Romans en literatuur

Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #3

We zijn alweer bij het derde deel van de vuistdikke Anna Karenina van Tolstoj aangekomen. En met ‘we’ bedoel ik de leuke groep lezers waar ik samen deze klassieker aan het lezen ben. Ondertussen zijn we al wat kleiner geworden of heeft niet iedereen het leesschema kunnen halen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik snap het wel, want het is niet een boek dat je even tussendoor leest. Hopelijk zijn we straks weer allemaal bij hetzelfde deel!

Anna Karenina Tolstoj

Het geweldige idee om samen te lezen kwam trouwens van Lalagè. Wat ik van het eerste en tweede deel vond, kan je hier en hier vinden. Oh ja, ik probeer in mijn besprekingen zoveel mogelijk spoilers te voorkomen, maar ik merk dat dit niet altijd meer goed lukt. En sinds het derde deel lees ik een meer recente vertaling dat waaruit ik de eerste twee delen heb gelezen. Het kan zijn dat de namen niet iets anders zijn.

Waar het tweede deel eindigt bij Kitty die vanuit het kuuroord richting huis gaat, begint het derde deel bij Levin. Hij krijgt op zijn boerderij bezoek van zijn broer Sergej. Ondanks dat het familie is, zijn hun denkwijzen over de maatschappij én over de manier waarop het boerenbedrijf aangestuurd moet worden totaal verschillend. Levin gaat helemaal op in zijn bedrijf en wil graag één worden met de arbeiders en boeren. Dit omdat hij door de boeren wordt tegengewerkt. Hij wil ze medeverantwoordelijk maken door een coöperatie op te richten omdat hij denkt dat dit de opbrengst zal verhogen.

De wijze waarop Tolstoj het land beschrijft doet mij begrijpen waarom Levin voorkeur geeft aan het landleven dan aan het stadsleven.

Het was die tijd van het jaar, de overgang naar de zomer, wanneer de oogst van het lopende jaar reeds zeker is, wanneer de zorgen beginnen voor het gewas van het volgende jaar en de tijd van maaien aangebroken is, wanneer de roggehalmen op volle lengte zijn en de grijsgroene, nog niet volle, lichte aren wiegen in de wind, wanneer op de te laat ingezaaide velden de groene haver ongelijkmatig opkomt met ertussen verstrooide plukken geel gras, wanneer de vroege boekweit de aarde reeds onder haar klittestengels verbergt, wanneer de door het vee tot steen aangestampte, braakliggende gronden met wegen waar de haakploeg niet komt, voor de helft zijn hopen samen met de honingklaver geuren tijdens het ondergaan en opkomen van de zonen wanneer op de lage velden die op de reis wachten, de oeverweiden met zich zwart aftekende hopen gewiede zuring erbij liggen als een volle zee.

Hart versus hoofd

Ik vind het prachtig om te lezen hoe Levin gewaardeerd onderdeel wil zijn van het boerenbestaan en daarbij zijn hart wil volgen. Hoe hij worstelt met wat zijn verstand hem zegt. Die innerlijke strijd komt iedere keer weer terug. Dat Levin een rustige en introverte man is, blijkt wel uit het feit dat hij niets over zijn innerlijke strijd met zijn broer bespreekt.

Levin miste de bevrediging, rust en gevoel van eigenwaarde. Boerenleven geeft eenvoud, zuiverheid en rechtschapenheid.

De wijze waarop het land bewerkt en de arbeiders aangestuurd zouden moeten worden zijn ellenlange discussies tussen de broers, dat zijn de stukken die ik saai vond. Of de beste manier waarop het land bewerkt moet worden. Ja, Tolstoj heeft oog voor detail en heeft niet geschroomd iets achterwege te laten.

Vrijheid van liefde

Ondertussen lopen de spanningen in St. Petersburg hoog op wanneer Anna haar affaire met Vronksi opbiecht aan haar man. En dit is ook het moment waarop het eindelijk duidelijk wordt waarom Anna zo’n ongelukkig huwelijk heeft. Ze wil vrijheid van liefde. Maar die vrijheid wil Karenin haar niet geven. Ik vind het bewonderenswaardig hoe Tolstoj de personages heeft uitgewerkt. Naar mijn idee heeft hij als auteur vele uren in het hoofd van ieder personage doorgebracht om onzekerheden, twijfels, gevoelens en ideologieën op zeer vakkundige wijze uiteen te zetten. Nog steeds geniet ik van het verhaal, soms is het even doorbijten maar veelal is Anna Karenina nog steeds een genot om te lezen.


Op 10 oktober verschijnt er een blogpost over deel 4 van Anna Karenina. Daarna posten we op de onderstaande data onze bevindingen:

 • 10 oktober deel 4
 • 20 oktober deel 5
 • 30 oktober deel 6
 • 10 november deel 7 & 8

En natuurlijk ben ik niet de enige die meedoet aan Wij lezen Anna Karenina. Er zijn nog een aantal bloggers of twitteraars die je absoluut eens moet bezoeken, namelijk:

7 thoughts on “Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj #3

    1. Interessant. Ik had hier nog nooit van gehoord.

     Mooi dat jij ook de personages zo schitterend uitgewerkt vindt. En dan hoe ze op elkaar reageren waarbij lang niet altijd gezegd wordt wat er in de hoofden en harten omgaat waardoor sommige situaties alleen maar complexer worden. Ik vind het nu al jammer dat er een einde aan dit boek zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *