Algemeen

5 x Waarom luisterboeken zo ge-wel-dig zijn

Is het alweer een jaar geleden? Voor mij lijkt het nog als de dag van gisteren dat de Week van het luisterboek plaatsvond. Maar het is echt weer tijd, want 9 tot 19 mei aanstaande organiseert Hebban weer de week waarin het thema Verhalen voor het leven centraal staat.

Meer informatie over deze week kunnen jullie vinden op Hebban zelf, zoals informatie over de gratis app waar een paar luisterboeken op staan (Ik kan er nét niet bij, voorgelezen door Rik van de Westelaken en Stilzwijgen wat voorgelezen wordt door Carolien Borgers) en de

Waarover schrijf ik dan wel in deze blogpost? Nou, ik geef 5 redenen waarom ik het luisteren van luisterboeken zo fijn vind. Eigenlijk maken deze vijf redenen het samen waarom ik graag naar boeken luister. Het is omdat ik dan gewoon even niets meer hoef behalve luisteren. En dat is iets waar ik vrij goed ik kan zijn. Niets hoeft, alles mag. En mocht het nou niet bevallen, dan zet ik het gewoon op pauze of pak een ander boek.

1. Any place, any time

Ik luister het liefst tijdens het autorijden, onder het doen van het huishouden en wanneer ik in de tuin aan het werk ben. Natuurlijk in alle gevallen zonder dat ik kinderen om me heen heb. Het voordeel van luisteren van een goed boek is dat het haast een plezier wordt om die berg strijk weg te werken, want ondertussen kan je bijvoorbeeld luisteren naar een spannende thriller zoals De droogte van Jane Harper (voorgelezen door Inge Ipenburg) of Koorts van Deon Meyer (voorgelezen door Sander de Heer, zie puntje 5!).

Veel mensen vragen aan mij of dat juist niet afleidt, zo’n luisterboek. Maar ik vergelijk het vaak met een situatie waarbij iemand naast je zit of staat en je een goed verhaal vertelt. Dan kan je toch ook autorijden of strijken?

2. De keuze is reuze

Hetzelfde geld natuurlijk voor een e-reader, maar een digitaal abonnement via je telefoon zorgt ervoor dat je altijd wel een aantal luisterboeken bij je hebt. Ik gebruik bijvoorbeeld al lange tijd de app storytel (nee, ik heb geen aandelen en ik werk niet met ze samen), maar die vind ik zó fijn! Het aanbod is huge en zelfs de nieuwste boeken worden al aangeboden. Het is gebruiksvriendelijk en bij voldoende gebruik vallen de kosten mee (9,99 per maand).

3. Rust in je hoofd

Bij mij zorgt het na een lange, stressvolle (werk)dag echt voor rust in mijn hoofd. Wanneer ik gewoon radio luister dan ga ik mijmeren, piekeren en denken aan dingen waar ik toch geen invloed op heb (herkenbaar dames?). Met een luisterboek waan ik mij mooi in een andere wereld en als ik dan thuiskom heb ik het werk op het werk gelaten en kan ik lekker thuis van thuis genieten.

4. Veiligheid in het verkeer

Maar Sue, is luisteren naar een boek in de auto dan niet gevaarlijk? Nee! Als ik naar mijzelf en vriend kijk, we zijn allebei goede doorrijders. We rijden niet extreem hard en onveilig, maar we rijden allebei beheerst door. Uiteraard niet binnen bebouwde kommen en kindvriendelijke buurten. Maar als we apart van elkaar naar een luisterboek luisteren, worden we niet opgejaagd en rijden juist rustiger. We hebben immers geen haast om op plek van bestemming te komen, integendeel! We willen het liefst zo lang mogelijk luisteren naar De trooster van Esther Gerritsen of het laatste deel van Harry Potter.

5. Sander de Heer

Last, but not least… Sander de Heer kan gewoon niet ontbreken in mijn lijstje. Hij is toch een van de factoren waardoor mijn leesgenot vergroot wordt. Hij is mijn favoriete voorlezer aller tijden. Sander de Heer. Wat een prachtige voorleesstem en waarmee hij perfect accenten en dialecten kan nabootsen. Zo genoot ik door hem enorm van De IJsmakers van Ernest van der Kwast (ge-wel-dig die Italiaanse uitspraak) en Alleen met de Goden van Alex Boogers. Ook Koorts van Deon Meyer heeft hij zó goed ingesproken. Stiekem lees ik alle boeken die hij heeft ingesproken. Kan ik die beste man ook ergens inhuren als privé verteller voor het slapen gaan? Voor de mensen die hem niet kennen, ga het luisteren echt waar.

Momenteel luister ik naar een boek, De vrouw in de spiegel, van Dennis Lehane; een fijn thrillerauteur (onder andere van Tenger en blond, Slapende honden en – ja van die film – Shutter Island). Niets hoeft, ik mag alles. Volkomen tevreden luister ik verder naar Tanneke Hartzuiker.

ps. Sander de Heer staat in de shortlist voor beste voorlezer. Breng meteen even je stem uit!

pps. Ik luister mijn boeken altijd versneld (x1,25), anders val ook ík in slaap.

11 thoughts on “5 x Waarom luisterboeken zo ge-wel-dig zijn

 1. Heerlijk inderdaad luisterboeken. Een paar jaar terug luisterde ik ze veel (via iTunes meestal). De laatste twee jaar weer vooral podcasts geluisterd (ook heerlijk om al die redenen die jij noemt).

  Toevallig afgelopen weekend Storytel gedownload. Fijn aanbod (veel van Bill Bryson) en soepele app. Dus die mag voorlopig wel even blijven :-)

  En een fijne stem helpt ook, ben nu, puur omdat Stephen Fry voorleest, begonnen aan de Hitchhiker’s guide to the Galaxy. Echt genieten.

  1. Ik leende ook wel eens luisterboeken via de bibliotheek, maar dat waren gewoon CD’s. Niet te doen! Oh ja, jij bent zo’n fan van Bryson! Staan er nog boeken tussen die jij niet kent (kan ik me haast niet voorstellen…).

 2. Ik vind luisterboeken nog steeds fijn (pas in december ontdekt) maar ik lees toch het liefste zelfs, vooral als ik een recensie van het boek wil schrijven, het komt dan meer binnen en een boek qua gevoel en stijl ontleden lukt mij niet met een luisterboek. Al luister ik wel naar de luisterboeken van Arthur Japin, Adriaan van Dis (omdat zij ze zelf voorlezen en ik hun stemmen zo mooi vind haha) voordat of nadat ik ze zelf gelezen heb. Enne Sander de Heer…. ook zo’n fijne stem (de boeken van Carlos Ruiz Safon leest hij zo mooi voor). Ik neem dus af en toe een ‘maandje Storytel’ :)

  1. Voor het maken van een recensie zijn luisterboeken inderdaad erg onhandig. Soms hoor ik in de auto zo’n mooie zin dat ik het probeer te onthouden, maar helaas lukt dat zelden (nou ja, nooit eigenlijk).
   Oh dan moet ik Van Dis en Japin eens proberen! Ik luisterde ooit een boek waarvan de auteur het ook zelf had ingesproken, maar vond het zo irritant. Ik weet alleen niet meer welk boek dat was..

   1. Ja precies en bij Storytel kun je wel een bookmark maken maar tsjah op de fiets of in de auto is dat niet handig haha.
    Jaa ik denk dat je Kolja van Japin mooi zal vinden, soms voelt het aan als een misdaadroman (zie mijn recensie)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *