Romans en literatuur

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #4

Bladzijde 499. Daar begint het  vijfde deel van Anna Karenina van Tolstoj. En daar aangekomen betekent ook dat we over de helft zijn van deze prachtige klassieker. Ik lees het boek namelijk samen met een groep enthousiaste lezers, zoals ik ook bij de vorige blogposts benoem. Ben je benieuwd wat ik van de vorige delen vond? Je kunt ze hier deel 1, deel 2, en deel 3  terugvinden.

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj

Ik probeer in mijn besprekingen zoveel mogelijk spoilers te voorkomen, maar ik merk dat dit niet altijd meer goed lukt. Deze blogpost kan dus spoilers bevatten!

Vergeving

Hoewel het vorige deel nog wat stroever verliep, leest dit deel juist erg plezierig. Het begint met de droom die zowel Vronksi en Anna heeft. Het is een nachtmerrie die hen allebei de kriebels geeft en waarvan Anna denkt dat het haar dood voorspelt. In de droom zien ze allebei een Franse boer die met zijn handen in een zak zit te wroeten. Vervolgens mompelt hij wat in het Frans. Anna is zo overtuigd van haar sterven dat ze Karenin per direct verzoekt terug te komen naar St. Petersburg om haar vergeving te schenken voordat ze sterft. Ze is zo ziek dat sterven onvermijdelijk lijkt te zijn en Karenin kan haar tijdens het ziektebed vergeving schenken.

Schaamte

Karenin doet dit in de rust en kalmte die hem typeert. Dit terwijl Vronski machteloos en vol angst en paniek toekijkt hoe zijn minnares op het hoogtepunt van haar ziekte haar man liefdevol en vol genegenheid aankijkt. Hij schaamt zich over zijn eigen onkunde tegenover Karenin die zich wel kon beheersen en daadkrachtig en ferm optrad. Hij moet zichzelf zelfs pijnigen om de schaamte te boven te komen.

Liefde

Daarnaast is het de eerste keer in mijn leven dat ik in een boek las met een potlood in de hand. En ook voor het eerst in mijn leven dat ik een hartje tekende. Ik zat op het puntje van mijn stoel toen Levin en Kitty elkaar weer ontmoetten. Ge-wel-dig om te lezen hoe zij elkaar gevonden hebben en hoe het Levin verandert in een man die vanaf het moment dat hij liefde ervaart alleen het positieve in mensen kan zien. De wereld wordt zoveel mooier wanneer er wederzijdse liefde in het spel is.

Anna weet zichzelf geen houding te geven met de grootmoedigheid en deugdzaamheid van Karenin. Hij heeft haar vergeven en schikt zich in haar wensen. Alle opties voor Vronksi en Anna staan dus open, maar het maakt het voor hen het er niet makkelijker op. De liefde kan je leven zoveel mooier maken maar is tegelijkertijd ook knap ingewikkeld.


Op 20 oktober verschijnt er een blogpost over deel 5 van Anna Karenina. Daarna posten we op de onderstaande data onze bevindingen:

  • 20 oktober deel 5
  • 30 oktober deel 6
  • 10 november deel 7 & 8

En natuurlijk ben ik niet de enige die meedoet aan Wij lezen Anna Karenina. Er zijn nog een aantal bloggers of twitteraars die je absoluut eens moet bezoeken, namelijk:

6 thoughts on “Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #4

  1. Ja, de scene aan het kraambed van Anna vond ik ook veelzeggend, Karenin die kalm blijft en op dat moment echt de betere man is, en Vronski die al een wrak instort. Wat mij ook weer aanwijzing geeft dat Vronski geen echt sterk karakter heeft en ik ben benieuwd hoe hij zich onder problemen zal houden!

    Groetjes,

  2. Bij Anna haar interpretatie van haar droom dat ze dood zou gaan in het kraambed vond ik haar toch wel redelijk hysterisch. Op een manier ook waarbij ik weinig sympathie voor haar kon opbrengen. Ergens heb ik blijkbaar verwacht dat Anna een bewonderenswaardig persoon zou blijken te zijn maar dat gevoel heeft ze tot nu toe niet bij me op kunnen roepen en ik denk ook niet dat dit nog gaat komen.
    Mooi ook dat jullie beschrijven dat Vronski wel eens op wat voor manier gaat bezwijken. Dat gevoel heb ik ook de hele tijd en dat alleen in het begin de aantrekkingskracht tussen hem en Anna puur lichamelijk was wat uiteindelijk niet tot een volwaardige relatie kan uitgroeien. Maar wie weet wat er nog komen gaat. Het roept in ieder geval op tot speculatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *