Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #9

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Deze maand zijn er vier boeken waar ik naar uitkijk en ik moet zeggen. Kijken jullie mee?

Boeken om naar uit te kijken

Het uiterste der zee van Pauline Broekema

Vorige maand had ik mij vergist, want ik dacht dat Het uiterste der zee in september uit zou komen. Maar deze maand is het dan écht zo ver. Het boek gaat over twee Joodse families uit Noord-Groningen. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn Meijer Nieweg en Mies Wolf met elkaar getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote families uit de textiel en veehandel. Ze krijgen samen een dochtertje, maar tijdens de oorlog wordt vader weggevoerd. Moeder en kind duiken onder, maar helaas kunnen ze niet samen op een plek verblijven. Als ze na de oorlog worden herenigd, is het leven niet meer wat het zou zijn.

Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029525664
Prijs: €21,99

Grand Hotel van Vicki Baum

Grand Hotel is een internationale bestseller uit 1929 en is onder andere verfilmd met Greta Garbo. Graag wil ik meer klassiekers lezen, dit komt ook vooral dat ik nu Anna Karenina van Tolstoj aan het lezen ben en daar echt door verrast ben. Het boek gaat over het Grand Hotel begin jaren twintig. De levens van enkele gasten worden met elkaar verweven en dat heeft voor hen allemaal gevolgen. Bijvoorbeeld voor de oudere Russische ballerina Groezinskaja die smacht naar aandacht en liefde, maar ook voor de charmante oplichter baron Gaigern, de terminaal zieke boekhouder Kringelein, die zijn laatste dagen wil doorbrengen in grandeur; de eigenzinnige, verleidelijke secretaresse Flämmchen, en de bijna failliete wanhopige ondernemer Preysing.

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021406985
Prijs: € 20,99

Niemand is bij de kalveren van Alina Herbing

Dit boek sprong er voor mij uit door de omslag, zo mooi. Het boek gaat, niet geheel verrassend op basis van de omslag, over een boerderij. Deze boerderij is gevestigd in een dorp in Mecklenburg (Noord-Duitsland) en gelegen op het platteland van de voormalig DDR. Christin is halverwege de twintig en woont met haar vriend Jan op diens boerderij. Voor Jan is de boerderij het allerbelangrijkste in het leven. Voor Christin is dit echter niet het geval. Ze droomt van andere dingen, dingen die ver weg zijn zoals de stad, hoge hakken en een kantoorbaan. Haar leven lijkt voorbestemd te zijn om op de plek te blijven waar ze niet wil zijn. Totdat windmolentechnicus Klaus uit Hamburg zijn intrede doet.

Uitgever Arbeiderspers
ISBN 9789029526326
Prijs: € 19,99

Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt van Sarah Ladipo Manyika

Wat is het toch met die lange titels die je de afgelopen tijd zo veel ziet? Deze titel sprong er voor mij tenminste wel uit, maar dat komt ook door de vrolijk, felgekleurde omslag. Het doet vermoeden dat het om boek gaat waarvan het verhaal zich afspeelt in warmere oorden dan Nederland. En dat blijkt te kloppen. Het gaat over Morayo Da Silva, een wereldwijze Nigeriaanse vrouw van 75. Ze geniet van haar leven in het hippe San Francisco; ze maakt roadtrips in haar vintage Porsche, gaat graag een praatje aan en mijmert over haar favoriete romanfiguren. Maar als ze valt, is het gedaan met haar onafhankelijkheid. Ze zal moeten leren hulp te accepteren van vrienden en van vreemden. En dat is het niet alleen, ze heeft ook nog te maken met de (excentrieke) mannen in haar leven. Dit lijkt mij een perfect boek om te lezen tijdens de koudere herfstdagen.

Uitgever De Geus
ISBN: 9789044541427
Prijs: € 18,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *