Spanning

De Britse leeuw van Tony Schumacher

Wat als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog zouden hebben gewonnen? Wat als de Duisters ook Groot-Brittannië hadden bezet en Amerika een afwachtende houding zou aannemen? Deze insteek hanteert Tony Schumacher in De Britse leeuw, dat een vervolg is op Tijden van duisternis.

De britse leeuw van Tony Schumacher

Het is Londen in 1946 en John Rossett ontwaakt in een ziekenhuis. Hij werkt als SS-officier in Londen en zorgt voor de deportatie van Joodse mensen. Zijn schuldgevoel laait op, het lijkt alsof zijn oogkleppen zijn verdwenen. Hij wil dan ook niets liever dan terug naar zijn oude baan bij de politie. Het lijkt onmogelijk want het Duitse Rijk heeft hem gebombardeerd tot oorlogsheld en wil hem bij de SS houden. Ook voor zijn eigen veiligheid lijkt het beter want hij is niet zonder reden in het ziekenhuis terecht gekomen. Hij blijkt iets te maken te hebben met de ontsnapping van een Joods jongetje.

Zijn Duitse chef Koehler roept zijn hulp in wanneer zijn vrouw en dochter worden ontvoerd. Koehler wordt gechanteerd en moet een Joodse wetenschapper aan de ontvoerders overdragen. Deze Ruth Hartz houdt zich bezig met het ontwikkelen van een atoombom en zowel Duitsland als Amerika wil in bezit komen van deze bom. Of is dat niet zo? In ieder geval moet Rossett deze Ruth Hartz opsporen en meenemen zodat ze ingewisseld kan worden voor de familie van Koehler.

Actie in een politiek slangenveld

In De Britse leeuw moet John Rossett zich als een volleerd acrobaat in het politieke slangenveld begeven. Wie heeft welk belang en wie heeft er een verborgen agenda? Het verhaal bevat spionage, romantiek, verdriet en een grote dosis actie. Iedereen moet in deze tijd overleven, ongeacht afkomst. De macht van de Duitsers zorgt voor angst, gevaar en onvermijdelijk ook voor macht. En er zijn diverse partijen die azen op macht zoals het verzet, de onderwereld, de Amerikanen (die trouwens ook onderverdeeld zijn) en de Duitsers. Rossett speelt een dubbelrol in het verhaal want ondanks dat hij nog steeds SS-officier is lees je op de eerste pagina’s al dat hij tot inkeer is gekomen.
Dit zorgt voor een wervelend verhaal waarin het lijkt dat niemand veilig is. Het ene schietincident is nog niet voorbij of je leest alweer over de volgende moordaanslag. Op sommige momenten snakte ik naar een beetje minder actie en zou ik graag meer willen lezen over bijvoorbeeld de vriendschap die de dochter van Koehler afsloot of meer over de persoon Ruth Hartz.

Zoals in de inleiding ook aangegeven, De Britse leeuw is een vervolg  en het is aan te raden eerst het eerste deel – Tijden van duisternis – eerst te lezen. Door dit deel te lezen wordt bekend waarom Rossett in het ziekenhuis ligt en hoe de verhoudingen liggen. Ik hoop dat in een volgend deel (deze ligt momenteel klaar om vertaald te worden) we meer mogen lezen over Ruth, Rossett en hoe de verstandhoudingen zijn in de reeds bestaande oorlog. Het is fascinerend om een boek te lezen waarin de oorlog een andere afloop kent!

Graag wil ik Uitgeverij Boekerij bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “De Britse leeuw van Tony Schumacher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *