Spanning

Y staat voor… | Sue Grafton

Sue Grafton. Een auteur waarvan ik nu bijna haar complete oeuvre heb gelezen. En ook wetende dat ik nooit meer nieuw verschenen werk van haar zal lezen, aangezien ze vorig jaar helaas is overleden. Ik kwam met haar werk in aanraking doordat mijn moeder de boeken thuis in de kast had staan. En hoe gefocust we waren wanneer we op zoek waren naar deze titels bij de verschillende boekenkramen tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in Zwolle. Waar het trouwens steevast ieder jaar regende en ik vooral boeken scande op prijs en auteur voor mijn collectie treinboeken. En nu kwam dan haar allerlaatste boek uit. Y staat voor..

Y staat voor... Sue Grafton

Y staat voor…

Kinsey Millhone is nog steeds privé-detective in Santa Teresa en raakt betrokken in een misselijkmakende zaak. Fritz McCabe is net vrij uit de gevangenis waar hij jarenlang zijn straf heeft moeten uitzitten voor de moord op een vriend. Ondanks dat zijn ouders hem niet uit het oog verliezen narigheid te voorkomen, staat het volgende alweer op de stoep te wachten. De ouders van Fritz worden gechanteerd met een video waarop Fritz te zien is hoe hij samen met een paar vrienden een meisje verkracht. Door deze video loopt Fritz het gevaar om weer in de gevangenis te belanden. De ouders vragen zich af hoe echt deze video is. Fritz maakt – net als een kat in een nauw – gekke sprongen en daardoor wordt er ook aan hem getwijfeld.

De ouders schakelen de hulp in van Kinsey die natuurlijk zich meteen als pitbull in het verhaal vastbijt. Ze ontdekt oude wonden, misselijkmakende intriges en stuit op bijzondere verstandhoudingen binnen de oude vriendengroep van Fritz. Het clubje was eigenzinnig en balanceerde vaker op het randje. Zoals gewend van Kinsey pakt ze de problemen bij de bron aan en daarom gaat ze verder spitten in het verleden van Fritz. Maar of dat nu op prijs wordt gesteld….

De alfabetreeks verliest zijn kracht

Het een na laatste boek in de alfabetreeks en nu valt het mij op dat de boeken steeds meer kracht verliezen. Hoe sterk Grafton begon met haar reeks, nu gaat het steeds meer een beetje op hetzelfde te lijken. Dat komt misschien ook omdat Kinsey nog steeds jong en vrijgezel is met een oude buurman die een beetje voor haar probeert te zorgen. Aan de ene kant is het leuk om te lezen, want het zorgt immers voor herkenning. Aan de andere kant zou je eens willen lezen hoe Kinsey zich ontwikkeld heeft.

Ondanks dat dit verhaal qua opbouw, verhaallijn en plot goed in elkaar zit, verliest de reeks dus zijn kracht. En dat merk je zeker aan dit boek. Het leest niet zo vlot als de andere boeken het wordt een beetje eentonig. Deze kritiekpunten zijn geen reden om de boeken niet te lezen. Begin daarom gewoon bij het begin (A staat voor Alibi) en geniet van de reeks die je als lezer nog voor je het liggen. En dan snap je mij meteen en je neemt dan automatisch de minder goede boeken op de koop toe.

2 thoughts on “Y staat voor… | Sue Grafton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *