3

Boeken om naar uit te kijken #8

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. In september komen er maar liefst 10 boeken uit, lezen jullie mee?

De Britse leeuw van Tony Schumacher

Een thriller in combinatie met de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn nu twee elementen waar ik wel enthousiast van word. In dit boek heeft de oorlog echter een ander einde gekregen…

Londen 1946. De nazi’s hebben de oorlog gewonnen en bezetten Groot-Brittannië. John Rossett, een Britse oorlogsheld en voormalige politiesergeant, werkt nu noodgedwongen voor de SS.

John Rossett is herstellende van schotwonden. Zijn baas Ernst Koehler, bang voor de consequenties, besluit te verzwijgen wat er precies is gebeurd bij het incident dat Rossett bijna zijn leven kostte. Als de vrouw en dochter van Koehler vlak daarna worden ontvoerd wendt de doodsbange Duitser zich tot de enige die hem kan helpen: de slimme, gewiekste John Rossett.

Rossett wil alles op alles zetten om zijn vriend te helpen, maar loyaliteit en eer worden in deze duistere tijden met de dood bestraft. Rossett voelt zich gevangen tussen de SS, het Britse verzet, en de onberekenbare Amerikanen. Hij besluit Londen te verlaten en op zoek te gaan naar Ruth Hartz, een joodse wetenschapper. Haar leven werd gespaard ter wille van haar werk: het ontwikkelen van een atoombom voor Duitsland…

Uitgeverij Boekerij
ISBN: 9789022582909
Prijs: €19,99

Matias Faldbakken – De Hills

In de brochure van Meulenhoff las ik over dit boek en ik wilde er meteen meer van weten. Het lijkt mij écht een bijzonder boek, het klinkt in ieder geval origineel. Wat zou de komst van de vrouw teweeg brengen in het restaurant?

Restaurant De Hills ademt de sfeer van vroeger tijden. Het vormt het decor voor een verhaal over obers en vaste clientèle, huispianisten en garderobemedewerkers. Over voorraadkelders, versleten mozaïekvloeren en muren vol portretten. De lezer wordt dit Europese interieur, met al zijn ouderwetse grandeur, binnengeleid door de ober die sinds jaar en dag werkzaam is in het restaurant. Met strikte discretie en precieze kennis van alles wat in zijn domein gebeurt, vormt hij de ogen en oren van de roman en registreert en becommentarieert hij de eigenaardigheden van de restaurantbezoekers. In dit vervallen etablissement, waarin alles zijn plaats en regels heeft en waartoe vrijwel niets uit de buitenwereld doordringt, worden de ideeën en de geest van het Europa van weleer zorgvuldig bewaakt. Tot de dreiging van verandering wel degelijk komt, in de onschuldige vorm van een jonge vrouw die stilletjes een stoel tussen de vaste gasten uitzoekt.

Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789402311235
Prijs: €12,99

Jaap Robben – Zomervacht

Eerder luisterde ik Birk van Jaap Robben. Een indrukwekkend boek waarvan het verhaal mij nog steeds scherp voor de geest staat. Komende maand komt zijn nieuw boek uit: Zomervacht.

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044525014
Prijs: €21,99

De liefde van een half leven van Eileen Chang

Voeg cultuur en geschiedenis samen en je hebt al twee belangrijke ingrediënten voor een goed boek waar ik van houd. Dit verhaal van Eileen Chang is ook zo’n boek dat mij schilderachtig mooi lijkt. En niet alleen vanwege het decor van Shanghai, maar ook om het verhaal dat zich daar afspeelt.

Als de verlegen jonge ingenieur Shijun in de fabriek Manzhen ontmoet, wordt hij getroffen door haar subtiele schoonheid en hoopvolle karakter. Al snel bloeit een liefde tussen hen op. Maar druk vanuit hun familie en gebeurtenissen buiten hun invloed vernietigen al snel de mogelijkheid van een toekomst samen. Kan het paar de weg terug naar elkaar vinden? Of worden ze daarin gehinderd door de trauma’s uit het verleden?
De liefde van een half leven, gesitueerd in het Shanghai van de jaren dertig, is een rijk en ontroerend verhaal over liefde, hoop en de boze krachten die ons – ondanks onze uiterste inspanningen – kunnen overweldigen. Deze tijdloze, internationaal herontdekte roman is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald door Silvia Marijnissen, die deze uitgave ook van een nawoord heeft voorzien.

Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029513333
Prijs: €24,99

Het uiterste der zee van Pauline Broekema

Wederom een boek over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer van een Nederlands auteur, bekend van haar boek Het Boschhuis.

Twee Joodse families uit het land achter de dijken

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen, wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
Een bijzondere ontmoeting vormde de inspiratiebron voor deze roman. Indrukwekkende herinneringen en diepgravend onderzoek waren daarna het vertrekpunt voor Het uiterste der zee.

*edit: ik kom er net achter dat het boek in oktober uitkomt in plaats van september, maar ik laat het er mooi tussen staan ;-)

Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029525664
Prijs: €21,99

Foon van Marente de Moor

Onlangs kocht ik in de kringloopwinkel een boek van Marente de Moor. De naam van de auteur had ik namelijk onthouden na het lezen van de brochure van Querido. Dit is namelijk één van de boeken waar ik naar uit keek. De beschrijving klinkt bijzonder.

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets meteorologisch, zeggen ze tegen elkaar om zichzelf gerust te stellen. Of wellicht zijn het aardplaten die over elkaar schuiven en zo hun onheilspellende geluid voortbrengen.
In Foon is de duistere klank van de natuur, waarvoor Nadja en Lev geen afdoende verklaring hebben, nooit ver weg. De eens zo idealistische biologen wonen in een afgelegen huis in de Russische bossen. Ze dreven er een asiel voor verweesde berenwelpen. Maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar dat ze al tien jaar probeert te vergeten?
In deze magistrale roman over eenzaamheid leren de personages, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, hoe ze zich moeten verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021412009
Prijs: €20,00

Schokland van Saskia Goldschmidt

Nog niet eerder had ik van deze auteur gehoord, maar na het lezen van de achterflap ben ik wel benieuwd hoe het verhaal, met actuele thema’s, zich gaat ontwikkelen.

De grond onder het Hogeland van Groningen beeft. Eerst nauwelijks voelbaar, maar langzaamaan wordt het sterker. Als de bodem onder hun voeten steeds instabieler wordt, proberen Femke, haar moeder Trijn en haar grootvader zowel de boerderij als hun eigen leven onder controle te houden. Femke is in haar element tussen de dieren op de boerderij en de gedroomde opvolger van de melkveehouderij van haar grootouders. Haar moeder daarentegen deed ooit een poging aan het boerenbestaan te ontsnappen maar is tegen haar zin teruggekeerd. Sindsdien is ze nooit meer van het erf afgekomen. De spanning tussen moeder en dochter over de te volgen koers groeit. Femke wil verduurzamen, Trijn ziet dit als een aanval op de traditie. Van oudsher ontvlucht Femke de wrokkige stiltes door het uitgestrekte rietland in te gaan, waar ze tussen de kuifeenden en reigers haar weg hervindt.

Terwijl de scheuren in hun muren groter worden, staat een bewoner verslagen voor zijn gesloopte boerderij, raakt Femke onder invloed van een ambitieuze jonge boerin en moet de gemeenschap zich verzetten tegen de bedrijven die van hun grond willen profiteren.

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059368040
Prijs: €19,99

Lang leve de lezer van Alex Boogers

Alex Booger hoort eigenlijk wel bij de auteurs waar ik blindelings boeken van koop, want ze zijn altijd goed! Eerder las ik Alleen met de Goden en Onder een hemel van sproeten.

Alex Boogers is een groot pleitbezorger voor de literatuur. Met zijn gepassioneerde optredens in boekhandels en op scholen wist hij al menigeen voor het lezen te winnen. Die lezingen werkte hij uit tot De lezer is niet dood. In dit fel opgemerkte schotschrift riep Boogers docenten, boekhandelaren, schrijvers en uitgevers op om de lezer te zoeken waar je hem niet verwacht.

Nu is er een vervolg: Lang leve de lezer. In dit manifest brengt Alex Boogers een ode aan de lezer. Hoe vindt de moderne lezer zijn boeken, in hoeverre doen recensies er nog toe? Boogers werpt zijn licht op de kloof tussen de culturele elite en de schrijvers buiten de gevestigde orde. Hij daagt jonge lezers, én lezers uit andere culturen, uit een boek óf een pen op te pakken, en gelooft erin dat de lezer uiteindelijk leeft, leest en overwint.
Lang leve de lezer verschijnt in een fraaie band, en is onmisbaar voor iedereen die lezen een warm hart toedraagt.

Uitgeverij Podium
ISBN: 978 90 5759 929 3
Prijs: €12,50

Caro van Thuyne – Wij, het schuim

Ik houd er van om nieuw werk te ontdekken en geef graag debutanten een kans. Deze verhalenbundel van de Belgische Caro van Thuyne lijkt zeer de moeite waard.

Wij, het schuim is een overdonderend debuut. De verbeeldingskracht van de Vlaamse Caro Van Thuyne kent geen grenzen. De lezer wordt meegenomen in een excentriek universum dat weleens animistisch aandoet en altijd hoogst authentiek is. Van Thuyne kiest steeds voor het perspectief van de buitenstaander: een jongetje in een ongezonde moeder-kind- relatie, dat superheldenkrachten vindt waar je die niet zou verwachten, een oude, geïsoleerde vrouw en haar doodshoofdaapje, of zelfs de stem van het schuim op het water. Op ingenieuze wijze weet Caro Van Thuyne personages uit verschillende verhalen met elkaar te vervlechten tot een betoverend mozaïek.
Uitgeverij Podium
ISBN: 978 90 5759 933 0
Prijs: €19,99

Hoe mijn vader werd verwekt van Bert Meuleman

De titel van dit boek was de reden dat het mijn opviel, want zo’n titel lees je niet vaak. Maar het omvat precies waar het verhaal van Bert Meuleman over gaat. Interessant!

Het was een oude vrouw zoals er duizenden zijn, maar in haar kwade ogen en aan haar grauwe vel zag ik op slag al het slechte waartoe ze in staat was geweest. Ik zag het des te beter omdat op haar schoot, in een wollen truitje en met glimmende schoentjes met riempjes, mijn vader zat, met een blik, verschrikt, die mij vreemd was.

Het geheim van zijn afkomst deelt Jos Meuleman alleen met zijn jongste zoon. ‘Ik vertel je dit omdat ik denk dat het je interesseert,’ zegt hij. En dat doet het. De zoon verdiept zich in het leven van zijn grootmoeder, die kort na de Grote Oorlog als meisje vanuit de Kempen naar Brugge werd gestuurd om er in een gegoede middenstandersfamilie de huishouding te doen. Toen ze er, ongetrouwd, zwanger raakte, werd haar kind haar afgenomen en onder de hoede van een bejaarde engeltjesmaakster gesteld. Een foto van het tweetal trekt zijn aandacht en hij besluit op onderzoek te gaan – niet alleen in de archieven, maar ook in zijn verbeelding, om een stem te geven aan wie door de geschiedenis monddood werd gemaakt.

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021407784
Prijs: €18,99

3 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #8

  1. Het is wel duidelijk dat de zomer ten einde loopt met al dit moois in het vooruitzicht! De Hills was mij ook al opgevallen. Jaap Robben is een fijne schrijver en Marente de Moor vind ik ook heel goed, maar ik had nog niet gezien dat er een nieuw boek van haar komt. Dus bedankt voor de tip :) En ‘Wij, het schuim’ klinkt ook als iets dat de moeite waard is om eens te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *