Algemeen

5 x tips om het lezen te stimuleren

Ieder kind is anders. Dat zie ik het best bij mijn eigen kinderen. Waar mijn zoon totaal niet verlegen is en altijd enthousiast, is mijn dochter wat terughoudender. Zij is op haar beurt verbaal erg sterk. Ze zijn allebei zoals ze zijn en dat is prima! Ieder kind is dus anders. Afgezien van de karaktertrekken zit het ene kind graag met een puzzel aan tafel en is de ander aan het graven in de zandbak. Voor alle (jonge) kinderen is echter het stimuleren van lezen belangrijk. Waarom? Dat leg ik in deze blogpost verder uit.

Eigenlijk had ik deze blogpost al klaar staan voor publicatie toen in de Volkskrant een alarmerend bericht verscheen. Steeds minder jongeren lezen. Uit cijfers blijkt dat in 1975 Nederlanders gemiddeld 6,5 uur per week boeken lazen. In 2011 was dit teruggelopen naar 2,5 uur. Nu blijkt dat 40% van de jongeren ‘wel eens’ een boek leest en de jongvolwassenen maar 49%.

Ik schrik daar toch wel een beetje van, maar begrijp dat het voor jongeren ook niet vanzelfsprekend is om een boek te lezen terwijl je zoveel afleiding om je heen hebt. Het snelle internet, televisie (Netflix) en smartphones. Alle informatie, de nieuwste spelletjes en de leukste series staan voor je klaar. De verleiding is groot.

Daarom lijkt het mij belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd vroeg met lezen in aanraking te laten komen. Met deze blogpost wil ik niet belerend overkomen, maar juist een extra stimulans geven.

Boekenkast kinderboeken
De boekenkast van de kinderen (inclusief mijn gesigneerde exemplaar van Ezelsoor van Dick Bruna waar ik héél trots op ben).

Waarom is lezen belangrijk voor kinderen?

Basis voor school

Ten eerste is het natuurlijk een goede basis voor school. Wanneer je met de kind veel leest, verbetert dat zijn woordenschat, leesvaardigheid en taalvaardigheid. Dit zal vast niet op iedereen helemaal van toepassing zijn. Wij lazen dagelijks samen met onze zoon veel prentenboeken, maar zijn spraak liep wat achter. Met behulp van de logopediste is dat aardig bijgetrokken. Zijn woordenschat was erg goed. Het is nu een echte kletskous geworden. Sinds kort is hij erg geïnteresseerd in verkeersborden en pictogrammen. Al die vragen die je op je af krijgt gevuurd!

Fantasie

Door te lezen ontwikkelt een kind fantasie en inlevingsvermogen. Aspecten die hij of zij kan gebruiken tijdens het spelen! Het maakt het spelen met een stapeltje verkleedkleren veel leuker wanneer het kind zich helemaal kan laten gaan in zijn rol. En wat is nu leuker om te zien wanneer je kind zichzelf goed kan vermaken?

Samenzijn

Tot slot vinden kinderen het fijn om samen te zijn, dus is een boekje lezen (en het over het verhaal hebben) een goed moment om dit te doen. Ik persoonlijk merk dat wanneer ik met één kind lees dit veel rustiger en met meer aandacht gaat dan met twee kinderen. De een vindt het boek niet leuk, de ander is afgeleid, de ander kan het niet goed zien etc. etc. Nu splitsen wij ons ‘s avonds vaak op en lezen we in bed afzonderlijk nog een boekje voor. Op deze manier gaan onze kinderen in ieder geval een stuk rustiger naar bed.

Hoe kan je lezen stimuleren?

Niet ieder kind zal even snel enthousiast worden van het lezen van een boek. Alhoewel ik denk dat ieder klein kind het sowieso interessant en leuk vindt. Het is daarnaast ook maar net de toon die de muziek maakt. Hieronder geef ik 10 tips hoe je het lezen kunt stimuleren:

1. Laat je gaan

Goed, de ene voorlezer zal de ander ook niet zijn maar probeer een creativiteit en enthousiasme te gebruiken. Lees niet zo monotoon voor dat het saai wordt. In het boekje van Gonnie en Gijsje verhogen wij bijvoorbeeld altijd ons volume en dat wordt met zoveel enthousiasme ontvangen dat de kinderen zelf bij voorbaat al meedoen. Maar niet alleen volume kan een verhaal leuker maken, leef je in en doe bijvoorbeeld alsof je ook verbaasd bent, angstig of dat je schrikt. Je voelt de aandacht versterken: succes verzekerd!

2. Interactie

In een prentenboek staan bijna altijd mooie illustraties. Wijs de plaatjes aan, benoem de dingen die je ziet en stel er een vraag over. Sommige prentenboeken zijn hier speciaal voor gemaakt. Zo heeft Boer Boris van Ted van Lieshout op iedere pagina altijd een muisje en een merel verstopt en gebeurt er altijd wel íets.

3. Praat over boeken

Lees niet alleen boeken, maar praat ook over boeken. Ga met elkaar naar de bilbiotheek en sluit bij zoveel mogelijk activiteiten aan die worden georganiseerd. Er worden bijvoorbeeld regelmatig voorleesuurtjes georganiseerd die ontzettend leuk zijn. Vaak kunnen kinderen nadien nog wat knutselen of tekenen en krijgen wat lekkers.

4. Lees niet alleen boeken

Boeken zijn er om te lezen, maar in de wereld zijn nog zoveel meer dingen die je kunt lezen, begrijpen of bespreken. Zoals ik hierboven ook had gezegd, is onze zoon momenteel helemaal gefocust op pictogrammen en verkeersborden. Hij wil zo graag begrijpen wat ze allemaal betekenen. Zo ontleden we ook geregeld een pak boter of rol beschuit. Er staat veel informatie, zoals leuke wetenswaardigheden, op die hij niet weet.

5. Het moet leuk blijven

Tot slot, houdt het vooral leuk! Als het een ‘moetje’ wordt, is het al snel over. Probeer verschillende manieren om een boek te lezen, maar accepteer ook wanneer je kind er gewoon geen zin in heeft. Maar blijf het gerust proberen, zonder al te veel aan te dringen.

Boekstart

Boekstart

Als fervent lezer wil ik het lezen graag overbrengen op mijn kinderen en daarom doe ik alles wat binnen mijn invloedssfeer ligt. Zo heb ik ze al vanaf jongs lid gemaakt van de bibliotheek (tot 18 jaar gratis!) en kregen ze allebei een Boekstart koffertje mee naar huis. Hierin zaten destijds een knisperboekje van Guido van Genechten (helaas helemaal ‘opgeknisperd’ en een cd van Dirk Scheele (grijs gedraaid en nog steeds draaiende). Dus is je kindje nog geen lid en niet bekend met Boekstart? Kijk dan snel op de site of jouw gemeente aansluit.

1 thought on “5 x tips om het lezen te stimuleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *