Van boekenkast tot blog29 augustus 2018

7

Van boekenkast tot blog #9

In september staan er wat interessante leesprojecten op de agenda waar ik enorm veel zin in heb. Zo organiseert Jannie De maand van de Surinaamse Literatuur en organiseert Lalagè het leesproject Wij lezen Anna Karenina van Tolstoj. Allebei enorm leuk, vooral het samen lezen van Anna Karenina is een uitdaging want het is een dikke pil van ruim 900 pagina’s. Gelukkig splitsen we het boek op in delen en komt er regelmatig een blogpost online met onze bevindingen.

Welke boeken ga ik lezen in september?

Anna Karenina – Tolstoj

Natuurlijk te beginnen met de eerste drie delen van Anna Karenina van Tolstoj: een echte klassieker. Het boek kwam voor het eerst uit in het Russisch in 1877. Anna, een mooie, jonge vrouw met een grote drang naar vrijheid, voelt zich opgesloten in haar kille huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin. Ze verliest zich in een tragische liefde voor de losbandige officier graaf Vronski, maar wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. Ze moet vechten voor haar zoon, haar eigenwaarde en haar plek in de maatschappij.

Wil je meer weten over dit leesproject waar meerdere lezers aan meedoen? Kijk dan voor meer informatie op de blog van Lalagè!

Karin Amatmoekrim – Tenzij de vader

Het volgende boek dat ik ga lezen in een project is het boek van Karin Amatmoekrim. Zoals ook hierboven benoemd, organiseert Jannie de Maand van de Surinaamse literatuur. De reden hiervoor is als volgt:

In Suriname, het verre overzeese land dat ooit tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde, is Nederlands een bekende en nog veel gebruikte taal. Ook na de onafhankelijkheid (in 1975) is daar weinig verandering in gekomen. Bovendien wonen er in Nederland veel mensen met een Surinaamse achtergrond. Dat betekent ook dat er Surinaamse literatuur bestaat in het Nederlands, zodat iedereen uit hetzelfde taalgebied er kennis van kan nemen. Maar gebeurt dat ook? Te weinig naar mijn idee.

Daarom ga ik deze maand Tenzij de vader van Karin Amatmoekrim lezen. Karin Amatmoekrim (1977) werd geboren in Paramaribo, in 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde inmiddels vijf romans. Eerder las ik het prachtige boek Het Gym en ook De man van veel van deze getalenteerd auteur. Het boek gaat over Eric Lie, een 71-karige taekwondo-grandmaster in Paramaribo. Hij is de hoogst gepromoveerde vechtsporter van zijn land en wordt door velen gezien als een levende legende. Een man die ongehinderd door zijn leeftijd hartstochtelijk blijft jagen op wild, en op vrouwen. Een man ook, met veel kinderen. Een van die kinderen, Karin Amatmoekrim, besluit op zoek te gaan naar de man achter de verhalen, in de hoop uiteindelijk haar vader te vinden.

Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40

Yes! Na maanden wachten kwam dan eindelijk mijn reservering binnen bij de bibliotheek. Het toeval wil dat ik ongeveer op dezelfde dag ook zijn nieuwste boek Een dame in Kislovodsk ontving. Deze maand wordt dus ook een beetje een maand dat in teken staat van Rusland ;-)

In Tsjaikovskistraat 40 neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht. In de handen van meesterverteller Waterdrinker wordt dit een rit op een literaire achtbaan. Een roman van een aangrijpende schoonheid, een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert. Groots ook in de wijze waarop Waterdrinker zijn eigen worsteling beschrijft met het leven, zijn schrijverschap, de liefde.

Pieter Waterdrinker – Een dame in Kislovodsk

Een dame in Kislovodsk is een selectie uit de bundels Kaviaar en ander leed, Montagne Russe en De correspondent, die Waterdrinker de afgelopen jaren schreef. Tevens zijn er verhalen opgenomen die niet eerder werden gebundeld. Hij vertelt onder andere over de hilarische pogingen van de KGB om hem te werven op het eiland Rhodos, beschrijft hoe zijn homoseksuele buurman in Moskou tevergeefs de liefde zoekt, laat bijna het leven bij een overtocht in een veerbootje op de Zwarte Zee, en schetst een onvergetelijk portret van Dick Advocaat, in de tijd dat hij als trainer werkte in Sint-Petersburg.

Jij kan me helpen van Kristin Harmel

Dit meest recente boek van Kristin Harmel is een roman waarin de levens van drie verschillende personen samenkomen tijdens De Tweede Wereldoorlog. Zo is er de pasgetrouwde Ruby die in 1939 in Parijs aankomt. Het Joodse meisje Charlotte Dacher is elf jaar wanneer de Duitse tanks Parijs binnenrijden. Tot slot is er de jonge piloot Thomas Clarke van de Britse Royal Air Force die ook in Parijs terechtkomt. Doordat hun levens samenkomen blijkt dat elk van hen iets heeft dat de anderen de moed geeft om door te vechten. Ook al alles verloren lijkt.


En daar kwam gisteren de derde reservering binnen waar ik héél lang op heb gewacht en in deze drukke maand voor mij klaar staat….

Na Mattias van Peter Zantingh

Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen.

Het is een flinke stapel, dat besef ik mij maar al te goed. En tegelijkertijd mag ik weer aan het werk, zo zie je maar weer. Het wordt een fantastische maand!

7 thoughts on “Van boekenkast tot blog #9

  1. Ik ben heel benieuwd wat je van Na Mattias gaat vinden. Ik vind dat echt een prachtig boek! Ik heb onlangs nog een boek van Peter Zantingh gelezen, een uur en achttien minuten, en ook dat boek wist me enorm te raken.

    1. Ik had jouw recensie gelezen en wist nog dat jij enthousiast was. Nog niet eerder heb ik wat van hem gelezen, dus ben erg benieuwd.
      Ik wacht nog eventjes met het ophalen van het boek, dan heb ik iets meer tijd om het te lezen ;-)

  2. Een mooie stapel, zo heb je lekker veel om naar uit te kijken :) Ik las laatst ‘De eerste maandag van de maand’ van Peter Zantingh en dat sprak me erg aan, dus ik ben benieuwd wat jij gaat schrijven over ‘Na Mattias’, wat me wel een ander soort boek lijkt.
    En hoe zou Pieter Waterdrinker schrijven? Ik heb een heel stuk van zijn aflevering van Zomergasten gekeken en dat was boeiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *