Spanning

Wildernis van Jane Harper

De droogte van Jane Harper vond ik één van de betere boeken die ik vorig jaar las (of nou, luisterde). Ik was erg verrast door de sluimerende spanning en goede verhaallijnen. Dit jaar verscheen Wildernis, een thriller over vijf vrouwen die op tocht gaat in het oerwoud van Australië, maar met vier terugkomen.

Teambuilding

Vijf collega’s van Baily Tennants gaan op survivaltocht in het Giralanggebergte. Een dichtbegroeide oerwoud in Australie. Met frisse tegenzin beginnen ze aan een zware tocht van enkele dagen. Ze zijn uitgerust met alle benodigdheden voor de tocht zoals kompassen, kampeeruitrustigen, eten en drinken en een kaart waarop ze zien welke paden ze moeten bewandelen. Ze moeten zich voor zondag om 12.00 uur ‘s middags melden op het eindpunt. Parallel vertrekt de herengroep die de eindtijd ruimschoots halen. De vrouwen daarentegen laten op zich wachten, totdat ze zich eindelijk melden. Zonder Alice.

Hulptroepen worden ingeschakeld, een reddingsteam rekt meteen uit. De politie praat met de overige vier vrouwen. Het is opvallend dat hun verhaal niet waterdicht is, ook zijn er enkele gewond. Het nieuws van de vermissing van Alice is landelijk nieuws dat ook Aaron Falk hoort.

Alice is voor hem als financieel rechercheur en zijn collega Cooper belangrijk. Zij speelt namelijk een cruciale rol in een onderzoek naar fraude. Zij vertrekken dan ook meteen naar het gebergte om hun eigen onderzoek op te starten.

Rollenspel

Wie is wie en speelt welke rol? Dat was meteen de vraag die ik voor ogen had. Harper laat je namelijk meteen in het begin kennismaken met de twee groepen die op survivaltochten gaan. De verhoudingen onderling lijken gemoedelijk, soms ietwat afstandelijk. Maar dat mag natuurlijk ook, collega’s hoeven geen vrienden te zijn. Naarmate het verhaal vordert, hoe meer je erachter komt dat ieder personage wel een bepaalde invloed heeft. Of een bepaalde rol speelt, het is maar net hoe je het bekijkt.

Je krijgt namelijk een aardige blik in de keuken doordat Harper continu afwisselt in vertelperspectief. Zo komen we er achter hoe de personages over zichzelf maar ook over elkaar denken. Blijkbaar is Alice helemaal niet zo betrouwbaar en aardig als je dacht.

In Alice’ gezelschap was het alsof je een hond van een agressief ras had. Trouw wanneer het uitkwam, maar je moest altijd op je hoede zijn.

Met deze opbouw puzzelt Harper verder naar de plot, enerzijds met het verhaal van Aaron en Cooper over de zoektocht naar Alice, anderzijds volgt ze chronologisch de survivaltocht van de dames.

Spelen met de elementen

Waar Harper in De droogte nog speelde met de zinderde hitte en droogte van het Australische landschap, speelt ze nu met de elementen van het oerwoud. De setting speelt dan ook een belangrijke rol in het verhaal. Ze beschrijft op beeldende wijze de prachtige natuur van het oerwoud, maar ook de gevaren die op de loer liggen. Overgeleverd zijn aan de elementen, kan Alice dit overleven in haar eentje?

Ook in dit boek is de spanning aanwezig, maar wel op een andere manier. Ik vond bijvoorbeeld de sluimerende spanning in De droogte meer ongrijpbaar. Dit kwam ook trouwens door het niet te peilen personage Aaron Falk. In dit boek leren we hem iets beter kennen, maar hij blijft enigszins een einzelgänger (en daar houd ik wel van). Door het verwerken van actuele thema’s en de gevolgen daarvan is er naar mijn idee meer gespeeld met de setting. Want de wereld in het oerwoud is toch heel anders dan thuis en op school. Het contrast tussen deze twee wordt steeds meer zichtbaar naarmate de verhaallijnen worden blootgelegd.

Wildernis een avontuurlijk en spannend verhaal met goede verhaallijnen dat zich afspeelt in het dichtbegroeide gebied van Australië. Ik ben erg benieuwd in welke setting het volgende verhaal met Falk zich zal afspelen!

Graag wil AW Bruna bedanken voor het recensie-exemplaar.

6 thoughts on “Wildernis van Jane Harper

  1. Hmmmm ik moet De Droogte ook nog lezen, maar dat gaat binnenkort dan eindelijk eens gebeuren. En misschien deze er direct achteraan. Ik ben een beetje huiverig voor nieuwere thrillers, gezien er een soort formule toegepast lijkt te worden.

  2. Oh deze klinkt ook heel fijn! Ik heb -nogmaals dank!- heel erg genoten van De droogte. Leuk dat ook dit boek over Falk gaat. Deze gaat op mijn wil-ik-lezen-lijst :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *