Persoonlijk12 oktober 2018

10

Update leesuitdagingen 2018

De pepernoten liggen in de winkels, het wordt ‘s ochtends veel later licht en de blaadjes vallen van de bomen. Ondanks de aangename temperaturen is het onvermijdelijk dat de herfst en de winter hun intrede doen. En dat betekent ook dat we op het eind van het jaar afstuiven. Het wordt hoog tijd om eens bekijken hoe het met de voortgang van mijn leesuitdagingen is gesteld. Ga ik leesdoelen halen en wil ik die nog wel halen? Met dank aan Luna trouwens want die gaf een paar weken geleden al een update van haar leesdoelen.

Leesuitdagingen 2018

Ten eerste beschreef ik begin dit jaar dat ik een stapel ongelezen boeken had van meer dan 160 boeken. Gelukkig heb ik mij niet ten doel gesteld deze stapel te verminderen (tenminste niet zo concreet…), want momenteel heb ik – ondanks een grote opruimactie waarbij er enkele dozen vol naar de kringloop gingen – 165 boeken op de stapel liggen. Daar komt deze maand nog geen verandering in, want inmiddels kan ik vier reserveringen ophalen bij de bibliotheek..

Ik had mij wel ten doel gesteld tien boeken te lezen van Nobelprijswinnaars (naar aanleiding van mijn Catawiki-aankoop).

Tot nu toe heb ik daar drie van gelezen, te weten:
Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Márquez
Beminde van Toni Morrison
De stad der blinden van José Saramago

Die uitdaging ga ik uiteraard niet meer halen en waarschijnlijk trek ik het gewoon door tot eind volgend jaar. Dit geldt eveneens voor mijn Read-the-world project. Inmiddels heb ik een aantal boeken kunnen toevoegen aan mijn leeslijst maar er is ondertussen nog zoveel moois te ontdekken. Wat mij betreft is deze uitdaging niet behaald. Gelukkig is daar Lalage voor voldoende inspiratie.

Wel heb ik tot nu toe 68 boeken gelezen en hoewel ik geen vast aantal heb genoemd in mijn leesplannen vind ik het een prima aantal. Ik wil trouwens geen vast aantal noemen omdat ik vind dat het niet om het aantal gaat maar om de inhoud en plezier. Het ene boek is het andere niet en het ene boek leest niet zo snel als het andere. Het aantal zegt dus vrij weinig vind ik. Welke boeken je daarentegen je gelezen hebt, zegt veel meer. Wat wellicht wel beter kan (ik heb het nog niet gecontroleerd) is dat ik waarschijnlijk minder boeken uit eigen kast heb gelezen. Ik merk dat ik boeken koop en vervolgens vaak boeken bij de bibliotheek leen. Zonde! Ik denk de focus hier komend jaar op gaat liggen; een behapbare en een ongelezen stapel die ik nog kan overzien.

Plezier

Daarnaast wilde ik het leesplezier en blogplezier behouden en dat is tot nu toe heel goed gelukt, missie geslaagd dus! Ik heb veel inspiratie en krijg energie van bijvoorbeeld het samenleesproject Wij lezen Anna. Het volgende samenleesproject is ook al in grote lijnen gepland, samen gaan we namelijk Anna Boom van Judith Koelemeijer lezen (we blijven in de ‘Anna-sfeer’). Ook het contact met collega-bloggers vind ik fijn, dat vind ik de mooiste bijkomstigheid van het bloggen. Er is een vast aantal bloggers die ik trouw bezoek, vooral omdat we qua smaak overeenkomen en dat hun blogs plezierig zijn om te lezen. Ik probeer dan ook vaker te reageren want ik lees de blogposts bijna altijd en ik weet dat reacties op prijs worden gesteld.

Maand van het vergeten boek

Tot zover de update! Ik zit er trouwens over te denken om december te bombarderen tot De maand van het vergeten boek. Iets dat ik begin 2014 al eerder heb gedaan en inmiddels een keer is overgenomen door collega-bloggers. Ik ga die maand alleen maar boeken uit mijn eigen kast lezen, vooral boeken die hier al jaren op liggen te verstoffen zoals Skippy tussen de sterren van Paul Murray. Misschien wil je aansluiten? Of je ziet een boek in mijn ongelezen stapel die je die maand samen wilt lezen, laat het me vooral weten. Dit soort dingen vind ik altijd heel leuk.

Hoe gaat het met jouw leesuitdagingen?

10 thoughts on “Update leesuitdagingen 2018

 1. Wat een leuke update Sue! Op Twitter las je al dat mijn voornemen van april om de 20 ongelezen boeken in mijn boekenkast dit jaar te lezen aardig gelukt is. Ik heb nog 3 boeken te gaan en ik denk dat ik 1 boek over houdt voor 2019
  Voor de rest maak ik nooit uitdagingen, die gaan 3 maanden goed en daarna vergeet ik ze domweg hihi. Ik vulde in januari op Goodreads mijn leesuitdaging in maar ik heb geen idee hoe ik ervoor sta?

  1. Dat heb ik ook Sandra, ik houd Goodreads niet meer goed bij. Eigenlijk houd ik alles het beste bij op mijn eigen blog.
   Knap dat je je voornemen heb gehaald Sandra!

 2. Hoi Sue, ik heb je leeslijst bekeken. Er staat het een en ander op dat ik zelf al las, maar ook boeken die nog op mijn verlanglijstje staan. Zelf heb ik ook tientallen boeken (vooral van boekenmarkten) die ongelezen in de kast staan. Maar dat zijn weer andere dan die jij hebt staan. M.u.v. Anna Boom, die staat hier ook te wachten, maar die gingen we al samen lezen. Als je er nog meer samen wilt lezen, dan staan op mijn verlanglijst nog o.a. Ik kom terug van Adriaan van Dis en Vaslav van Arthur Japin. Die leen ik dan wel uit de bieb.

 3. ok, hierbij het voornemen om minstens één vergeten boek uit de kast te lezen in december. Ik heb hier één plank voor en laatst heb ik wel een paar ongelezen boeken weggedaan, omdat die plank overliep. Nu staat hij nog steeds vol (iets met openbare boekenkasten). Dus hoog tijd om daar weer wat van te lezen.

  1. Ha, jij hebt hetzelfde ‘luxe-probleem’ dus. Weet je al welk boek je gaat lezen? Ik wil mijn ongelezen boeken echt inperken, daarom meer uit eigen kast lezen en minder lenen uit de bibliotheek. Vandaag kan ik nog vier reserveringen ophalen en dan open ik de app van de bibliotheek ook een paar maanden niet meer.

 4. Ik heb zelf (nog) geen leesuitdagingen, al probleem ik wel meer gedurfd te lezen. Boeken kiezen die niet in noodzakelijk binnen mijn genre vallen, maar waarvan ik denk dat ik ze toch goed ga vinden. Of waarvan iedereen zegt dat je ze gelezen ‘moet’ hebben.

  1. Dat is ook een leuke uitdaging! Zelf las ik jaren geleden alleen maar thrillers, maar door het contact met andere bloggers is mijn smaak meer verschoven naar literatuur en romans. Ik vind het zo leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Welke boeken vallen niet zo binnen jouw genre?

 5. Fijn dat je uitdagingen ook goed gaan of dat je ze makkelijk kan bijstellen voor jezelf. Plezier is het belangrijkste. De ene uitdaging gaat bij mij goed. Het andere wat minder haha. Merijn is ook opeens gestopt met dutjes deze week dus ik denk ook niet dat er nog veel word behaald de rest van het jaar haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *