Romans en literatuur

Noordwaarts van Willy Vlautin

Een paar maanden geleden las ik het prachtige boek Laat me niet vallen van Willy Vlautin. Ik was zo overrompeld door het contrast wat hij creëert in het boek. Het verhaal dat rauw en hard is, wordt op een gevoelige en verfijnde wijze verteld.

Ik was benieuwd of dit ook het geval was in het boek Noordwaarts en leende het bij de bibliotheek.

Noordwaarts

Net zoals in Laat me niet vallen gaat het in Noordwaarts om een personage met een ontzettend laag zelfbeeld. Dit keer gaat het over de jonge Allison Johnson. Ze is eenzaam, heeft een agressief vriendje dat nogal rechts extremistisch is en onder de streep gewoon een domme flierefluiter is. Samen gaan ze feestjes af, waarna het altijd verkeerd afloopt. Zo heeft Allison door de alcohol vaak een black-out en krijgt haar vriendje losse handjes. Het lijkt een destructieve vicieuze cirkel te zijn waar ze in vast zit. En als kers op de slagroom is ze ook nog eens zwanger.

De laatste druppel laat de emmer overlopen en Allison blijkt een dapper meisje te zijn, want ze besluit – zonder iemand in te lichten – de benen te nemen naar Reno. Ze wil werken, de baby krijgen en ter adoptie afstaan en een eigen leven opbouwen. Het lukt haar aardig, want ondanks het verdriet om haar baby weet ze zich staande te houden in de harde wereld. Ze ontmoet mensen, in een stad waar ze werkelijk waar niemand kende. Ze laten haar zien dat het leven anders kan zijn, dat het leven voor niemand makkelijk is. Iedereen heeft zijn eigen sores, problemen of onzekerheden. De persoon waarop ze altijd terug kan vallen is acteur Paul Newman. In haar hoofd roept ze hem altijd op als ze zich rot voelt.

‘Paul Newman?’

‘Elke keer als ik me zorgen maak of als mijn angsten beginnen op te spelen, dan denk ik aan Paul Newman. Soms is het moeilijk om hem hier te krijgen, maar meestal komt hij wel. Sinds die zomer is het altijd zo geweest’.

Hij helpt haar door donkere tijden en weet haar extreem lage zelfbeeld op te krikken. Samen met Dan Mahony en collega Penny laat hij zien dat de wereld ook anders kan zijn. Een plek waar je van kunt houden in plaats van het te verafschuwen of te vrezen.

Knokken voor een plekje in de wereld

Net als Horace uit Laat me niet vallen is Allison een knokker. Hoewel Horace dit letterlijk doet om een kampioen te worden, neemt Allison andere beslissingen om als overwinnaar uit de bus te komen. Ik vond het opvallend dat zo’n jong en naïef (zo komt ze over) meisje dit weet te realiseren. Onder die naïeve houding schuilt een intelligent meisje dat weet wat ze wil en ook precies weet wat ze niet wil. Het is de harde wereld waarin ze een plekje moet veroveren en door die naïeve houding lijkt dit een onmogelijke taak. Maar in de kern blijkt Allison wel een echte knokker te zijn. Het thema waar Vlautin dus vaker mee gewerkt heeft en waarin hij wederom op een – ogenschijnlijke – eenvoudige wijze het verhaal met gevoel heeft gedoseerd en verfijnd.

Het doel is een gelukkiger leven en om dat te bereiken moet men ‘noordwaarts’ gaan. Uit Texas, weg van de problemen en gevaren. Noordwaarts is een boek over de zoektocht naar een beter leven, een zoektocht die alleen voor de échte knokkers kans van slagen heeft. Een zoektocht naar een wereld waar je van kunt houden, met mensen waar je van kunt houden. Een wereld waarin je van jezelf durft en kan houden. Prachtig werk door Vlautin, een auteur waar ik eigenlijk een beetje fan van geworden ben…

4 thoughts on “Noordwaarts van Willy Vlautin

  1. Hi!
    Ik ben door ‘Laat me niet vallen’ in één klap Vlautin-fan geworden. Wat een impact had dat boek zeg! Ik vind ‘Lean on Pete’ (De ruwe weg) ook heel mooi. Nog twee boeken van hem te gaan!
    Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *