Persoonlijk

De dag nadat ik ontslag nam

Ik sliep die nacht voor het eerst sinds lange tijd als een roos. Ein-de-lijk had ik de knoop doorgehakt en mijn ontslagbrief ingediend. Het hoge woord was er een week daarvoor al uit, maar men wilde mij nog bedenktijd geven om mijn beslissing te overwegen.

Die week heb ik gepiekerd en getwijfeld, maar wanneer je het al hebt benoemd is de beslissing eigenlijk ook al genomen. Vanaf dat moment overheerst verdriet en opluchting. Geen spijt trouwens, want wie niet waagt wie niet wint.

De reacties variëren van begrip, verbazing en op een rare manier bewondering. Veel collega’s herkennen zich in mijn redenen. Dat is best treurig vind ik, maar het zorgt er ook voor dat ik besef dat het niet aan mij ligt. De mogelijkheid om zomaar ontslag te nemen zonder dat je iets anders hebt, is niet voor iedereen weggelegd. En ik besef des te meer dat ik erg veel geluk heb dat ik die mogelijkheid wel heb.

Ik had het dus totaal niet naar mijn zin op mijn werk. Iets wat ik na een paar weken al in de gaten had. Op dat moment wilde ik het jaar volmaken, omdat ik altijd van mening was dat je dan pas een conclusie kan trekken of je iets bevalt of niet.

Ik heb het 5 maanden volgehouden.

Overpeinzing op de Sallandse Heuvelrug

Negen jaar lang heb ik bij mijn eerste werkgever gewerkt. Ik kwam binnen op mijn 25e, kreeg prachtige kansen en uitdagingen om mijzelf te ontwikkelen. Ook leerde ik mijn vriend kennen, maakte twee zwangerschappen door en hield er twee goede kennissen en/of vriendinnen aan over. Ik heb de afgelopen tijd al vaker gezegd; ik heb daar 8 jaar met plezier gewerkt en één jaar met minder plezier. Toen was het tijd om verder te gaan.

Ik was dan ook al een tijd op zoek naar een andere baan. Een baan met meer betrokkenheid van collega’s en management, maar ook een baan waar ik mijn werkplezier weer kon vinden. Ervan overtuigd was ik, dat ik het hier wel kon vinden.

Zonder verder in te gaan op de redenen, het feit blijft dat ik mijn draai niet kon vinden. Ik sliep slecht, was mopperig en humeurig en kon de tijd dat ik op het werk was wel wegkijken. Ha, ik vluchtte regelmatig naar de Kringloop op de hoek en kocht de meest prachtige tweedehands boeken. Kijk, dát was het voordeel. Maar op deze manier wil ik niet werken. Ik wil met plezier werken, in een leuk team waar je samen met enthousiasme een doel nastreeft.

Het werd thuis al vaker gezegd ‘Neem dan gewoon ontslag’. We maakten wel vaker een berekening. Het kon allemaal, maar ik wilde niet afhankelijk zijn van een ander. Want ja, ontslag nemen = nul inkomsten. En ik houd nogal van, eh…. uitgeven.

Maar goed, nu is het dan zover. Nog drie dagen ‘werken’ en dan zit het er op. We gaan meteen op vakantie en daarna heb ik dus zeeën van tijd. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Wie weet ga ik weer studeren, wie weet rol ik wel in een andere baan, maar één ding weet ik zeker: collega’s, betrokkenheid en met veel plezier en enthousiasme je werk kunnen doen is zó belangrijk. Ik hoop dat ik mijn wrok kwijt kan raken en mijn enthousiasme weer kan vinden.

18 thoughts on “De dag nadat ik ontslag nam

 1. Herkenbaar. Ik werkte zes jaar met veel plezier bij een bedrijf, maar was toe aan iets anders. Vol enthousiasme ergens nieuw begonnen, maar al in de eerste week twijfels. Toch besloten om het nog even aan te kijken. Maar al snel werd het duidelijk dat het hem echt niet ging worden (vooral inhoudelijk qua werk). Helaas niet de luxe om op te zeggen en het duurde een tijd voor ik iets nieuws had, dus uiteindelijk ongeveer een jaar gezeten (en gek genoeg waren zij enorm tevreden over me), waarvan zeker een half jaar iedere dag met tegenzin. Uiteindelijk toch wat nieuws gevonden en daar werk ik nu al weer een jaar met enorm veel plezier. Maar weet nog heel goed hoe vervelend die periode was.

  De hele dag de tijd wegkijken zoals jij zegt vreet energie. Meer nog wel dan de hele dag (met plezier) hard werken. Ik hoop dat je tijdens je vakantie even de tijd neemt om weer op te laden. En natuurlijk dat je weer snel iets vindt waar je beter je draai kunt vinden.

  1. Gek hè dat je in de eerste week al twijfels kan hebben. Ik had dat dus ook, terwijl ik dit echt niet verwacht had. Knap van je dat je het nog een jaar hebt volgehouden, wat zal dat een vervelende periode zijn geweest.

   En natuurlijk fijn dat je nu een baan hebt waar je met zoveel plezier werkt!

 2. Ik zal je niet opzadelen met mijn vervelende werkervaringen, maar ik kan je heel goed begrijpen. Het komt goed! Weet je wel hoe fijn het is meer tijd voor je kindjes te hebben voorlopig? Je zult je niet vervelen. En natuurlijk komt er weer iets op je pad, soms zomaar onverwacht. Studeren is ook heerlijk! Open universiteit bv. Daar is zoveel keus, ongeacht je vooropleiding. Maar eerst fijn op vakantie zonder zorgen. Geniet ervan met zn viertjes!

  1. Dank je Jannie, ondanks dat ik er ook naar uitkijk, zie ik ook een beetje op tegen die lange zomervakantie. Nou ja, vervelen zal ik mij inderdaad niet. We zoeken de leuke dingen wel op! Ik had ook al gekeken bij de OU, ik zie daar zoveel leuks. Maar eerst even alles laten bezinken en dan kijken hoe ik verder ga.

 3. Helemaal mee eens en ook erg herkenbaar voor mij. Ik heb vier jaar ergens gewerkt en ben daar “opgestapt”. Het was een moeilijke beslissing maar voelde mij zoveel beter toen ik de knoop had doorgehakt.
  Ik hoop voor jou dat je een job vindt die je echt graag doet.

 4. Ik ben blij dat je je nu al zoveel beter voelt! Geniet de komende tijd lekker, mijmer lekker over je toekomst en alvast heel veel plezier toegewenst tijdens je vakantie.

 5. Zolang je maar beseft dat je in een luxe positie verkeert. Iemand zonder partner kan zich dit niet veroorloven, de huur of hypotheek moet gewoon betaald worden, dan kan je niet zeggen ik neem ontslag en zie wel even. Ik gun je van harte dat je uiteindelijk weer leuk werk vindt en trouwens het is beter niet afhankelijk te zijn van iemand anders inkomen. Maar dat zal je zelf ook wel bedacht hebben. Succes verder.

  1. Ik besef mij heel goed dat ik in een luxe positie verkeer, daar ben ik ook hartstikke blij om. Tuurlijk verandert er thuis ook veel, vriend gaat weer fulltime werken en de opvang van de kinderen wordt minder. Zoon gaat straks naar de basisschool dus dat scheelt al opvang. Zo komen we er samen wel uit. Het liefst wil ik ook werken, ik hoop dan ook dat er snel wat op mijn pad kom waar ik dat met plezier mag doen.

 6. Ik heb al 3 keer iets getypt en elke keer druk ik weer ergens verkeerd op en ben ik het weer kwijt haha. Het is laat ofzo.

  Maar ik wilde zeggen dat ik het knap vind dat je de knoop hebt doorgehakt. Daar moet je ook sterk voor in je schoenen staan. Zeker als je iemand bent die graag werkt, en zo iemand ben jij ook wel.

  Geniet van je vakantie. Geef jezelf de tijd om het nog een plekje te geven en dan komt er wel weer wat op je pad. <3

 7. Ik kan alleen maar zeggen: Super, dat je een beslissing hebt kunnen nemen!
  De eerste stap naar de rest van je leven is genomen en ik wens je succes en vooral plezier met wat je ook gaat doen. Een warme groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *