Algemeen

Boekstart – Een eerste kennismaking met lezen

Toen ik in 2014 een briefje in de brievenbus vond met de vraag om mijn drie maanden oude zoon lid te maken van de bibliotheek, ben ik de volgende dag meteen naar bibliotheek Enschede gegaan. Deze gemeente deed namelijk mee aan het project Boekstart en nodigde actief kinderen vanaf 3 maanden uit om gratis lid te worden van de bibliotheek. Maar dat was het niet alleen. Zoon kreeg namelijk ook nog een Boekstart-koffertje mét inhoud cadeau.

Boekstart
De inhoud van het koffertje

In een vorige blogpost legde ik al uit waarom het belangrijk is om kinderen te stimuleren om te lezen. Dit kan niet vroeg genoeg beginnen, want ook kleine baby’s hebben al baat bij het voorlezen. Het is namelijk gezellig. Je bent samen bezig met je baby en ondertussen ziet en leert je baby van alles. Van zijn eerste woordjes, tot het voelen en zelfs proeven van een boekje. De eerste babyboekjes zijn vooral bedoeld om de zintuigen te prikkelen. Er staan duidelijke plaatjes in, het kan knisperen of er zijn verschillende soorten structuur in verwerkt (voelboekjes).

Wat is Boekstart?

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge ouders. Boekstart moedigt aan om (voor) lezen te stimuleren en naar de bibliotheek te gaan. Kinderen/jongeren >18 jaar kunnen al gratis lid worden van de bibliotheek, maar Boekstart wil door middel van dit project ook de allerkleinsten bereiken. Juist om in een vroeg stadium kinderen al kennis te laten maken met de mooie kanten van het lezen van boeken.

Dit doen ze dus door jonge ouders actief te benaderen voor een lidmaatschap bij de bibliotheek én een superleuk koffertje weg te geven. Wij kregen bijvoorbeeld bij zoon een fantastische cd van Dirk Scheele (we draaien het nog steeds in de auto) en een knipserboekje (helaas helemaal afgekloven en ‘afgekwijld’). De koffertjes zijn er ook nog steeds, alhoewel ze nu meer als winkelmandje worden gebruikt…

Boekstart
Zoontje al knisperend met zijn ‘boekstartboekje’

Maak je baby dus lid!

Dit klinkt als een schot voor open doel, maar ik verbaas me er over hoeveel mensen in mijn omgeving NIET zijn ingegaan op deze aanbieding. Een specifieke reden was er trouwens niet voor. Bij deze wil ik alle aanstaande ouders, of ouders met kinderen <3 maanden aanmoedigen om te kijken of jouw gemeente en de bibliotheek in jouw stad of dorp ook meedoet met Boekstart. Je zit nergens aan vast, alleen de kans dat je kindje veel van lezen gaat houden. En daar is juist helemaal niets mis mee, integendeel ;-)

Is je zoon of dochter al lid geworden van de bibliotheek? Laat mij vooral weten welke leuke boekjes er in in het koffertje zaten. En bovenal…. heel vee plezier gewenst met het lezen.

1 thought on “Boekstart – Een eerste kennismaking met lezen

  1. Ik snap inderdaad ook niet waarom sommige mensen hun kinderen niet aanmelden. Het kost nog eens helemaal niks ook en je krijgt wat. Dat zou toch genoeg moeten zijn. Ik heb het koffertje van merijn nog in de kast staan. Die zou ik eigenlijk ook eens aan hem moeten geven, anders staat het ook maar zo in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *