Romans en literatuur

De Hills van Matias Faldbakken

Matias Faldbakken is een beeldkunstenaar en schrijver. Onlangs kwam zijn roman De Hills uit, de Nederlandse vertaling werd verzorgd door Lucy Pijttersen. Van de omslag alleen al werd ik verliefd op dit boek.

De Hills van Matias Faldbakken

De Hills is een Noors restaurant dat centraal staat in het boek. De ober, die al vele jaren in het restaurant werkt, weet te vertellen hoe het restaurant is ontstaan, beschrijft de sfeer en vertelt gedetailleerd over de gasten die er komen drinken en eten.

De ober is de verteller maar ook observator. Hij weet als geen ander wie de gasten zijn, wat hun gebruiken zijn en bovenal: wat ze willen eten en drinken. De dagen van de ober zijn voorspelbaar en samen met zijn collega’s, waaronder de Barvrouw bestiert hij De Hills dat een uitstraling heeft van een 150 jaar oud Weens koffiehuis.

Lees het verhaal, doe de ogen dicht en stel je het restaurant voor. Dit kan in detail want Faldbakken beschrijft het koffiehuis en haar bezoekers zo nauwkeurig mogelijk. De ober schijnt een kenner te zijn want hij weet waar het servies, bestek, het meubilair en al het andere dat in het restaurant staat, vandaan komt. Hij observeert, hij analyseert, overpeinst en houdt zich strak vast aan zijn routine. Hij voelt zich op zijn gemak wanneer hij zijn witte gesteven jasje aan mag en wanneer hij met het mes de broodkruimels van tafels mag krabben.

Zijn routine wordt dermate verstoord wanneer er een Vrouwmeisje aan de vaste tafel van Het Varken aanschuift. Zij brengt de routinematige organisatie en handelingen van de ober dusdanig in de war. Ze komt niet opdagen, te laat of op momenten dat de ober het niet verwacht. De vaste indeling van stamgasten verschuift en nagerechten worden als voorgerechten besteld met als gevolg dat de ober compleet van slag raakt. Hij verliest wat van zijn gereserveerdheid: hij geeft weerwoord en stelt vragen die een ober niet zou moeten stellen. Als klap op de vuurpijl moet hij ook nog eens onder werktijd op de dochter van zijn vriend Edgar passen.

Verandering is onvermijdelijk

De hoogsensitieve ober kon rustig zijn gang gaan in De Hills maar sinds de komt van het Vrouwmeisje gaat alles anders. Verandering is daarom onvermijdelijk maar voor de ober is dit niet makkelijk. Het lijkt alsof hij zijn houvast in het leven kwijtraakt, je voelt zijn wanhoop en eigenlijk ook zijn verbazing over zijn – voor zijn doen – buitensporige doen en laten.

Faldbakken laat echter niets aan de verbeelding over en daardoor stagneert het verhaal op sommige momenten. Het zijn de ellenlange pagina’s over de herkomst van materialen en middelen die mij niet konden blijven boeien. De visie van de ober op zijn gasten en het restaurant zijn onbedoeld grappig, je leert de wereld observeren zoals hij dat doet. Het levert een fijn verhaal op: ongedwongen observeren.

Het zijn de hedendaagse personages die in een etablissement van een 150 jaar oud Weens koffiehuis het verhaal interessant maken. Wie zijn ze, wat hebben ze van elkaar nodig en wat is de rol van het Vrouwmeisje hierin? Door de grote hoeveelheid observaties en beschrijvingen raak ik alleen de verhaallijn kwijt. Ik zie niet waar het naar toe gaat, het glipt me door de vingers.

Door het lezen van De Hills snak ik naar een heerlijk kop koffie in een restaurant als deze, maar helaas heeft Faldbakken mij niet weten te overtuigen met het verhaal.

Graag wil ik Uitgeverij Meulenhoff bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

6 thoughts on “De Hills van Matias Faldbakken

  1. Het Vrouwmeisje, is dat het gevolg van een rare vertaling? Mijn Noors is helaas niet zo goed (understatement) dat ik het kan controleren. Wel jammer dat dit boek je tegenviel, want het leek mij wel wat. Nu komt het denkbeeldig wat lager op mijn lijstje…

    1. De ober kan het Vrouwmeisje niet plaatsen, ze lijkt jong en oud tegelijk. Is het een vrouw, of is het een meisje? Het is dus een Vrouwmeisje.
      In het Noors is het overigens Barnedamen. Letterlijk vertaald betekent dat Kindvrouwtje. Maar dat geeft in het Nederlands een andere en niet bedoelde associatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *