Algemeen

Kringloopvondsten #11

Op Instagram liet ik al een foto zien. Afgelopen zaterdag wilde ik even naar de Kringloopwinkel in Rijssen om te kijken of ze daar van die retro kinderglaasjes hadden. Jullie weten wel, van die kleine glaasjes waar appeltjes, druiven of ander fruit op staat. Kleine kinderen worden groot en ook hier kunnen de plastic bekers langzaam de deur uit.

Maar goed. Die Kringloopwinkel dus. Helaas zag ik al snel dat ze die glaasjes niet hadden, maar dochter en ik wilden toch even een snel rondje in de winkel maken. Zij was erg gecharmeerd van een kinderstrijkplank, ik zag vooral weer een sta-in-de-weg. Bij de kinderboeken aangekomen zag ik al snel een mooi prentenboek van Dikkie Dik met 16 (voor ons nog onbekende) verhaaltjes. Die verdween als eerste in de mand.

Kringloopwinkel Rijssen

De Kringloopwinkel in Rijssen is hier en daar wel wat rommelig maar het aanbod is erg goed. Dat wil zeggen dat ze niet klakkeloos alle spullen aannemen en dus een kwalitatief redelijk goed aanbod hebben. Dat betekent ook dat de tweedehands boeken die ze verkopen netjes zijn zonder zichtbare vieze vlekken, scheuren of andere beschadigingen. Ook zijn de boekenkasten strak op alfabet ingericht.

Héél toevallig gleden er vier boeken in mijn mandje.

Kringloopvondsten

Marga Minco – Nagelaten dagen

Het bittere kruid was bij ons in de examenklas volgens mij het meest gelezen boek van de lijst. Het was dun. Zelf had ik het ook gelezen, maar niet voor de lijst. Meer uit nieuwsgierigheid. Het is ook bij dat ene boek van Marga Minco gebleven, terwijl ze zoveel meer boeken heeft geschreven. In de kringloopwinkel zag ik dit prachtige exemplaar staan: Nagelaten dagen.

Zoals we daar zaten onder het zonnescherm dat ons volledig in de schaduw hield, had het er alle schijn van dat nu alles gezegd was, alles besproken, als hoefde er niets meer verklaard te worden. We keken naar de vogels die onbekommerd over de terrassen scheerden en achter de heuvels verdwenen. Zo zaten we als twee mensen die samen iets volbracht hebben en tevreden achterover kunnen leunen. Zwijgend dronken we de koele wijn met ijsblokjes, hieven klinksgewijs de glazen.

Emma Cline – De meisjes

Hé, deze opvallende cover heb ik vaker voorbij zien komen bij collega boekenbloggers. Ik weet niet meer zo goed bij wie dat was, maar ik onthield nog wel dat ik deze een keer moest lezen (net als zóveel andere boeken).

Emma Cline voert ons mee naar de explosieve zomer van 1969, naar de zinderend hete straten van Marin County, Californië, in het hoofd van een 14-jarig meisje, de verveelde en zwaarmoedige Evie. Ze staat eenzaam tussen twee pasgescheiden ouders, vol van een wanhopige rusteloosheid, maar vindt steun in de toevallige vriendschap met het oudere en intrigerende meisje Suzanne. Verbijsterd dat er eindelijk iemand is die haar ziet staan, komt Evie al snel terecht in een commune waarvan zeer binnenkort de hele wereld de naam zal weten, en wordt ze verleid door diens waanzinnige leider. Sneller dan ze ooit had kunnen vermoeden wordt ze meegezogen in een wereld vol misdaad en geweld.

Hanya Yanagihara – Een klein leven


Een tijdje geleden was ik begonnen met lezen in deze dikke pil, maar het was niet het juiste moment voor dit boek. Ik kwam niet lekker in het verhaal en er zat enige druk achter: het boek moest terug naar de bibliotheek. Ik hoor echter veelal positieve geluiden over dit boek, het staat namelijk op twee shortlists: Man Booker Prize en National Book award. Dus ik wil het echt nog een kans geven. Met dit tweedehands exemplaar heb ik tijd en ruimte genoeg!Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Jens Christian Grøndhal – De tijd die nodig is

Bij rijen vol tweedehandsboeken scan ik vaak als eerste alle ruggen en dan pas de namen van de schrijvers. Ik scan, want ik heb met een klein kind echt geen tijd om uren te dubben en te bladeren. De rug van De tijd die nodig is van Grøndahl sprong er meteen uit. Vorig jaar las ik van Vaak ben ik gelukkig. Een boek dat mij aangenaam verrast heeft.

Tijdens een zakenreis krijgt een achtenveertigjarige architecte het bericht dat haar zoon is gearresteerd omdat hij samen met een groepje vrienden een allochtone jongen heeft mishandeld. Ingrid wordt overvallen door twijfel. Heeft ze iets verkeerd gedaan? Heeft ze wel genoeg van haar zoon gehouden? Ze besluit onmiddellijk naar huis terug te keren en gedurende de reis denkt ze terug aan haar leven. Hoe ze Anders ontmoette, de vader van haar zoon, en hun eerste gelukkige jaren samen. Hoe ze vervolgens een relatie kreeg met Frank, een twintig jaar oudere, getrouwde man. Terwijl de reis vordert, gaat Ingrid verder terug in de tijd en komen ook herinneringen aan haar moeder, haar grootmoeder en haar eerste liefde boven.

Voor nu is het wel weer even genoeg met de toevoer van boeken. Lezen dus! ;-)

11 thoughts on “Kringloopvondsten #11

  1. Het is dan ook onmogelijk om een kringloopwinkel binnen te stappen en buiten te gaan zonder een nieuwe buit boeken! Leuke boeken ook! Ik ben vooral benieuwd naar “Nagelaten dagen”. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind de samenvatting wel mooi.

  2. Ik hoor sowieso goede dingen over Yanagihara. Kreeg de kleine nog de strijkplank mee? ;)
    De kringloop van Kampen (maar hij zit in ijsselmuiden voor de logica) is op zich ook wel heel okay. Maar de selectie fantasy is heel klein. Dus ik ga niet vaak kijken. :(

    1. Ja, ik dus ook! Maar ik kwam maar niet in het verhaal. De kleine kreeg de strijkplank niet mee. Mijn hemel, wat moet je met zo’n ding! Vooral we nu net een beetje aan het ontspullen zijn (voor wat betreft het speelgoed dan.
      Ik wil het wel voor Merijn meenemen….. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *