Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #11

Bijna allemaal heb ik ze gelezen: de boeken die ik eind vorige maand had klaargelegd om gelezen te worden. Er kwamen aardig wat reserveringen van de bibliotheek binnen. Daarvan heb ik De drager van Jan Vantoortelboom, Archipel van de hond van Claudel en De Etruskische glimlach van Sampredo gelezen. Momenteel heb ik nog één reservering open staan (Zomervacht van Jaap Robben) en dan sluit ik de app gedurende dit jaar af. Ik ga namelijk een inhaalslag maken met mijn eigen ongelezen boeken!

Van boekenkast tot blog #11

Wij lezen Anna x2

Nog steeds ben ik samen met andere lezers bezig in Anna Karenina. Deze maand gaat het boek uit! Ik begeef mij nu in deel 6, waarover aanstaande dinsdag een blogpost zal verschijnen.

Met een andere groep lezers ga ik deze maand Anna Boom van Judith Koelemeijer lezen. Hierover bloggen we 21 november. Anna Boom is een vrouw die op 22-jarige leeftijd in 1942 op de trein naar Boedapest stapt naar een oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is. De reis is het startpunt van een veelbewogen leven. Via Twitter kan je ons volgen via #wijlezenannaboom

De groene eend

Ook ga ik De groene eend van Manu Causse lezen: het laatste boek van de bibliotheek dat ik nu nog ongelezen thuis heb liggen. Dit boek staat al jaren op mijn lijstje dus ik wil het zeker lezen voordat ik het terug moet brengen. Het verhaal gaat over Eric wiens blik altijd op oneindig staat. Hij lijkt ondoordringbaar. Tot hij de groene eend van zijn oom erft, hij toont een reactie. Zijn vader besluit hem mee te nemen op een tocht die hun leven verandert.

No kwik in ons land

Via de blog van Jannie heb ik No kwik in ons bos van Cynthia Mc Leod gewonnen! Ik deed namelijk mee aan de Maand van de Surinaamse literatuur door het lezen van Tenzij de vader van Karin Amatmoekrim. Het is een jeugdboek dat gaat over de goudwinning in de binnenlanden van Suriname. Hierbij wordt kwik gebruikt dat zeer schadelijk is voor mens en dier. Het sijpelt de grond in en het broertje van de 10-jarige Marisa wordt hier erg ziek van. Gestimuleerd door hetgeen wat ze op school leert, wil ze bereiken dat er geen kwik meer gebruikt wordt en droomt ervan dat ze samen met Gandhi, King en Mandela in een protestmars loopt.

Het Eigen Lot

Om toch nog een boek bij te tellen voor mijn leesuitdaging, wil ik ook Het Eigen Lot van Kenzaburo Oë (Nobelprijswinnaar) lezen. Het gaat over Vogel, een zevenentwintigjarige jongeman met asociale neigingen, zocht tot nu toe, als zich moeilijkheden in zijn leven voordeden, zijn toevlucht in een zee van whisky. Nu krijgt hij te maken met een onmetelijk groot verdriet, namelijk met de geboorte van een mismaakt kind. Zijn kind. Oë beschrijft de aarzeling, de vreugde en de depressie van de hoofdpersoon gedurende een paar weken.

Het meisje onder de straat

Tot slot een heerlijke thriller van Roslund & Hellström: Het meisje onder de straat. Het heeft wel vaker op mijn lijstje gestaan volgens mij maar ik heb het nooit gelezen en ik weet eigenlijk niet waarom. Commissaris Ewert Grens en zijn collega’s worden in een razend tempo een nachtmerrie in gesleurd die hen naar de wereld onder het straatasfalt voert. Een wereld die je je nauwelijks kunt voorstellen, maar waar voormalig psychiatrische patiënten, verslaafden en zelfs kinderen huizen.

Tot zover mijn leesplannen voor komende maand. Wat zijn jouw plannen?

7 thoughts on “Van boekenkast tot blog #11

  1. Bij mij ligt Anna Boom klaar…

    Wat een goed idee om een inhaalslag te maken met eigen ongelezen boeken! Het is inderdaad zo makkelijk om elke keer als je een boek voorbij ziet komen op de knop reserveren te drukken van de bibliotheek.

  2. Ik kijk uit naar het lezen van Anna Boom, verder houd ik mijn poëzieweek, daar moet ik nog het een en ander voor herlezen en ik heb een aantal boeken bij de bieb gereserveerd, waaronder Patricia van Peter Terrin en Zomervacht van Jaap Robben (wel in begonnen maar voordat ik het kon uitlezen moest het terug naar de bieb waaaah).

    1. Oh ja natuurlijk, de poeziëweek! Welke bundels ga je lezen? Misschien haak ik ook nog wel aan. Ik heb namelijk nog een bundel liggen van Wislawa Szymborska (Poolse dichter en tevens prijswinnaar van de Nobelprijs voor de literatuur). Die ga ik natuurlijk nooit uitkrijgen deze maand, maar kan er wel aandacht aan schenken op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *