Romans en literatuur

De acht bergen | Paolo Cognetti

Afgelopen maand hadden wij het geluk dat we twee weken in het prachtige Italië mochten doorbrengen. Een land waar ik meer van wil weten, zeker meer van wil zien en meer over wil lezen. Bij uitstek zijn dit allemaal perfecte redenen om te beginnen met de kaskraker De acht bergen van Paolo Cognetti.

De acht bergen van Paolo Cognetti

Italiaanse Alpen

De acht bergen speelt zich af in de Italiaanse Alpen. Pietro verblijft iedere zomer met zijn ouders in het bergdorpje Grana. In het dorpje ontmoet de 11-jarige Pietro een leeftijdsgenootje met de naam Bruno. Het verschil tussen de jongen is groot, Pietro is namelijk het stadsleven gewend terwijl Bruno opgroeit in een afgelegen bergdorpje. Hoe verschillend ze ook zijn, de jongens trekken hele zomers met elkaar op. Ze maken lange en intensieve bergwandelingen, verzorgen de koeien van Bruno’s familie en gaan op avontuur zoals jongens van die leeftijd doen.

De ouders van Pietro hebben een voorliefde voor bergen. Ze genieten van het landschap, de stilte en de rust die daar overheersen. Het stadse leven maakt Pietro’s vader een andere man: gefrustreerd, geïrriteerd en nors. Wanneer ze in de bergen verblijven is hij een andere vader, hij leeft helemaal op wanneer hij de bergen kan beklimmen. Competitiedrang zorgt voor een continue uitdaging voor hem, want het lijkt hem niet om de bergwandeling alleen te gaan maar om het einddoel. Het moet altijd sneller én vooral beter dan de andere bergwandelaars gaan. Dit terwijl Pietro juist meer kan genieten van de wandeling, de omgeving en de verbondenheid die hij voelt met zijn vader.

Het verleden is dalwaarts, de toekomst is bergopwaarts

Pietro en Bruno worden ouder en op een gegeven moment verliezen ze elkaar uit het oog. Door een gebeurtenis komen ze elkaar weer tegen. Het lijkt alsof het nooit veranderd is. De onuitgesproken vriendschap blijkt nog steeds zo sterk als voorheen terwijl hun levens net zo verschillend zijn gebleven. Zo leeft Pietro een reizend leven en is Bruno altijd in Grana gebleven. Hij zal daar ook nooit vertrekken. Qua karakter lijken ze wel op elkaar, maar hun kijk op de vader van Pietro is anders want ze kennen hem allebei op een andere manier. Het zorgt voor Pietro voor twijfel, wie was zijn vader nou echt? De liefde voor de bergen lijkt haast de enige overeenkomst.

Onvoorwaardelijke vriendschap

Paolo Cognetti heeft met De acht bergen een prachtige, ingetogen roman geschreven over een ontdekkingstocht naar jezelf, over familierelaties en onvoorwaardelijke vriendschap. Dit op basis van een prachtig decor van de Italiaanse Alpen. Cognetti kan namelijk de omgeving, de natuur en de intensieve bergwandelingen zo beeldend beschreven dat ik na twee weken doorbracht te hebben in het prachtige Italië ik mij geen betere voorstelling maken van Italiaanse Alpen.

Hij beschrijft het Italiaanse leven van Pietro en Bruno authentiek en ingetogen, zonder dat de lezer erdoor overrompeld wordt. Er is geen spanning, het verhaal wordt sluimerend verteld zodat je rustig meevaart op een bijzonder verhaal.

Tijdens de uitputtende bergwandelingen ontdekt Pietro een geheim van zijn vader, wat hem met een enorm schuldgevoel heeft opgezadeld. Wanneer hij de bergen beklimt voelt hij zich verbonden met zijn vader, zijn échte vader die was zoals hij in de bergen was. En niet die onbekende man uit de stad. Het leven staat niet stil, zelfs niet in de prachtige Italiaanse Alpen waar de mooie, grote lariksen groeien.

2 thoughts on “De acht bergen | Paolo Cognetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *