4

Van boekenkast tot blog #8

Als ik aan juli denk, dan denk ik vooral aan de zinderende hitte. De hitte die als een warme deken aan je is vastgeklampt. In augustus lijkt het op deze voet verder te gaan. Over het ontbreken van een warme zomer hoeven we dan ook niet te klagen. Ik doe het vooral rustig aan, laat het huishouden een beetje voor wat het is of doe ‘s ochtends vroeg wat werk. Ik fiets veel met de kinderen, gaan ijsjes eten en vermaken ons enigszins in en om het huis.

Voor komende maand hebben we niet veel in petto; op vakantie zijn we immers al geweest. Misschien zit er nog een lang weekend Friesland in het verschiet, voor vriend is het handig combineren aangezien hij voor zijn opdracht momenteel in het noorden zit.

Wat wel in augustus plaatsvindt is de Maand van de Klassieker, georganiseerd door collega boekenblogger Sandra. Het is haar streven om deze maand klassiekers onder de aandacht te brengen en ze roept mensen op om mee te doen en deze maand een klassieker te lezen. Ook ik doe natuurlijk mee! Dit jaar heb ik het ambitieuze idee om drie klassiekers uit eigen kast te lezen.

Maand van de klassieker

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

Ooit gekocht op een boekenmarkt, maar (nog) niet gelezen. Dit boek van Beckman is een jeugdboek waarvoor ze in 1974 een Gouden Griffel won en in 1976 werd het boek bekroond met de Europese jeugdboekenprijs voor de beste historische roman. Inmiddels is het boek meer dan 70 keer herdrukt. In mijn ogen dus een echte klassieker!

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter terug geflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om terug geflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch

Wederom een zeer bekend boek en wederom een ongelezen boek uit eigen kast. Zo’n Maand van de Klassieker is best handig ;-) Volgens mij kunnen alle boeken van Mulisch als klassieker worden bestempeld. De ontdekking van de hemel werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in 1993 en werd genomineerd voor de NS publieksprijs in 2002.

De ontdekking van de hemel is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

1984 van George Orwell

1984 is een dystopische roman dat werd gepubliceerd in 1949. Orwell presenteert in dit boek zijn visie op de westerse wereld in 1984. Hij blijkt er met zijn voorspellingen helemaal niet zo ver naast te zitten. De uitspraak Big brother is watching you komt bijvoorbeeld ook uit dit boek. Het verhaal is meerdere malen bewerkt voor televisie, toneel en film.

Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.


Voor de afwisseling wil ik deze maand nog graag nog wat niet-klassiekers lezen.

De buitenjongen van Paolo Cognetti

Voor morgen moet ik mijn reservering ophalen bij de bibliotheek, anders gaat het al naar de volgende lezer. Ik heb namelijk direct na het lezen van De acht bergen van Cognetti ook zijn andere boek gereserveerd: De buitenjongen.

De buitenjongen Cognetti

De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.

Mijn gewonde hart: het leven van Lilli – Martin Doerry

In augustus komen twee boeken uit waar ik naar uit kijk. Beide hebben ze een link met De Tweede Wereldoorlog; een onderwerp dat mij blijft fascineren. Jannie tipte mij dit boek en direct heb ik het gereserveerd bij de bibliotheek. Morgen trotseer ik dus de hitte en ga even de boeken ophalen. De kinderen zeul ik maar mee en trakteer ze daarna op een lekker ijsje als beloning ;-)

Mijn gewonde hart

Het leven van Lilli Jahn is kenmerkend voor de Duits-joodse geschiedenis in de eerste helft van de twintigste eeuw. Lilli, afkomstig uit een welvarende joodse handelsfamilie, studeert medicijnen en trouwt met de protestantse arts Ernst Jahn. Samen krijgen ze vijf kinderen. Ze werken allebei als arts, totdat de nazi-dictatuur hun leven ingrijpend verandert. De kloof tussen Duitsers en joden loopt dwars door de familie. Ernst Jahn geeft toe aan de druk van de heersende ideologie en besluit zijn gezin te verlaten. Hij laat zich van Lilli scheiden, waarna zij in 1943 naar een werkkamp wordt gedeporteerd. Daar begint een intensieve correspondentie met de kinderen, die nu voor zichzelf moeten zorgen. Vlak voordat Lilli Jahn uiteindelijk naar Auschwitz wordt gedeporteerd, lukt het haar de brieven van haar kinderen via een bewaakster in veiligheid te brengen. Na de dood van Gerhard – minister van Justitie in het kabinet van Willy Brandt – in 1998 vond de familie de complete briefwisseling in diens nalatenschap. Zijn neef Martin Doerry rangschikte ze, voorzag ze van commentaar en, waar nodig, van verhelderende achtergrondinformatie. Tezamen vormen deze brieven een authentieke en indrukwekkende getuigenis. Mijn gewonde hart vertelt over de dramatische lotgevallen van een Duits-joods gezin dat door de nazi-dictatuur uiteen wordt gerukt. Dankzij hun briefwisseling blijven de vijf kinderen diep verbonden met hun moeder Lilli Jahn, die uiteindelijk in Auschwitz omkomt. Deze briefwisseling, die als door een wonder bewaard is gebleven, vormt een authentieke en indrukwekkende getuigenis van menselijkheid in een onmenselijke tijd.

De zwarte doos van Michael Connelly

Als aangename afwisseling een fijne thriller van Michael Connelly. Deze heb ik al een tijdje thuis liggen de bibliotheek, maar gelukkig kan ik het nog verlengen.

De zwarte doos Connelly

Tijdens de chaos van de Los Angeles-rellen in 1992 is Harry Bosch als eerste op de plaats delict bij het lijk van een jonge fotografe. Hij moet het dossier overdragen aan de Riot Task Force, die vermoedt dat ze door een ongelukkig toeval om het leven is gekomen maar de zaak niet rond krijgt. Twintig jaar later stuit Bosch in een nieuwe zaak op een kogel uit hetzelfde wapen als dat van deze cold case. Het verband werpt een ander licht op de gewelddadige dood van de fotografe. Al snel ontdekt hij dat er destijds sprake was van een gerichte moord en een sinistere intrige. Als een onderzoeker van een vliegtuigcrash zoekt Bosch naar de zwarte doos: het ene detail dat alles verklaart.

Doen jullie ook mee aan de Maand van de Klassieker? En zo ja, welke boeken ga je lezen?

4 thoughts on “Van boekenkast tot blog #8

  1. Leuk dat je Mijn gewonde hart gaat lezen. En heel dapper dat je De ontdekking van de hemel gaat proberen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Dat ik het nog niet las, komt niet alleen door mijn aversie tegen de persoon van Harry Mulisch, maar ook omdat het me te ingewikkeld lijkt. Ik heb al 4 klassiekers gelezen en beschreven voor augustus. De laatste is uit (Stenen voor een ransuil van Maarten ‘t Hart), maar die moet ik nog uitwerken.

  2. Echt superleuk dat je meedoet Sue met Maand van de Klassieker (en dat je mijn naam noemt ❤️).
    Ik heb De ontdekking van de hemel van Mulisch inmiddels 3 keer gelezen en steeds ontdek ik weer iets nieuws, zo mooi. Alvast veel leesplezier!

    Kruistocht in spijkerbroek is enig, binnen nu en een jaar of 10 gaat vast een van je kinderen het lezen :)

    1. Vanzelfsprekend Sandra! Het is wel een ambitieus stapeltje, maar ik ga mijn best doen. Ik had trouwens Moby Dick ook nog gereserveerd bij de bibliotheek, maar helaas nog niet binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *