Jeugd- en kinderboeken

Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren

Astrid Lindgren is waarschijnlijk het meest bekend geworden door haar verhalen over Pippi Langkous. Maar na dit verhaal, dat ze voor haar dochter heeft verzonnen, verschenen er nog meer dan 20 boeken waarvoor ze veel bekroningen kreeg. Waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel. Een van de boeken van haar hand is Ronja de roversdochter. Een boek uit 1981 dat is verfilmd, een musical over is gemaakt en een anime. Een klassieker dus!

Ronja de roversdochter

In de nacht dat Ronja ter wereld komt, splijt de bliksem de roversburcht van haar ouders in tweeën. De geboorte van het meisje maakt alle rovers blij, ze steelt daarbij als eerst het hart van haar vader; de roverhoofdman Mattis.

De rovers blijven- ondanks dat hun huis in tweeën is gespleten – wonen in de burcht. Ronja groeit op als enig kind, maar heeft voldoende aan de aandacht en de liefde van Mattis en Lovis (haar moeder). Wanneer Ronja oud genoeg is, mag ze van haar ouders het bos verkennen. In het begin gaat dit nog wat voorzichtig, maar al snel zie je het moedige meisje tevoorschijn komen.

Op een van haar avontuurlijke tochten waarbij ze kennismaakt met de aardmannen en vogelheksen die ook in het bos verblijven, ontmoet ze Birk. Birk is de zoon van Borka, een roverhoofdman én aartsvijand van Mattis. Hij blijkt met zijn groep rovers intrek te hebben genomen in de andere kant van de burcht. Beide kemphanen kunnen elkaar niet uitstaan, er is altijd al haat en strijd geweest tussen deze twee roverfamilies. Dat is iets wat voor lief wordt aangenomen: het wordt gewoon gevonden.

Birk en Ronja trekken steeds meer met elkaar op, tot ze op het hoogtepunt besluiten de vete tussen hun families de rug toe te keren en samen in het bos te gaan wonen. Daar proeven ze van hun vrijheid, maar hoe moet dat als de winter valt?

Moedig

Ronja is een moedig meisje en onbewust heeft ze veel macht. Iedere rover in haar familie heeft haar namelijk in zijn hart gesloten. En daarmee heeft ze veel bewegingsvrijheid. In het bos is ze voor niets en niemand bang, maar dat maakt haar ook wat roekeloos. Gelukkig is daar Birk die haar een paar keer uit penibele situaties weet te redden.

Ronja gebruikt haar moed, maar ook zeker haar invloed wanneer ze haar weerstand tegen de vete tussen beide roverfamilies uitspreekt. Het maakt haar een meisje dat écht voor niemand bang is, een meisje waar je graag meer over wilt lezen.

Wanneer ze samen met Birk in het bos gaat leven (omdat beide roverhoofdmannen zo ontzettend koppig zijn) komen ze erachter dat het leven niet zo makkelijk is als ze hadden gedacht. Ze moeten aan eten komen, zich warm houden en behoeden voor de gevaren om hen heen. De vertrouwdheid van thuis wordt gemist, zeker doordat ze hun eigen draai ook moeten vinden. Ondanks het gemis naar huis weten Ronja en Birk zich goed te houden, ze gaan op jacht en beleven daardoor de meest spannende avonturen.

Het boek bevat prachtige illustraties van Ilon Wikland.

Ronja de roversdochter gaat over moed, over het maken van eigen keuzes en niet in het oude stramien over te gaan omdat ‘het altijd al zo is geweest’. Doorbreek het taboe, ga het avontuur aan en durf! En laat dat dit maar aan Ronja over ;-)

Dit is het derde boek dat ik las in de Maand van de klassieker. Eerder las ik Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en De stad der blinden van José Saramago. 

6 thoughts on “Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren

  1. Oh, die tekeningen zijn echt geweldig! Ik heb dit boek ook gelezen als kind en weet nog dat het mooi was :) Astrid Lindgren was mijn lievelingsschrijver; de bieb had een hele boekenplank vol met haar boeken en die heb ik vrijwel allemaal gelezen. Ik zet deze nu op mijn herleeslijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *