Jeugd- en kinderboeken

Het Grote Geschiedenis Doeboek

Vorige week ontving ik een mailtje van Historisch nieuwsblad of ik de tweede editie van Het Grote geschiedenis Doeboek wilde bespreken op mijn blog. Graag! Ik vind dit soort boeken namelijk zó leuk en dan vooral door de combinatie waarbij kinderen creatief kunnen zijn en tegelijkertijd ook een hoop informatie krijgen.

Het Grote Geschiedenis Doeboek

Het Grote Geschiedenis Doeboek staat vol weetjes, puzzels en leuke ‘doe-dingen’. Het eerste wat mij opvalt is de vrolijk gekleurde omslag. Het nodigt uit om verder te kijken, dat blijkt ook wel want ik was het boek meteen kwijt aan mijn vriend. Hij gaf het boek pas na een uurtje weer terug met de vraag of ik wist wanneer de eerste pizza werd gegeten ;-)

Wat kan je er allemaal mee doen?

Het Grote Geschiedenis Doeboeka

Op de afbeelding hierboven staat de inhoudsopgave van het boek. Zoals is te zien bestaat het boek uit 10 hoofdstukken waarbij er een chronologisch tijdspad wordt aangehouden. In ieder hoofdstuk wordt informatie gegeven over het onderwerp, maar niet zoals in een saaie geschiedenisles. De uitleg is namelijk kort en wordt afgewisseld met uitdagende puzzels. Puzzels als rebussen, woordzoekers en doolhofpuzzels. Er worden feitjes en ook ‘doe-dingen’ beschreven. Zo kan je bijvoorbeeld een bordspel doen, leren hoe je een ridder kunt tekenen of een recept uitproberen van een heerlijk baksel dat ze in het verleden ook hebben gegeten.

De doelgroep van het boek zijn kinderen van 8 tot 12 jaar. Ik kan mij voorstellen dat er ook nog oudere kinderen zijn die het leuk vinden om door te bladeren. Ik vind het vooral leuk om de weetjes te lezen, alhoewel het ook uitnodigt om de puzzels te maken.

Het Grote Geschiedenis Doeboeka

Geschiedenis is niet saai

Wij vinden geschiedenis niet saai, stiekem wilde ik vroeger zelfs geschiedenis studeren maar ik zag mezelf niet voor een klas staan. (Ook wilde ik trouwens rechercheur worden (vond Opsporing Verzocht al eng) of psycholoog (wat moest ik in vredesnaam tegen cliënten zeggen). Geschiedenis heeft wel altijd mijn interesse gehad, ik heb er helaas weinig meegedaan. Geschiedenis is allesbehalve saai, want eigenlijk zijn het gewoon allemaal spannende verhalen. Je kunt het in ieder geval zo leuk maken als je zelf wilt en dat hebben de makers van Het Grote Geschiedenis Doeboek ook gedaan. Het kleurgebruik, de illustraties en de korte teksten maken het doeboek speels en nodigt uit tot actie. Dit is ook wel belangrijk wanneer je kinderen wilt bereiken. Maar hier zijn ze dus ruimschoots in geslaagd!

Het Grote Geschiedenis Doeboeka
Los de geheime code op, hoe spannend wil je het hebben?

Het Grote Geschiedenis Doeboek is ideaal voor vakantie, maar ook buiten de vakanties door kan je uren spenderen met lezen, puzzelen en geheime codes kraken. Het is een fantastisch boek dat uitnodigt tot creativiteit en daarnaast ook nog eens hartstikke leerzaam is. Het boek gaat nu naar mijn neefje (9 jaar) die binnenkort op vakantie gaat, ik ben héél benieuwd wat hij er van vindt.

Ik wil graag Historisch Nieuwsblad bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “Het Grote Geschiedenis Doeboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *