Spanning

Nachtboot van Michael Robotham

Soms raak ik een beetje in de war van al die boeken die ik lees. Zo stond ik vorige week met Tessa in de boekhandel en ik haalde Nachtboot en Verwachting van Robotham door elkaar. Hebben jullie dat ook wel eens?

Nachtboot

In Nachtboot gaat het om Alisha Barba, een uit India afkomstige politieagente. En niet zomaar eentje, het is een volhouder, een vastbijter en doet niet onder voor de rest van haar collega’s. Helaas is ze vanwege rugletsel tijdelijk uit de running, maar Alisha is tot het uiterste gedreven om haar baan zo snel mogelijk weer op te pakken.

Alisha krijgt een briefje van haar vroegere beste vriendin. De breuk tussen hen doet haar nog steeds zeer en ze kijkt uit naar het moment om haar vriendin Cate weer te zien. Het weerzien is echter niet zoals ze zich had voorgesteld. Niet alleen dat Cate hoogzwanger blijkt te zijn, maar dat Cate tijdens een aanrijding om het leven komt. Bij het verlenen van eerste hulp blijkt Cate helemaal niet zwanger te zijn en daarnaast lijkt het ongeluk haast een doelgerichte actie te zijn.

Alisha wil de zaak onderzoeken, want waar was Cate in verwikkeld? Van haar baas krijgt ze echter te horen dat ze de zaak moet laten rusten. Maar gelukkig beschikt Alisha over een gezonde dosis nieuwsgierigheid en lef. Samen met, haar inmiddels gepensioneerde inspecteur, Ruiz start ze een onderzoek en glipt de wereld van mensensmokkel, illegaliteit en drugs binnen.

Eigenwijs met een goede dosis lef

Nachtboot is het derde boek van Robotham dat hij heeft geschreven. Ondanks dit feit vind ik zijn boeken altijd steengoed in elkaar zitten. Net als dit verhaal waarin je als lezer een lugubere en betreurenswaardige duistere wereld wordt meegesleept. Gelukkig is daar Alisha, want met haar heeft Robotham een ijzersterk personage neergezet dat het verhaal in dit geval zeker maakt. Ik houd wel van vrouwelijke hoofdpersonen die stronteigenwijs en nergens bang voor zijn. Ze drijven hun zin door en werken zichzelf behoorlijk in de nesten. Maar ja, alles voor de zaak toch? Het zorgt voor een spannende afwisseling met af en toe grappige momenten.

Alisha werkt zich dan ook in de nesten, maar op vernuftige wijze weet zij zich uit iedere benaderde situatie te redden. Wat ik vooral goed vind is de verdieping die Robotham maakt door in te gaan op de bijzondere familie van Alisha. Het is grappig om te lezen hoe zij over haar cultuur en de gebruiken denkt.

Afgezien van de personages heeft Nachtboot een goede verhaallijn, het bevat genoeg invalshoeken om actueel en vernieuwend te zijn. Robotham heeft veel werk zitten in het onderzoeken van achtergrondinformatie. Op momenten dat ik dit tijdens het lezen besef, vraag ik mij altijd af hoe zijn werkkamer er uit zou zien. Als ik moest gokken: briefjes en notitieblaadjes all over the place.

Samenvattend: Nachtboot bevat goede personages, ijzersterk verhaal en een verhaallijn dat op detailniveau nauwkeurig is uitwerkt. Genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *