Non-fictie

Ik heb een vraag van Bart Coenen en Stephanie Dehennin

‘Waarom stoppen we?’ ‘Waarom gaat die auto die kant op?’ ‘Waarom moet papa werken?’ Waarom, waarom en waarom. Dit is de fase waar onze zoon zich momenteel in bevindt. Hij wil het allemaal begrijpen en snapt soms niet dat ik ook niet alles weet (moeders weten trouwens wel alles beter).. Ik weet bijvoorbeeld niet wie er jarig is wanneer er bij een huis allemaal slingers hangen en waar iemand op de fiets naar toe gaat.

Ik heb een vraag van Bart Coenen en Stephanie Dehennin bundelt de meest uiteenlopende vragen van jong en oud die zijn verschenen op een wetenschapssite. Kijk, hiermee kan ik mij enigszins goed voorbereiden op de vragen die komen gaan.

Dit fijn vormgegeven boek staat boordevol vragen. Vragen die ik zelf ook had kunnen bedenken (maar dus nooit heb gedaan) en onderwerpen waar ik zelf nog nooit bij heb stil gestaan. Bijvoorbeeld waarom de lucht blauw is en waarom we ons geld in een spaarvarken doen en niet in een ezel.

Gek eigenlijk hoe veel dingen vanzelfsprekend lijken, maar het moet toch ergens vandaan komen?

Ik heb een vraag

De vragen zijn dus geselecteerd uit de vele vragen die via de wetenschapssite binnen zijn gekomen. Hierdoor is het een divers scala aan onderwerpen, want het zijn vragen die gesteld zijn door oudere mensen maar ook door jonge kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vraag waar het politiekantoor van Mega Mindy staat :-)

De vragen worden kort beantwoord door wetenschappers zonder dat het erg ingewikkeld wordt. Het boek is opgedeeld in verschillende categorieën zoals Filosofie & Moraal, Kunst & Taal, Economie & Recht etc. Het begin van een nieuwe categorie wordt aangeduid door middel van een prachtige illustratie.

Deze categorieaanduidingen zijn niet de enige illustraties in het boek. Het boek staat er namelijk vol mee. Het zijn illustraties of het antwoord op een vraag mee aan te vullen, of juist ter afwisseling. Dit zorgt ervoor dat het boek geen saai boek wordt, maar een feest voor het oog.

Wij zijn nog lang niet uitgelezen, want er is zoveel te zien en zoveel te begrijpen. Eigenlijk kan ik geen enkel verbeterpunt benoemen. Ik heb een vraag is een prachtig tijdloos boek voor mensen, jong én oud, die nieuwsgierig zijn naar de wereld om zich heen.

Graag wil ik Uitgeverij Halewyck bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *