Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #5

Hoe goed ik dit jaar ook van start ging, afgelopen maand heb ik vrij weinig gebakken met het lezen van boeken die ik van plan was te lezen. Ach, zo gaat het nu eenmaal. Helaas kwam ik ook echt niet door Een klein leven van Hanya Yanahihara. Ik moet er denk ik echt voor in de stemming zijn. Ook gunde ik mijzelf de rust niet om Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel geconcentreerd te lezen. Aan De stad der blinden van José Saramago had ik gewoonweg geen zin. Het klinkt allemaal wat neerslachtig, maar zo is het niet.

Afgelopen maand las ik bijvoorbeeld wel Gezien de feiten van Griet op de Beeck, het Boekenweekgeschenk van dit jaar. Ook luisterde ik in de auto naar De trooster van Esther Gerritsen en Menthol van Frank Krake, Ik leerde heel veel van het boek van Lidewijde Paris: Hoe lees ik korte verhalen? Ik werd ontroerd door Het Wolfgetal van Laura van der Haar en genoot van Hier van Joke van Leeuwen.

In april, evenals voorgaande maanden, loop ik heimelijk achter met het schrijven van recensies. Mijn hoofd zit vol, het is druk en ik kan er de rust niet voor vinden. Ik heb nog een aardige waslijst met boeken die ik nog kan bespreken, maar het liefst maak ik meteen na het lezen een bespreking, dan is het nog zo lekker vers.

Ondanks dat mijn hoofd zo druk en vol is heb een aantal boeken op het oog die ik wil lezen deze maand.

De stad der blinden van José Saramago

Het boek stond vorige maand én de maand ervoor ook al op de lijst, dus moet ik er nog meer over zeggen? ;-) Het gaat er natuurlijk voor om mijn leesuitdaging van dit jaar te halen waarbij ik mij zelf tot doel heb gesteld om 10 boeken van Nobelprijswinnaars te lezen en dit is nummer 3.

Wees onzichtbaar van Murat Isik

Dit boek heb ik pasgeleden in Groningen gekocht, samen met de leesclubvriendinnen Tessa en Bianca. Ik ben zó benieuwd naar dit boek, vooral omdat ik zoveel positieve geluiden heb gehoord!

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ‘s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen  ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Waar is ze? van Alex Marwoord

Een spannende thriller, aldus Tessa. Ik probeer het deze week al uit te lezen, zodat het straks mee kan met mijn moeder wanneer ze op vakantie gaat.

Als Coco, een van een tweeling, tijdens een familieweekend verdwijnt, ontstaat er mediahype. Haar ouders zijn rijk en ­invloedrijk, net als alle vrienden met wie ze op vakantie ­waren dat weekend aan zee. Wat is er echt met Coco gebeurd?
Twaalf jaar later komt het gezelschap weer bij elkaar voor een begrafenis. Coco’s vader is overleden en de onderhuidse spanning is voelbaar. De donkerste geheimen worden langzaam blootgelegd…

Het meisje onder de straat van Roslund en Hellström

Pasgeleden heb ik Het meisje onder de straat in de kringloopwinkel gekocht, omdat ik de boeken van Roslund en Hellström steengoed vind. Helaas is laatstgenoemde overleden, deze maand komt zelfs het laatste deel uit van een trilogie waaraan hij had meegewerkt.

Commissaris Ewert Grens en zijn collega’s worden in een razend tempo een nachtmerrie in gesleurd die hen naar de wereld onder het straatasfalt voert. Een wereld die je je nauwelijks kunt voorstellen, maar waar voormalig psychiatrische patiënten, verslaafden en zelfs kinderen huizen. Wanneer het putdeksel is gelicht, worden onze zogenaamde welvaartsstaat, verantwoordelijkheid en solidariteit dringend en razend spannend aan de kaak gesteld.

Tot slot zag ik dat Storytel ook weer een paar interessante boeken heeft uitgebracht. Zo wil ik De acht bergen van Paolo Cognetti luisteren, maar ook Oorlogskind van Mechtild Borrmann, Wat je niet weet van Karen Cleveland en De sekte van Mariette Lindstein. Keuzes, keuzes, keuzes…!

Wat zijn jouw leesplannen deze maand?

2 thoughts on “Van boekenkast tot blog #5

  1. ‘De stad der blinden’ is wel even wennen in het begin, vanwege de schrijfstijl met lange zinnen en geen witruimte. Maar het is een fascinerend boek.
    Ik ben van plan om binnenkort verder te gaan in de autobiografie van Konstantin Paustovski, nu het derde van de zes delen. Het is zo prachtig geschreven én heel boeiend, dus ik heb er veel zin in.

    1. Dat klinkt goed Lalage, ik heb Paustovski onthouden voor een moment dat ik er echt eens goed voor kan gaan zitten. Ik werd zo enthousiast van jouw besprekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *