Algemeen

4 x boeken om in Italiaanse sferen te komen

Bella Italia! Momenteel genieten wij met volle teugen van onze vakantie in het prachtige Italië. Voor mij zelfs de eerste keer dat ik dit land bezoek. We zijn overal ter wereld geweest, maar een gedeelte van Europa hebben we voor de komende jaren bewaard. Wanneer ik aan Italië denk, dan denk ik aan het heerlijke ijs, de lekkerste krokante pizza’s, prachtige authentieke steden. Ook denk ik (helaas) aan Berlusconi en (minder helaas) de maffia. Maar welke boeken doen mij aan Italië denken?

Peschiera del Garda

Ik kan – en wil – er niet om heen. Voor de beste tips qua Italiaanse literatuur moet je echt een bezoek brengen aan de blog van mijn collega-boekenblogger Chantal. Zij is afgestudeerd in deze richting en weet op enthousiaste wijze de meest prachtige boeken van Italiaanse bodem voor je uit te lichten (TIP)!

Zelf kom ik aan een bescheiden lijstje van vier boeken (ik moet hóógnodig meer tips van Chantal gaan lezen, zoals De Acht bergen van Paolo Cognetti).

De IJsmakers van Ernest van der Kwast

Ik weet het, het is geen boek van een Italiaans schrijver maar het doet mij zo naar het heerlijkste ijs van Italië snakken. Het gaat namelijk over de familie Talamini uit Venas di Cadore. Giovanni is een van de gezinsleden en eigenlijk geboren en getogen om het familiebedrijf voort te zetten. Zijn liefde en passie ligt echter bij poëzie en wanneer hij zijn hart volgt, ontstaat er een onzichtbare breuk tussen hem, zijn broer Luca en zijn ouders die met overgave in Italië nieuwe smaken ijs uitproberen en de ijssalon in Rotterdam runnen. Ook credits voor voorlezer Sander de Heer, want hij weet op magistrale wijze het Italiaanse accent na te bootsen.

De Peetvader – Mario Puzo

De Peetvader (bekender onder The Godfather) is één van de weinige boeken waarvan ik de film eerder zag. En toch kon de film het boek op geen enkel moment overtreffen. Wat een fan-tas-tisch boek! Ik vind het zo mooi om mezelf onder te kunnen dompelen in de wereld van de grootste maffiabazen uit Italië. Hoewel de grootste schurken ooit zijn, wil je graag meer lezen over hun spannende levens.

Zo God het wil van Niccolo Ammaniti

Ammaniti is voor mij een van de bekendste auteurs van Italië. Om eerlijk te zijn ken ik er ook niet zo heel veel, er is dus veel werk aan de winkel. Maar ondanks deze klus weet ik wel dat de boeken van Ammaniti echt prachtig zijn. Ook dit boek – Zo God het wil – raakt je. Het gaat over Christiano die opgroeit bij zijn alcoholistische vader Rino. Zijn moeder is hij al langere tijd uit het oog verloren en samen met zijn vrienden beraamt hij een gevaarlijk plan om aan geld te komen.

Elena Ferrante – De geniale vriendin

Het eerste boek in de reeks van Elena Ferrante, De geniale vriendin. Ik las het en moest echt even wennen aan de schrijfstijl en het verhaal, maar Ferrante weet op meesterlijke wijze een setting te creëren waar de personages perfect in passen. Mede door Lidewijde kon ik dit boek veel meer waarderen, het is maar net waar je bij het lezen van een boek op let. Het broeierige, arme maar levendige Napels in de jaren ’50/’60 van de vorige eeuw. Ze weet het zo beeldend te beschrijven dat je de authenticiteit van Napels haast kunt voelen en proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *