat een prestatie!


Op 30 oktober verschijnt er een blogpost over deel 6 van Anna Karenina. Daarna posten we op de onderstaande data onze bevindingen:

  • 30 oktober deel 6
  • 10 november deel 7 & 8

En natuurlijk ben ik niet de enige die meedoet aan Wij lezen Anna Karenina. Er zijn nog een aantal bloggers of twitteraars die je absoluut eens moet bezoeken, namelijk:

2 thoughts on “Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #5

  1. Het gedrag van Anna is best revolutionair heb ik het idee. Zij wil zich niet laten kennen en kunnen doen wat zij wil. Daarom gaat zij naar het theater, meer openbaar heb je niet. Maar dat commentaar valt wel tegen. En als ik dan kijk naar onze tijd, dan hebben we geen theaters meer waar we allemaal bekenden tegenkomen. Maar er zijn wel degelijk bepaalde feestjes waar mensen niet kunnen verschijnen vanwege wisselende relaties. Ik zat me te bedenken dat er dan eigenlijk nog niet eens zo veel veranderd is in onze maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *