Spanning

De buitenstaander | Stephen King

Stephen King is zijn pensioengerechtigde leeftijd al ver voorbij, maar over het stoppen met schrijven wil hij nog niets horen. De buitenstaander is zijn nieuwste boek, een dikke pil van maar liefst 600 pagina’s dik. Het gaat over een lugubere moord en een dader die de dader moet zijn, maar gewoonweg niet kán zijn.

De buitenstaander | Stephen King

Frank Peterson wordt op zeer gewelddadige wijze vermoord in een klein stadje in Oklahoma. Alles wijst naar één verdachte, Coach T. ofwel Terry Maitland. Dit gerespecteerde lid van de samenleving is op de plek des onheils door verschillende mensen gezien. Hij wordt dan ook door rechercheur Ralph Anderson met veel machtsvertoon publiekelijk gearresteerd. Het zet de gemoederen in het kleine dorpje Flint City op scherp; iedereen wil coach T. aan de schandpaal genageld zien. Gerechtigheid wordt geëist.

Na de arrestatie blijkt echter dat Terry Maitland de moord niet gepleegd kán hebben, hij was op een andere locatie en ook daar is keihard bewijs voor. Met andere woorden; beide partijen beschikken over een alibi. De verwarring is groot, wat is er gaande?

De buitenstaander

Het boek begint als een heerlijke politieroman. Er is een moord gepleegd, de verdachte wordt opgepakt en er wordt meer bewijs verzameld. Naarmate het verhaal vordert sijpelt het bovennatuurlijke steeds meer tussen de regels door. Het is onmogelijk dat Terry op twee plekken tegelijkertijd geweest kan zijn maar wat is er dan vredesnaam aan de hand?

Om die vraag beantwoord te zien krijgen, houdt King je aan zijn pagina’s gekluisterd. Dit doet hij door die 600 pagina’s op te delen in kleine hoofdstukken en een continue afwisseling in vertelperspectief door te voeren. Als rasechte verhalenverteller weet hij als geen ander hoe een verhaal boeiend gehouden moet worden. Ik wilde dan ook niets anders dan doorlezen, doorlezen en doorlezen. Want ik wilde zó graag weten wat of wie de moord had gepleegd, maar bovenal hoe hij dat heeft gedaan.

Niet geloofd worden

Dat het iets te maken had met het bovennatuurlijke wordt al snel duidelijk, het is ook niet verrassend voor de mensen die het werk van King een beetje kennen. Deze toevoeging zorgt ervoor dat het nog spannender wordt. En eigenlijk vind ik het verhaal wel een beetje vergelijkbaar met IT. Het gaat om een lugubere moord, een man die op de plaats delict is gezien zegt alleen dat hij het niet geweest kan zijn. Maar er is niemand die hem gelooft en daar zit volgens mij de angst: dat je iets engs ziet of meemaakt en er is niemand op de wereld die je gelooft. Iets wat niet te verklaren is.

Hoewel De buitenstaander ontzettend spannend is, had ik toch echt meer van de plotwending verwacht. Het is wat saai, zeker wanneer je dit vergelijkt met de spanningsboog naar de plot toe. Ook valt King hier en daar wat in herhaling. Ik ergerde mij er nog niet aan, maar het viel mij wel op. Dit gebeurt vooral in het eerste gedeelte van het boek.

Ben ik te voorbarig om te zeggen dat ik benieuwd ben naar de film?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *