Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #10

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Deze maand zijn er vier boeken waar ik naar uitkijk. Het zijn drie boeken van Uitgeverij Querido en een boek van De Arbeiderspers.

Boeken om naar uit te kijken 10

Het mooiste verhaal over mijn familie van Nelleke Zandwijk

Hoe fijn is dat, dat je zonder enige vorm van gêne bij een familie thuis kan meekijken zonder dat je gezien wordt? Daarom lijkt me Het mooiste verhaal over mijn familie ook zo’n mooi boek. Vooral omdat het een uitzonderlijke familie betreft, ik word daar zo nieuwsgierig van!

In Het mooiste verhaal over mijn familie observeert de hoofdpersoon haar familieleden. Een tweelingzus die aan iedereen vraagt of ze niet doodgaat en welke bril ze moet kiezen, omdat alles in haar leven even belangrijk is. Haar Vlaamse zwager die in het soldatenuniform uit de Tweede Wereldoorlog rondloopt en ‘s nachts rondspookt omdat hij niet kan slapen. Een moeder die met haar klusjesman naar een boerderij in de bossen van Twente vertrekt, een vader die door zijn afwezigheid een steeds grotere plaats inneemt en een neefje voor wie de beproeving al direct bij zijn drukbezochte geboorte begint. Verjaardagen die steeds desastreuzer verlopen, in alcohol gedrenkte kerstvieringen en chaotische verhuizingen – Nelleke Zandwijk schetst een familie zonder talent voor stil geluk, maar met des te meer daadkracht.

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021414508
Prijs: € 18,99

Census van Jesse Ball

Genieten en overpeinzen. Census lijkt mij een boek dat dit bevat. Ik zou wel meegenomen willen worden op roadtrip (wat eigenlijk geen roadtrip is) reis om te lezen hoe deze weduwnaar nadenkt over zijn vraagstukken en wellicht tot andere inzichten komt.

Een weduwnaar krijgt te horen dat hij niet lang meer te leven heeft en besluit een laatste reis te maken. Hij geeft zich op als volksteller en gaat op pad, vergezeld van zijn zoon, die het syndroom van Down heeft. De mensen die de vader en zoon onderweg ontmoeten reageren zeer verschillend op het verzoek geteld te mogen worden. Sommigen ontvangen hen gastvrij, anderen stellen zich terughoudender op of weigeren zelfs elk contact. Terwijl ze de laatste stad op de kaart naderen, dringen onmogelijk te beantwoorden vragen zich op aan de vader: waar dient de census eigenlijk toe? Wil hij er wel medeplichtig aan zijn? En hoe kan hij ooit afscheid leren nemen van zijn zoon?

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021414584
Prijs: € 20,99

De moslim en het Joodse meisje van Ronen Steinke

Sinds ik Mijn gewonde hart over het leven van Lilli Jahn heb gelezen, wil ik graag meer non-fictie lezen over de Tweede Wereldoorlog. En er zijn zoveel verhalen die verteld kunnen worden, net zoals dit indringende verhaal van Anna Boros en Mohammed Helmy.

Anna Boros overleefde als joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een huzarenstuk van een dappere Egyptische moslim. Mohammed Helmy had in de Duitse hoofdstad een huisartsenpraktijk, en sluw balancerend tussen collaboratie en verzet slaagde hij erin om de Gestapo steeds weer op het verkeerde been te zetten. Jarenlang beschermde hij Anna door haar met een hoofddoek om als zijn Arabische nichtje Nadja in zijn praktijk te laten werken, openlijk, onder het oog van de nazi’s. Helmy ontving als eerste Arabier een eervolle vermelding als Rechtvaardige onder de Volkeren in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem.
Ronen Steinke reconstrueerde dit adembenemende oorlogsverhaal en werpt ook licht op een haast vergeten wereld: het vooruitstrevende, tolerante Berlijn van de jaren twintig, toen moslim- en jodenhaat in het dagelijkse leven en het publieke debat geen rol van betekenis speelden.

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021415468
Prijs: € 18,99

Sarah Blom – Jij bent toch mijn dochter?

Het boek waar ik het meeste naar uitkijk is het boek van ouderenpsycholoog Sarah Blom. Het lijkt me een boek dat me genadeloos zal ontoreren. Sarah Blom neemt de lezer mee achter de gesloten deuren van verpleeghuizen in de aangrijpende belevingswereld van haar cliënten met dementie. Ouderenpsycholoog Sarah Blom neemt ons mee achter de gesloten deuren van de verpleeghuizen in de aangrijpende belevingswereld van haar cliënten met dementie: de seksuele driften van meneer Kniezeer, het kampverleden van mevrouw Hartenkamp dat haar nog dagelijks achtervolgt, het echtpaar Vermeer dat worstelt met hun huwelijk én meneer Pekaar en mevrouw Tip die hopeloos verliefd worden en dagelijks het bed met elkaar delen.

Sarah Blom geeft ons adviezen en inzichten waarmee we meer voor elkaar kunnen betekenen, met óf zonder dementie. Je bent toch mijn dochter? is voor iedereen die het leven beter wil begrijpen.

Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN: 9789029527347
Prijs: € 18,99

Naar welke boeken kijk jij uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *