Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #10

Volgens mij is dit de eerste keer dat ik kan zeggen dat ik de boeken die ik vorige maand in deze rubriek benoemde, allemaal heb gelezen. Het komt wel eens voor dat ik naar mezelf luister. Deze maand heb ik een bescheiden stapeltje gemaakt. Niet omdat ik niets te lezen heb, maar omdat ik nog niet zo goed weet waar ik deze maand zin in heb.

Van boekenkast tot blog #10

Wat ga ik lezen in oktober?

Momenteel ben ik De Britse leeuw van Tony Schumacher aan het lezen. In deze thriller lees ik dat de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen en Groot-Brittannië hebben veroverd. John Rossett, voormalig politiesergeant werkt nu voor de SS en spoort Joden op ter deportatie. Zijn baas Ernst Koehler vraagt hem om hulp wanneer zijn vrouw en dochter worden ontvoerd. Hij besluit hem te helpen door op zoek te gaan naar Ruth Hartz, een Joodse wetenschapper die voor beide partijen immens belangrijk is.

Ook ga ik deze maand Het verhaal van een huwelijk van Geir Gulliksen lezen. In dit boek doet Jon verslag van het pijnlijke verval van zijn huwelijk. Hij, als verteller, probeert het verhaal vanuit het perspectief van zijn vrouw te vertellen. Het lijkt mij een prachtig boek, mede door de enthousiaste recensie van Antoinette.

De afgelopen week was het Boekenweek voor jongeren. Op mijn blog heb ik hier weinig (lees geen) aandacht aan besteed. Niet omdat ik het niet belangrijk vind, maar meer omdat het momenteel niet binnen mijn scope valt. Ik denk dat mijn scope langzaam verschuift naarmate de kinderen ouder worden. Desalniettemin heb ik de verhalenbundel 3PAK bij de bibliotheek meegenomen.

Dit jaar is het 3PAK geschreven door het top trio Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong. De jonge auteurs zijn de uitdaging aangegaan om alle 834.000 scholieren tussen de 15 en 18 jaar te boeien met een kort verhaal. Ondanks dat ik ver buiten de doelgroep val (haha..) ben ik benieuwd of de verhalen mij ook geboeid kunnen houden. We zullen zien.

Van boekenkast tot blog #10

Natuurlijk ga ik verder in het vierde deel van Anna Karenina. We zijn met onze enthousiaste groep lezers ongeveer op de helft van deze vuistdikke klassieker. Het is de bedoeling dat we in oktober tot en met deel 6 lezen en dat ik hierover ga bloggen.

Reserveringen bij de bibliotheek

Tot slot heb ik nog een tweetal reserveringen gedaan bij de bibliotheek en ik vermoed dat ze deze maand afgehaald kunnen worden. Het eerste boek is De drager van Jan Vantoortelboom. Eerder las ik Meester Mitraillette en De man die haast had. Dit boek gaat over  Nicolas en zijn buurjongen Bruno. Nicolas bewondert zijn buurjongen om diens gedrevenheid om idealen na te streven en te verwezenlijken. Ook op latere leeftijd blijven ze bevriend, Bruno is dan bioloog en Nicolas is beland in de computer- en informatietechnologie. Wanneer Bruno een zoontje krijgt met een erfelijke ziekte begint Nicolas te twijfelen aan het bestaansrecht van de nietvolmaakte mens.

Ook komt Achterland van Arne Dahl mijn kant op. Voormalig rechercheur Sam Berger en Molly Blom zijn allebei op de vlucht voor de Zweedse geheime dienst én de politie. En ondertussen moeten ze ook nog een moord oplossen. Een moord die ze weer op het spoor van een van Sams eerste zaken brengt. Een heerlijke Zweedse crime ter afwisseling.

Welke boeken ga jij deze maand lezen?

6 thoughts on “Van boekenkast tot blog #10

  1. De drager lijkt me echt iets voor jou. Behalve dat het psychlogisch goed in elkaar steekt heeft het ook nog een thrillerachtig tintje. Zelf heb ik twee recensieboeken liggen Chris de Stoop Wanneer het water breekt en Fieke Gosselaar Het land houdt van stilte. En een gedichtenbundel: De 100 beste gedichten voor de poëzie prijs 2017. En natuurlijk tussedoor in het portret van Campert Een knipperend ogenblik. Dat laatste heerlijk ontspannen, omdat ik er niet over ga bloggen, alleen van genieten.

  2. Als jij ‘De drager’ mooi vindt, moet ik ‘m alsnog lezen, ook al kreeg hij de minste stemmen in mijn poll ;)

    Ik probeer poëzie te lezen voor de week die Sandra eind oktober organiseert, dus ben nu in twee bundels bezig. Maar of het tot een artikel gaat leiden is nog de vraag…

    Verder staat ‘De archipel van de hond’ van Philippe Claudel op mijn planning, daar heb ik veel zin in.

  3. Mooie selectie Sue! Ik ga Amstelglorie van Onno Blom uitlezen, Goede mannen van Arnon Grünberg en Zomervacht van Jaap Robben. En voor mijn poezieweek nog Olijven moet je leren lezen en 1 dichtbundel (andere 2 heb ik al uit).
    De drager staat trouwens ook op mijn lijstje dankzij Jannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *