Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #7

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Komende maand komen er drie boeken uit waar ik erg nieuwsgierig naar ben (en eigenlijk nog tig meer die ik ooit zou willen lezen, maar het leek me handig om een top te maken ;-)).

Joachim Meyerhoff – Zonder paniek geen paradijs

Eerder las ik Ach deze leegte, deze verschrikkelijke leegte en Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest en ik vind hem een intrigerende schrijfstijl hebben (net zoals zijn titels eigenlijk). Dit is zijn vierde autobiografische boek. Nadat we eerst  hebben kunnen lezen hoe hij opgroeit op een psychiatrische instelling en een bijzondere tijd beleeft aan de theaterschool is hij nu een jonge onsuccesvolle acteur. Als hij Hanna ontmoet is er tenminste één ding in zijn leven dat de goede kant op lijkt te gaan. Maar dan ontmoet hij ook Ilse en Franka. De vraag is: kan dit allemaal goed gaan? De omslag verklapt het antwoord al: nee…

Uitgever: Signatuur
ISBN: 978-90-5672-607-2
Prijs: €21,99

Dore van Duivenbode – Mijn Poolse huis

Mijn Poolse huis is wederom een boek over De Tweede Wereldoorlog. Het blijft toch een onderwerp dat mij blijft fascineren doordat er zoveel psychologische wendingen en onvermijdelijke emoties mee zijn gemoeid. Daarnaast is het een geschiedenis dat nooit vergeten mag worden.

Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Ik ook niet. We bezochten het kamp trouwens lang geleden, graag zou ik er nog eens heen gaan met mijn kinderen (wanneer ze wat ouder zijn). Ik vond het zo indrukwekkend, een prachtige plek (het wat een stralende lentedag) met zo’n naargeestige sfeer.

Dore van Duivenbode brengt vanaf haar jeugd vakanties door in hun familiehuis in Auschwitz. Pas later wordt zij zich bewust van de gruwelijke geschiedenis. Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het verkommerde familiehuis verkopen en zich losmaken van wat haar aan Polen bindt. Voordat ze definitief afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze leven met het beladen verleden.

Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044540055
Prijs: €19,99

Kirstin Harmel – Jij kan me helpen

In Jij kan me helpen komen de levens van drie verschillende personen samen tijdens De Tweede Wereldoorlog. Zo is er de pasgetrouwde Ruby die in 1939 in Parijs aankomt. Het Joodse meisje Charlotte Dacher is elf jaar wanneer de Duitse tanks Parijs binnenrijden. Tot slot is er de jonge piloot Thomas Clarke van de Britse Royal Air Force die ook in Parijs terechtkomt.

Doordat hun levens samenkomen blijkt dat elk van hen iets heeft dat de anderen de moed geeft om door te vechten. Ook al alles verloren lijkt.

Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789402310429
Prijs: €15,-

In augustus verschijnen bij Meulenhoff ook Alle namen en Het Schijnbestaan van José Saramago. Die lijken mij allebei ook érg mooi, maar ik moet nog steeds De stad der blinden lezen ;-)

 

3 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #7

  1. Omdat je graag over de 2de WO leest, denk ik dat dit boek echt iets voor jou is: Mijn gewonde hart; het leven van Lilli Jahn, 1900-1944 Martin Doerry Wij lazen het met de leesclub, maar ik kan om de een of andere reden de recensie op mijn blog niet meer vinden. Het is te leen via de bieb als gewoon en als luisterboek. “Briefwisseling tussen de leden van een Duits-joods gezin dat door de nazi-dictatuur uiteen wordt gerukt. De kinderen en hun moeder, Lilli Jahn, schrijven elkaar brieven over hun dagelijkse lotgevallen, totdat Lilli uiteindelijk in Auschwitz omkomt.” Ik vond het heel indrukwekkend. Het is een echt gebeurd verhaal.

    1. Bedankt voor de tip Jannie, ik heb het boek meteen gereserveerd bij de bibliotheek. Het lijk me inderdaad een boek dat ik graag lees. Ik vind de verhalen altijd zo indrukwekkend en kan er helemaal in opgaan, hoe naar ze eigenlijk altijd ook zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *